Skiforbundet skuffet etter fluor-juks: Halvparten kan ha brukt ulovlig smøring

Under hovedlandsrennet nylig fant Norges Skiforbund omfattende bruk av ulovlig fluor-smøring. Men løperne blir ikke straffet for regelbruddet.

Oslo 20120110. Kurs i skismøring på Idrettshøgskolen tirsdag kveld. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpi

Illustrasjonsfoto.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Før årets sesong ble det innført forbud mot fluorprodukter. Likevel ble flere tatt under hovedlandsrennet på Gålå nylig. Det var VG som omtalte saken først.

– Det er både overraskende og skuffende at vi finner et såpass stort antall skipar med indikasjon på bruk av fluorprodukter når forbud er innført som starten på et holdningsskapende arbeid, sier langrennskomiteens leder Torbjørn Skogstad i Norges Skiforbund.

Etter hovedlandsrennet ble 48 skipar testet. Resultatene viste at 25 prosent av testene gjorde røde utslag, som ifølge forbundet gir «sterke indikasjoner på at det er benyttet fluorholdige produkter». Ytterligere 25 prosent havnet i gul sone, som gir «indikasjoner på at det er benyttet fluorholdige produkter».

Funnene betyr at halvparten av løperne kan ha brukt ulovlig smøring.

– Det kan godt hende noen har lagt fluor under skiene fordi de vet det ikke får konsekvenser men det er også mulig noen har gjort en feil. Det er første gang vi har hatt en test og ingen har vært med på det før, sier Skogstad til NRK.

Varslet om stikkprøver

Før rennet varslet arrangøren at de kom til å gjennomføre stikkprøver. Likevel var der mange som brukte fluor, men de kan ikke straffes.

– Vi har ikke mulighet til å teste og varsle om fluor under skiene før start, og la utøveren få muligheten til å bytte ski. Da vil ikke dette få noen andre konsekvenser en at klubben vil bli varslet og be dem om å snakke med den det gjelder, sier Skogstad.

– Ideelt sett skulle vi hatt en testmetode som klarte å avdekke fluor før start, sier han.

Han er ikke enig i formuleringen om at halvparten har jukset.

– Det er jo litt sikkerhet knyttet til dette her, så vi føler det blir feil å si at alle har jukset. Vi har heller ingen motivasjon om å diske noen, det er ikke hensikten med dette arbeidet. Vi ønsker at alle skal stille likt.

Forbud før årets sesong

21. oktober i fjor vedtok Langrennskomiteen et forbud mot å bruke fluorbaserte produkter. Da forbudet ble offentliggjort uttalte Skogstad at eventuell juks ikke vil få konsekvenser.

– Det vil ikke bli noen konsekvenser mot enkeltutøvere eller klubb om forbudet brytes ettersom vedtaket er basert på tillit, skrev skiforbundet i en pressemelding i oktober.Bakgrunnen for forbudet er at fluor er helse- og miljøskadelig, og at det bidrar til et redusert smørefokus.

– Det er tre hovedgrunner. Det ene går på helse, det andre går på kostnad. I tillegg er det et miljøperspektiv. Fluor blir jo liggende igjen i naturen, sa Skogstad til Aftenposten da forbudet ble vedtatt.

Ski-topper

LANGRENNSTOPP: Thorbjørn Skogstad (i midten), flankert av Vidar Løfshus og Espen Bjervig.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Siste nytt

 • Canucks slo til på direkten

  Vancouver Canucks vant comebackkampen i NHL etter at de var satt ut av koronapandemien i nesten fire uker.

  Et større utbrudd i den canadiske klubben helt vest i det store landet gjorde at aktiviteten måtte settes på vent. Da de var tilbake på isen endte det med 3-2-seier i forlengningen mot Toronto Maple Leafs.

  22 spillere hos Canucks ble smittet av koronaviruset i forrige måned. Pausen så ikke ut til å ha hatt noen vesentlig effekt på spillernes form. De jobbet seg inn i kampen etter en tung start. Toronto-laget tok ledelsen 2–0.

  Maple Leafs Canucks Hockey
  Foto: Darryl Dyck / AP
 • Klare for kvartfinale

  Anders Mol og Christian Sørum er i kvartfinalen i verdensserien i sandvolleyball i Mexico etter 2-1-seier over USAs Nicholas Lucena og Philip Dalhausser.

  Den norske duoen vant åttedelsfinalen etter settsifrene 21-15, 15-21, 15–12. Mandag kveld skal de ut i kvartfinale mot brasilianerne Gustavo Carvalhaes/Arthur Mariano.

  Turneringen er den første nordmennene spiller på halvannet år. Mol har slitt med skade i flere måneder.

  Sandvolleyball i Cancun
  Foto: Alejandro Gutiérrez Mora / Fivb / NTB
 • Glesnes i gang

  Jacob Glesnes og hans Philadelphia Union spilte 0–0 borte mot Columbus Crew i åpningsrunden i MLS.

  Glesnes skal prøve å følge opp en god fjorårssesong i den nordamerikanske proffligaen, og han var nær ved å servere laget sitt en drømmestart.

  I det 64. minutt ble et frispark slått mot ham langt ute på venstresiden. Han nikket ballen inn i midten, og den havnet hos Alejandro Bedoya, som skjøt i stolpen.

  I slutten av første omgang ble det blåst straffespark mot Glesnes, men VAR-gjennomgang viste at forseelsen skjedde utenfor straffefeltet, og nordmannen slapp med et gult kort.

  New England Revolution v Philadelphia Union: Round One - MLS Cup Playoffs
  Foto: Mitchell Leff / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal