Hopp til innhold

Skiforbundet skuffet etter fluor-juks: Halvparten kan ha brukt ulovlig smøring

Under hovedlandsrennet nylig fant Norges Skiforbund omfattende bruk av ulovlig fluor-smøring. Men løperne blir ikke straffet for regelbruddet.

Oslo 20120110. Kurs i skismøring på Idrettshøgskolen tirsdag kveld. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpi

Illustrasjonsfoto.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Før årets sesong ble det innført forbud mot fluorprodukter. Likevel ble flere tatt under hovedlandsrennet på Gålå nylig. Det var VG som omtalte saken først.

– Det er både overraskende og skuffende at vi finner et såpass stort antall skipar med indikasjon på bruk av fluorprodukter når forbud er innført som starten på et holdningsskapende arbeid, sier langrennskomiteens leder Torbjørn Skogstad i Norges Skiforbund.

Etter hovedlandsrennet ble 48 skipar testet. Resultatene viste at 25 prosent av testene gjorde røde utslag, som ifølge forbundet gir «sterke indikasjoner på at det er benyttet fluorholdige produkter». Ytterligere 25 prosent havnet i gul sone, som gir «indikasjoner på at det er benyttet fluorholdige produkter».

Funnene betyr at halvparten av løperne kan ha brukt ulovlig smøring.

– Det kan godt hende noen har lagt fluor under skiene fordi de vet det ikke får konsekvenser men det er også mulig noen har gjort en feil. Det er første gang vi har hatt en test og ingen har vært med på det før, sier Skogstad til NRK.

Varslet om stikkprøver

Før rennet varslet arrangøren at de kom til å gjennomføre stikkprøver. Likevel var der mange som brukte fluor, men de kan ikke straffes.

– Vi har ikke mulighet til å teste og varsle om fluor under skiene før start, og la utøveren få muligheten til å bytte ski. Da vil ikke dette få noen andre konsekvenser en at klubben vil bli varslet og be dem om å snakke med den det gjelder, sier Skogstad.

– Ideelt sett skulle vi hatt en testmetode som klarte å avdekke fluor før start, sier han.

Han er ikke enig i formuleringen om at halvparten har jukset.

– Det er jo litt sikkerhet knyttet til dette her, så vi føler det blir feil å si at alle har jukset. Vi har heller ingen motivasjon om å diske noen, det er ikke hensikten med dette arbeidet. Vi ønsker at alle skal stille likt.

Forbud før årets sesong

21. oktober i fjor vedtok Langrennskomiteen et forbud mot å bruke fluorbaserte produkter. Da forbudet ble offentliggjort uttalte Skogstad at eventuell juks ikke vil få konsekvenser.

– Det vil ikke bli noen konsekvenser mot enkeltutøvere eller klubb om forbudet brytes ettersom vedtaket er basert på tillit, skrev skiforbundet i en pressemelding i oktober.Bakgrunnen for forbudet er at fluor er helse- og miljøskadelig, og at det bidrar til et redusert smørefokus.

– Det er tre hovedgrunner. Det ene går på helse, det andre går på kostnad. I tillegg er det et miljøperspektiv. Fluor blir jo liggende igjen i naturen, sa Skogstad til Aftenposten da forbudet ble vedtatt.

Ski-topper

LANGRENNSTOPP: Thorbjørn Skogstad (i midten), flankert av Vidar Løfshus og Espen Bjervig.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Siste nytt

 • Klopp avviser panikk-kjøp tross dårlig skadenytt

  Liverpool må klare seg uten midtbanespilleren Thiago i fire til seks uker, men manager Jürgen Klopp vil ikke automatisk hente inn en erstatter.

  Thiago har pådratt seg en lårskade, hvilket betyr at Klopp har fått redusert kraftige alternativene i midtbaneleddet. Alex Oxlade-Chamberlain og Curtis Jones er også skadet.

  På en pressekonferanse fredag avviste likevel tyskeren at han har det travelt med å hente inn forsterkninger.

  – Jeg er fornøyd med styrken, størrelsen og kvaliteten på troppen min. Vi har skader. Nå er spørsmålet hvor lenge spillerne er ute, og vi ser på ulike løsninger, sa Klopp.

  – Én, og det finnes mange, er overgangsmarkedet, men overgangsmarkedet gir bare mening hvis du kan hente inn den rette spilleren, ikke en hvilken som helst spiller, fortsatte han.

  Klopp ser ingen umiddelbare løsninger.

  – Hvis den riktige løsningen fantes der ute, så hadde vi allerede gjort det. Hvis den rette spilleren var tilgjengelig, ville vi ha gjort det, men jeg ser ikke at det skjer, fordi vi har hatt mange samtaler allerede, og det ser ikke ut til at noe vil skje, sa Liverpool-sjefen.

  Liverpool møter Crystal Palace mandag. (NTB)

 • Positivt skadenytt for Glimt-keeperen

  Bodø/Glimt-keeper Nikita Haikin ser ut til å være klar til kamp mot Dinamo Zagreb etter skaden han pådro seg mot Zalgiris.

  – Slik det ser ut nå, ser det ut som jeg mest sannsynlig kan spille, sier Haikin til TV 2.

  Haikin blir derimot ikke å se i fredagens kamp mot Sarpsborg. Da blir det trolig Julian Faye Lund i målet. Han fikk sin Glimt-debut mot Zalgiris.

  Haikin måtte bli byttet ut mot det litauiske laget tirsdag etter å ha blitt taklet stygt. Etter kampen hadde han krykker.

  – Det går bedre og bedre. Foten er litt hoven, men definitivt ikke brukket, og det ser positivt ut, legger han til.

  Tirsdag kveld spiller Glimt sin første kamp mot Dinamo Zagreb i playoffrunden i mesterligaen. Det skal spilles om en lukrativ billett til gruppespillet over to kamper. Taperen er uansett sikret spill i europaligaen. (NTB)

  Første runde i kvalifisering til Champions League 2022/2023: Bodø/Glimt - Klaksvik (3-0)
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Bekreftet: Torgeir Børven klar for Vålerenga

  Torgeir Børven returnerer til Eliteserien og Vålerenga. Spissen har spilt 43 kamper i kongeblått tidligere og får igjen Dag-Eilev Fagermo som trener.

  Vålerenga bekrefter dette på sine nettsider og skriver at avtalen strekker seg ut 2024.

  – Det kjennes godt å være på plass. Jeg trivdes i Vålerenga for ti år siden, og føler meg trygg på at jeg skal trives her denne gangen også, sier Torgeir Børven til klubbens hjemmeside.

  Nåværende VIF-trener Fagermo ledet Odd da Børven fikk sitt gjennombrudd for litt over ti år siden. Børven har spilt totalt 196 kamper i Eliteserien gjennom karrieren.

  Børven hentes inn som et spissalternativ etter at Vidar Örn Kjartansson var ferdig i klubben i juli.

  Klubben jobber med å få Børven spilleklar til søndagens kamp mot HamKam, men det gjenstår papirarbeid. (NRK/NTB)

  Eliteserien fotball 2020: Aalesund - Rosenborg (1-2)
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste