Hopp til innhold

Skiforbundet skuffet etter fluor-juks: Halvparten kan ha brukt ulovlig smøring

Under hovedlandsrennet nylig fant Norges Skiforbund omfattende bruk av ulovlig fluor-smøring. Men løperne blir ikke straffet for regelbruddet.

Oslo 20120110. Kurs i skismøring på Idrettshøgskolen tirsdag kveld. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpi

Illustrasjonsfoto.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Før årets sesong ble det innført forbud mot fluorprodukter. Likevel ble flere tatt under hovedlandsrennet på Gålå nylig. Det var VG som omtalte saken først.

– Det er både overraskende og skuffende at vi finner et såpass stort antall skipar med indikasjon på bruk av fluorprodukter når forbud er innført som starten på et holdningsskapende arbeid, sier langrennskomiteens leder Torbjørn Skogstad i Norges Skiforbund.

Etter hovedlandsrennet ble 48 skipar testet. Resultatene viste at 25 prosent av testene gjorde røde utslag, som ifølge forbundet gir «sterke indikasjoner på at det er benyttet fluorholdige produkter». Ytterligere 25 prosent havnet i gul sone, som gir «indikasjoner på at det er benyttet fluorholdige produkter».

Funnene betyr at halvparten av løperne kan ha brukt ulovlig smøring.

– Det kan godt hende noen har lagt fluor under skiene fordi de vet det ikke får konsekvenser men det er også mulig noen har gjort en feil. Det er første gang vi har hatt en test og ingen har vært med på det før, sier Skogstad til NRK.

Varslet om stikkprøver

Før rennet varslet arrangøren at de kom til å gjennomføre stikkprøver. Likevel var der mange som brukte fluor, men de kan ikke straffes.

– Vi har ikke mulighet til å teste og varsle om fluor under skiene før start, og la utøveren få muligheten til å bytte ski. Da vil ikke dette få noen andre konsekvenser en at klubben vil bli varslet og be dem om å snakke med den det gjelder, sier Skogstad.

– Ideelt sett skulle vi hatt en testmetode som klarte å avdekke fluor før start, sier han.

Han er ikke enig i formuleringen om at halvparten har jukset.

– Det er jo litt sikkerhet knyttet til dette her, så vi føler det blir feil å si at alle har jukset. Vi har heller ingen motivasjon om å diske noen, det er ikke hensikten med dette arbeidet. Vi ønsker at alle skal stille likt.

Forbud før årets sesong

21. oktober i fjor vedtok Langrennskomiteen et forbud mot å bruke fluorbaserte produkter. Da forbudet ble offentliggjort uttalte Skogstad at eventuell juks ikke vil få konsekvenser.

– Det vil ikke bli noen konsekvenser mot enkeltutøvere eller klubb om forbudet brytes ettersom vedtaket er basert på tillit, skrev skiforbundet i en pressemelding i oktober.Bakgrunnen for forbudet er at fluor er helse- og miljøskadelig, og at det bidrar til et redusert smørefokus.

– Det er tre hovedgrunner. Det ene går på helse, det andre går på kostnad. I tillegg er det et miljøperspektiv. Fluor blir jo liggende igjen i naturen, sa Skogstad til Aftenposten da forbudet ble vedtatt.

Ski-topper

LANGRENNSTOPP: Thorbjørn Skogstad (i midten), flankert av Vidar Løfshus og Espen Bjervig.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Siste nytt

 • Irland slo tittelforsvareren i rugby-VM

  Verdensener Irland slo verdensmester Sør-Afrika 13-8 i lørdagens storkamp i VM i rugby union.

  Mack Hansen ble første spiller som greide å score et try mot Sør-Afrika i turneringen.

  – Dette var som en Grand Slam på steroider. Det føltes som det var 800.000 mennesker på tribunene, sa Hansen til ITV etter kampen.

  Cheslin Kolbe svarte med et try for «Springboks» tidlig i 2. omgang. Sør-Afrika ledet store deler av kampen, men måtte betale for dårlige spark.

  Manie Libbok tar seg vanligvis av dem, men han har slitt med presisjonen i VM. Scrumhalf Faf de Klerk har overtatt noen av sparkene, men de to misset til sammen fire av fem spark i lørdagens kamp, og det kostet 11 poeng.

  Et spark fra Jonathan Sexton midtveis i 2. omgang sendte Irland foran for godt. Da Jack Crowley sparket en ny trepoenger tre minutter før slutt, trengte Sør-Afrika et try for å utligne og få sjansen til å sparke vinnerpoengene.

  Sør-Afrika kom ikke nærmere enn ti meter fra Irlands mållinje, og for første gang kunne irene juble for seier over Sør-Afrika i en VM-kamp. Irland har nå vunnet 16 landskamper på rad. (NTB)

  sbhrBcWqYlM
  Foto: AP
 • Ellevilt volleymål reddet Manchester United

  En perlescoring av Bruno Fernandes sikret seieren for Manchester United i en slitekamp mot Burnley lørdag kveld.

  Midtstopper Johnny Evans, som fikk tillit fra start, lempet ballen presist i bakrom, hvor purtugiseren feide ballen i lengste hjørne på hel volley.

  Burnley var langt ifra ufarlige på eget gress. De tvang André Onana ut i full strekk og hadde et skudd i stolpen, men det ble bare nesten for Vincent Kompanys menn.

  Sander Berge kom innpå for hjemmelaget, men også hans heading etter en corner, snek seg like over.

  Dette var en sårt etterlengtet seier for Erik ten Hag og Manchester United, som sto med to seire og tre tap på de fem første kampene i serien før i kveld.

  Med tre poeng klatret de til 8. plass på tabellen. Burnley er helt sist med ett poeng på fem kamper.

  i2JUrg8VMMg
  Foto: Reuters
 • Ellevill europeisk opphenting i Solheim Cup

  Europa har stått for en fantastisk opphenting i Solheim Cup i golf og sørget for at det står 8-8 før søndagens singlekamper.

  Lagkaptein Suzann Pettersen så amerikanerne vinne alle fire foursomekamper mot hennes lag fredag, men siden den fryktelige starten har «Tutta» kunne juble for åtte europeiske poeng av tolv mulige i parspillet.

  – Jeg har ikke ord for å beskrive hvor stolt jeg er av dem, men vi må ikke glemme at dette ikke er over. Det er 12 poeng å spille om i morgen, sa den norske lagkapteinen til Sky Sports.

  – Vi har stått for litt av et comeback, og nå er det uavgjort. Vi får bare legge inn femtegiret og fortsette. (NTB)

  7KBT5RKA0vo
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Insekts-«buzz» i Formel 1 00:46
Neste