Skiorienterer tok Norges gull nummer 1.000

– Dette viser hvor stor idrettsnasjon Norge er, sier gullvinner Lars Moholdt.

Lars Moholdt

Lars Moholdt tok i dag Norges VM-gull nummer 1.000.

Tom A. Schanke

IDRETTSHISTORIKER: Tom A. Schanke har kontroll på Norges VM-medaljer.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

– Dette er fantastisk. En lang dags ferd mot natt er over. Gull nummer 1.000 er endelig i boks, sier idrettshistoriker Tom A. Schanke engasjert til NRK.

Skiorienterer Lars Moholdt har akkurat vunnet VM-gull i langdistansen i skiorientering. Men det er også Norges VM-gull nummer 1.000, ifølge idrettshistoriker Tom A. Schanke.

– Dette har vi forberedt oss på i lengre tid. Jeg håpet Kjetil Jansrud skulle greie det i Vail eller at skiorienterer Audhild Bakken Rognstad skulle greie det i normaldistansen. Men de greide bare sølv, noe som er nederlag i denne sammenheng, fortsetter idrettshistorikeren.

– Moholdt var jo ikke den største favoritten på forhånd, og langdistansen er heller ikke Norges beste gren. At han greide dette var fantastisk.

Et krevende løp

Skiorientereren selv forteller om et tøft løp i Hamar/Løten.

– Det var et krevende løp med mye vanskelige veivalg og lange strekk og store høydeforskjeller. Det var vanskelig å plukke de rette veivalgene. Jeg kjempet hardt hele veien. Det var et tøft løp, forteller Lars Moholdt til NRK.

I mål var Moholdt 52 sekunder foran russiske Andrej Lamov og 1,52 minutter foran finske Staffan Tunis. Å vinne i dag var viktigere enn å bli historisk som nordmann nummer 1.000.

– For meg er det å bli verdensmester noe jeg har jobbet mot i årevis, og det som betyr noe for meg. Men det er klart, det er gøy at det blir slik i tillegg. Det hvor stor idrettsnasjon Norge er, sier han engasjert.

– Ikke ferdig ennå

Norges gull nummer 1.000 var dessuten Moholdts aller første VM-gull.

– Dette har vært langtidsmålet mitt siden Norge ble tildelt mesterskapet. Jeg har jobbet hardt i mange år og prøvd også i tidligere VM, så det var innmari godt å få til dette i dag.

– Jeg skal nyte dette i kveld, men VM er ikke over. Jeg skal gjennomføre bra i resten av mesterskapet, så kan jeg feire etterpå, sier han med et smil.

Siste nytt

 • Molde ubeseiret hjemme

  Med 2-1 seieren over Sarpsborg 08 søndag, er Molde fortsatt ubeseiret hjemme på Aker Stadion. Magnus Wolff Eikrem og Fredrik Sjølstad scoret målene for hjemmelaget. Kristoffer Zachariassen scoret målet for gjestene, som fortsatt er under nedrykksstreken.

  Moldes Magnus Wolff Eikrem (midten) feirer 1-0 i eliteseriekampen mellom Molde og Sarpsborg 08.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Norske hopperne langt bak i Polen

  Det norske hopplandslaget hadde ingen topp dag i bakken i polske Wisla søndag kveld. Halvor Egner Granerud ble nordmann bestemann på 11.-plass etter å ha hoppet seg opp syv plasser i andre omgang. 19 år gamle Timi Zajc fra Slovenia vant rennet.

  Kvalifisering RAW AIR i Granåsen.
  Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
 • Norge ute av G19-EM

  Norge tapte 1-0 mot Frankrike i den avgjørende gruppespillskampen i G19-EM, samtidig som Irland vant 2-1 over Tsjekkia. Norge er dermed ute av turneringen etter å ha tatt to poeng etter tre kamper. Frankrike vant gruppen foran Irland.

Sendeplan

Kl. Program Kanal