NRK Meny
Normal

FIS-styremedlem: – Sannsynlig at vi anker dommen

Et finsk FIS-styremedlem tror dommen mot Therese Johaug på 13 måneder kommer til å bli anket.

Therese Johaug

UTESTENGT: Therese Johaug fikk i dag en dom på 13 måneders utestengelse.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Finske Martti Uusitalo, styremedlem i Det Internasjonale skiforbundet (FIS), hevder det er svært sannsynlig at forbundet kommer til å anke Johaugs dom på 13 måneders utestengelse.

– Styret i FIS har ennå ikke bestemt seg for å anke denne dommen, men ut ifra de diskusjonene vi har hatt i styret har jeg et sterkt inntrykk av at det er svært sannsynlig at vi kommer til å anke, sier Uusitalo til Ilta-Sanomat, ifølge TV 2.

– Denne 13 måneders straffen er ikke basert på verken regelverket til WADA eller de prinsipielle avgjørelsene til CAS. Derfor er det dét beste for alle parter at de profesjonelle i CAS undersøker saken grundig og vi får et rettferdig sluttresultat, sier han.

Det internasjonale skiforbundet (FIS), Det internasjonale antidopingbyrået (WADA), Johaug selv, Antidoping Norge og Den internasjonale olympiske komité IOC) har mulighet til å anke saken inn for idrettens voldgiftsrett (CAS) i Sveits.

WADA har ennå ikke tatt stilling til om de vil anke, og ønsker ikke å kommentere dommen før de har fått den oversendt og har hatt tid til å gjennomgå den, opplyser kommunikasjonsdirektør i WADA, Ben Nichols, til NRK.

Ernst: – De har vel knapt fått dommen

Johaugs manager, Jørn Ernst, ønsker ikke å kommentere Uusitalos uttalelser, men sier likevel:

– De har vel knapt fått over dommen ennå, så de skal vel vurdere den før de kommer med slike uttalelser, sier han til NRK.

De har ennå ikke bestemt seg for om de vil anke saken videre eller ikke.

– Vi får bruke et par dager nå på å gå gjennom det og vurdere det, så ser vi hva vi gjør, sier Ernst.

Én av faktorene som blir avgjørende, er hvorvidt de med en anke kan risikere at straffen blir forlenget. Da frykter de at OL neste år kan stå i fare.

– Ja, selvfølgelig gjør vi det. Hvis det skulle bli anket og det blir en lengre straff, så er jo det en frykt for at OL kan ryke for Therese. Men sånn som det er nå, så ser vi frem mot OL, sier Ernst.

– Dette handler ikke om juks

Skipresident Erik Røste møtte i ettermiddag pressen i St. Moritz. Han forteller at det er en trist dag, og at han forstår Johaugs reaksjon.

– For meg som for mange andre er dette en uvirkelig situasjon. Det å skulle stå her og forklare at kanskje en av de flotteste utøverne vi har er utestengt og fått en dom på 13 måneder. Det er litt urealistisk, sier Røste.

– Jeg forstår at Therese er fortvilet, og vi føler virkelig med henne i dag. Dette handler ikke om juks. Det handler om å behandle en sår leppe, som dessverre har fått store konsekvenser. Det er bare trist, fortsetter han.

Skipresident Erik Røste

UVIRKELIG: Skipresident Erik Røste synes situasjonen i dag er uvirkelig.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Respekterer reglementet

Selv om han synes situasjonen er uvirkelig, respekterer han reglementet og har respekt for arbeidet domsutvalget har gjort.

– Det er jo et regelverk vi er en del av og har vært med på å utvikle, sier Røste.

– Uansett hva som skjer videre ser vi virkelig frem til å ønske Therese tilbake i vårt system når den tid kommer.

NRK har gjentatte ganger forsøkt å få kontakt med Martti Uusitalo, men har foreløpig ikke lykkes.

Siste nytt

 • Singh klar for Sarpsborg

  Den tidligere VIF-profilen Harmeet Singh er tilbake i norsk fotball. Midtbanespilleren signerte i dag en 1,5-årskontrakt med Sarpsborg.

  – Sarpsborg 08 har et lag der alle gir alt for hverandre. Et tøft og robust lag, sier Singh til sarpsborg08.no.

  Harmeet Singh
  Foto: Sarpsborg 08
 • Birkeland går stafetten

  Lars Helge Birkeland går inn på stafettlaget, sammen med brødrene Bø og Emil Hegle Svendsen. Det betyr at Erlend Bjøntegaard er vraket, til tross for at Bjøntegaard blant annet havnet på en kanonsterk femteplass på 10km sprint tidligere i OL.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Positiv b-prøve for Krusjelnitskij

  Aleksandr Krusjelnitskijs b-prøve viser spor av meldonium. Det bekrefter Russlands olympiske komite i en pressemelding. Krusjelnitskij spilte for OURs lag i mixed curling, som tok bronse.

  Hvis laget nå diskvalifiseres, blir det norsk bronse.

  Aleksandr Krusjelnitskij
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin
Mester mot legende i vintersport
Mester mot legende i vintersport