NRK Meny
Normal

Skiprinsessens rekordsommer

Heidi Weng har satt løyperekord i to motbakkeløp i juni. I det ene knuste hun Thomas Alsgaard. Selv har hun ingen forklaring på juniformen er så god.

Heidi Weng

Heidi Weng fikk sitt store gjennombrudd under VM i Val di Fiemme. nå forbereder hun seg til OL i Sotsji - og er i rute.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg vet ikke, jeg, sier Heidi Weng når NRK.no spør om hvorfor hun setter løyperekord i løp etter løp.

21-åringen fra Ytre Enebakk tok bronse på 15 km med skibytte under vinterens ski-VM i Val di Fiemme. På stafetten ble hun verendensmester på stafetten, sammen med Kristin Størmer Steira, Marit Bjørgen og Therese Johaug.

Nå tyder stadig mer på at Weng kan bli den som både utfordrer Bjørgen om tittelen som verdens beste allrounder og Johaug om posisjonen som verdens beste i tøffe motbakker.

LES OGSÅ: De andre skal trene mindre – Weng skal trene mer

Slo Alsgaard

1. juni tok hun en suveren seier i motbakkeløpetSkuggenatten Opp i Treungen i Telemark. På 4,3 kilometer klatret løperne 456 høydemeter. Weng gjorde det på 27 minutter og 19 sekunder, som altså er løyperekord.

15. juni var 5,9 kilometer som skulle løpes i Hovlandsnuten Opp i Sauda. Tiden 43.26 var løyperekord med over to minutter. Weng hadde bare elleve herreløpere foran seg på resultatlista – blant andre Kristen Skjeldal, Anders Södergren og Emil Hegle Svendsen – mens en hardtsatsende Thomas Alsgaard ble klokket inn langt bak, på 46.04.

– Jeg har ikke lagt opp til å være i spesielt god form nå. Men jeg har løpt en del bakkeløp de siste årene, og blir stadig bedre, fastslår hun.

Til høyden

I helga deltar Weng i Tour de Trøndelag, der hun skal konkurrere med blant andre skiskytterdronningen Tora Berger i ulike øvelser fredag, lørdag og søndag. Lørdag skulle det vært skirenn på snø i Meråker. Den etappen er i siste liten erstattet med nettopp et bakkeløp.

– Det passer meg veldig bra. Akkurat nå er jeg bedre forberedt for å løpe motbakker enn å gå på ski, erkjenner Weng.

Hun bruker Tour de Trøndelag som oppladning til høydesamling i Livigno og Seiser Alm. Damelandslaget reiser tirsdag til uka.

– Det blir mye rolig trening i høyden, så det er viktig å få noen tøffe gjennomkjøringer før avreise, sier Weng.

Ingen medaljegarantier

Nettopp høydesamlingen er ekstremt viktige for ungjenta, som bare er inne i sin andre sesong med systematisk høydetrening. Det betyr at hun har mindre erfaring med tynnluft enn mange av sine argeste konkurrenter før vinterens OL i Sotsji, som går i såkalt mellomhøyde.

– Jeg er litt usikker på hva høyden betyr for meg. Jeg har ikke følt at høyde er et hinder for meg, men man merker forskjellen – syra kommer så fort. Så det blir en utfordring, fastslår hun.

Foreløpig synes hun det er for tidlig å begynne å snakke om mulige OL-medaljer.

– Andre har nok høyere forventninger til meg nå enn før, men jeg ser ikke sånn på det. Å komme til OL er vanskelig. Man må gjøre en god jobb i forkant. Men jeg håper selvfølgelig å kvalifisere meg, og har lyst til å gå så mange løp som mulig der borte, fastslår Heidi Weng.

Fredag kveld innledes Tour de Trøndelag med rulleskisprint i Trondheim sentrum.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
Eliteserien: Lillestrøm - Vålerenga
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien fotball: Lillestrøm - Vålerenga
Toppidrettsveka
Toppidrettsveka: Motbakkeløp og 15 km jaktstart i Trondheim
Toppidrettsveka: Motbakkeløp