Skiforbundet har sendt brev til SVT

I et brev fra et norsk advokatbyrå stiller Norges Skiforbund spørsmål ved flere av opplysningene i SVTs dokumentarprogram «Uppdrag gransking».

OL Lillehammer

SVTs dokumentarprogram «Uppdrag gransking» stiller spørsmål ved blodverdiene til flere heltene fra 90-tallet.

Foto: Greve, Jan / Scanpix

Espen Graff

Kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, Espen Graff.

Foto: Anne LIv Ekroll / NRK

Programmet som setter søkelys på doping og mistenkelige blodprøver innen langrenn på 1990-tallet, sendes på SVT onsdag kveld.

– Ja, det stemmer at vi har sendt et brev til SVT. Jeg vil ikke si så mye om innholdet i brevet ennå. Det blir feil så lenge programmet ikke er sendt, men det kan godt hende at vi vil frigi brevet senere, sier kommunikasjonssjef i Skiforbundet Espen Graff til NRK.no.

I dokumentaren omtales flere profilerte løpere. Etter det NRK kjenner til tilbakeviser Skiforbundet påstander om høye blodverdier som retter seg mot Norges Skiforbund med flere.

SVTs nettsider beskrives programmet som «Blodracet innom skisporten», og som «sensasjonelt». Der annonserer de nye avsløringer som tyder på utbredt fusk.

Ulvang tatt bort

Tidligere i dag kom det frem at intervjuet med Vegard Ulvang om blodverdier er klippet bort fra dokumentaren.

– Det skulle bare mangle. Det kan se ut til at de har tatt til seg noe, sier Graff.

Ifølge VG har TV-kanalen vært opptatt av Ulvangs blodverdier fra 1997, og han ble spurt om blodprøver fra verdenscuprennet i Lahti samme år. Der målte han en hemoglobinverdi på 16,5, som er lavere enn de første maksgrensene som ble fastsatt vinteren 1997 (16,5 for kvinner, 18,5 for menn). Ulvang sier til avisen at han er lei og ber dem om å slutte.

Lar seg ikke presse

Nils Hanson

Ansvarlig utgiver av Uppdrag gransking, Nils Hanson.

Foto: SVT

Etter det NRK kjenner til krever Skiforbundet i brevet til SVT at opplysninger, de mener er feil og ufullstendig, korrigeres.

Nils Hanson, som er ansvarlig utgiver for dokumentaren, sier det har vært en stor pågang fra Norge i forkant av dokumentaren.

– Vi har mottatt et 22 sider langt brev fra et advokatfirma som skriver på oppdrag for Skiforbundet, men vi har ikke klippet bort noe fra programmet på grunn av det brevet, sier Hanson til NRK.no

– Norges Skiforbund fikk se en arbeidskopi av programmet i slutten av forrige uke. Da kom de med reaksjoner på programmet, som ledet til en del mindre endringer. Det er slik vi arbeider, og hvis det finnes substans i deres forklaringer, så endrer vi, sier han.

– Var det derfor Ulvang ble redigert bort?

– Nei, det hadde ingenting med det å gjøre. Ettersom vi fikk frem en god del utøvere med høye verdier, satte vi en grense ved 17,0. Da viste det seg at Ulvang hadde en verdi som lå under denne grensen, sier han.

– Har dere blitt utsatt for press fra Skiforbundet om å endre innholdet?

– De har kommet med sine synspunkter og til og med stilt krav om endringer på det ene og det andre. Men jeg har vært sjef for dette programmet i snart 10 år, så denne typen påvirkninger er jeg vant til.

Graff sier til NRK at de har påpekt faktiske forhold ved programmet som de mener ikke stemmer.

– Har misforstått

På et møte i Val di Fiemme fikk tre personer se igjennom deler av programmet.

Ifølge Expressen var skipresident Erik Røste og det svenske forbundets generalsekretær Rasmus Damsgaard til stede.

– Resultatene de har fått inn er analysert med en maskin som ikke er spesielt presis, sier Damsgaard til avisen.

Det dreier seg om en såkalt blodskanner, en maskin som ikke lenger brukes i antidopingarbeidet.

– Til å begynne med visste ikke SVT om dette. SVT misforstod, de hadde blitt opplyst at dette var en laboratoriemaskin, men slik er det ikke, sier Damsgaard.

Siste nytt

 • Maanum spilte siste ti da Arsenal økte ligaledelsen

  Etter å ha ligget under 0-1 til pause mot Brighton, snudde Arsenal kampen og økte ligaledelsen. Norske Frida Maanum fikk ti minutter da London-laget vant 2-1.

  Arsenal var det beste laget fra start, men havnet under 0-1 hjemme da finske Emma Koivisto sendte Brighton i ledelsen etter 15 minutter. Det var også stillingen til pause. Etter hvilen var derimot London-laget overlegen, og to kjappe mål fra Vivianne Miedema og Bethany Mead i det 55. og 61. minuttet, sikret Arsenal seieren.

  Norske Frida Maanum startet kampen på benken, men ble byttet inn åtte minutter før ordinær tid. Det var hennes 12. ligakamp for Arsenal, siden overgangen fra svenske Lindköpings i juli i fjor. Den 22-årige midtbanespilleren har så langt presterte godt for hovedstadsklubben, med fire mål på 25 kamper.

  Med kveldens seier over Brighton, økte Arsenal-kvinnene ledelsen med fire poeng ned til byrival Chelsea, som har én kamp mindre spilt. Arsenal har etter tolv ligarunder kun ett tap, og står med 29 poeng. (NTB)

  Women's Super League - Arsenal v Everton
  Foto: ANDREW COULDRIDGE / Reuters
 • Iran klar for Qatar-VM

  Iran ble den 14. nasjonen, og den første fra Asia, til å kvalifisere seg til fotball-VM i Qatar etter å ha slått Irak 1-0 hjemme torsdag.

  Porto-spissen Mehdi Taremi ble den store helten da han i det 48. minuttet sendte Iran til sitt sjette VM-sluttspill, foran 10.000 tilskuere på Azadi stadion i Teheran. Med torsdagens 1-0-seier over Irak, har iranerne etter sju kamper tatt 19 av 21 mulige poeng i kvalifiseringen.

  Ifølge nyhetsbyrået AP var 2000 av de 10.000 fremmøtte på tribunen kvinner. Det var første gang på 2,5 år at kvinner fikk gå på fotballkamp med herrelandslaget. VM-kvalifiseringskampen mot Kambodsja i oktober 2019, var det første gang siden 1981 at kvinner i Iran fikk rett til å kjøpe billetter til en fotballkamp. (NTB)

  WCUP Iran Iraq
  Foto: Vahid Salemi / AP
 • Holund: – Ingen kan føle seg trygge

  Hans Christer Holund sier det var trist å få beskjeden om at lagkamerat Simen Hegstad Krüger er koronasmittet.

  – Det er fryktelig trist. Veldig mye hardt arbeid som ligger bak det å komme til OL, så det går i vasken, og det er veldig trist for Simen. Helt forferdelig, sier Holund til NRK.

  Han har likevel tro på at Krüger kan rekke femmila i OL 19. mars.

  – Det kommer helt an hvor sjuk han blir. Med lite virus i kroppen blir man ikke veldig sjuk, og da tror jeg han blir klar for femmila, sier han.

  Holund sier smittesituasjonen er et stort nederlag for hele laget.

  – Det er en fryktelig kjedelig situasjon. Så får vi bare håpe det ikke er flere som tester positivt de neste dagene, sier Holund.

  – Vi må vente å se, tror ingen kan føle seg trygge enn så lenge, avslutter han.

  Menn Elite Allround på pressetreff
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal