Hopp til innhold

Skiforbundet og Johaugs nye trener dropper samarbeidet

Så sent som i oktober bidro Pål Gunnar Mikkelsplass under landslagets samling i Val Senales, men valget om å prioritere Therese Johaug i tiden fremover var ikke vanskelig.

Pål Gunnar Mikkelsplass

TRENER JOHAUG: Pål Gunnar Mikkelsplass skal trene Therese Johaug på vei mot OL i 2018.

Foto: Kleiven, Paul / NTB scanpix

– Skiforbundet har et meget godt apparat rundt laget. Therese sto alene, så valget var enkelt, sier Mikkelsplass til NRK.

Antidoping Norges påtalenemnd la forrige måned ned påstand om å utestenge Therese Johaug i 14 måneder.

I perioden Dalsbygda-jenta er suspendert får hun ikke trene sammen med landslaget eller benytte seg av Olympiatoppen og Norges Skiforbunds fasiliteter og ressurser.

I slutten av oktober ble det kjent at Johaug hadde samarbeidet med Britt Tajet-Foxell, som er tilknyttet Olympiatoppen som kognitiv psykolog.

Var usikker på reglene

Johaug-manager Jørn Ernst uttalte da til NRK at han var usikker på hvor lenge samarbeidet kunne fortsette grunnet reglementet i suspensjonsperioden.

Tidligere tirsdag ble det kjent at Tajet-Foxell blir en del av teamet som skal redde Johaugs karriere.

– Hun er tilknyttet helse, og det omfattes ikke av suspensjonen, sier Ernst til NRK.

Therese Johaug har fått Pål Gunnar Mikkelsplass som trener mens hun er utestengt for doping. Verdenscupvinneren forrige sesong ser nå fram mot OL i 2018, og våkner hver dag med OL i tankene. Og drømmen om å vinne gull.

– Psykolog Britt Tajet-Foxell følger opp Therese som menneske i en svært krevende situasjon. Det er avklart hos oss, bekrefter toppidrettssjef Tore Øvrebø.

Ola Sand har jobbet som lege i norsk idrett i en årrekke, og blir også en del av Johaugs nye støtteapparat. Han har tidligere vært ansatt hos Olympiatoppen, senest under OL i Rio, men er ifølge Øvrebø ikke engasjert hos dem nå.

Dropper landslaget

55 år gamle Pål Gunnar Mikkelsplass var landslagstrener i langrenn fra 1999 til 2002, og har siden vært innleid av Norges Skiforbund på dagsbasis som blant annet teknisk trener.

Så sent som i oktober var han med under landslagets samling i Val Senales, men forbundet kommer ikke til å benytte seg av Mikkelsplass fremover.

– Pål Gunnar ikke hatt noen kontrakt med NSF siden han sluttet som trener for 15 år siden. Han har meldt fra til meg at han vil være en del av Thereses støtteapparat i den perioden hun er utestengt. I denne perioden vil vi ikke kjøpe tjenester av Pål, sier landslagssjef Vidar Løfshus til NRK.

– Hva syns dere om at han jobber for Johaug og ikke dere fremover?

– Han har ikke vært med oss i så stort omfang den siste perioden, så for oss er det helt greit at han hjelper Therese.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal