Hopp til innhold

Skiforbundet har sendt brev til SVT

I et brev fra et norsk advokatbyrå stiller Norges Skiforbund spørsmål ved flere av opplysningene i SVTs dokumentarprogram «Uppdrag gransking».

OL Lillehammer

SVTs dokumentarprogram «Uppdrag gransking» stiller spørsmål ved blodverdiene til flere heltene fra 90-tallet.

Foto: Greve, Jan / Scanpix

Espen Graff

Kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, Espen Graff.

Foto: Anne LIv Ekroll / NRK

Programmet som setter søkelys på doping og mistenkelige blodprøver innen langrenn på 1990-tallet, sendes på SVT onsdag kveld.

– Ja, det stemmer at vi har sendt et brev til SVT. Jeg vil ikke si så mye om innholdet i brevet ennå. Det blir feil så lenge programmet ikke er sendt, men det kan godt hende at vi vil frigi brevet senere, sier kommunikasjonssjef i Skiforbundet Espen Graff til NRK.no.

I dokumentaren omtales flere profilerte løpere. Etter det NRK kjenner til tilbakeviser Skiforbundet påstander om høye blodverdier som retter seg mot Norges Skiforbund med flere.

SVTs nettsider beskrives programmet som «Blodracet innom skisporten», og som «sensasjonelt». Der annonserer de nye avsløringer som tyder på utbredt fusk.

Ulvang tatt bort

Tidligere i dag kom det frem at intervjuet med Vegard Ulvang om blodverdier er klippet bort fra dokumentaren.

– Det skulle bare mangle. Det kan se ut til at de har tatt til seg noe, sier Graff.

Ifølge VG har TV-kanalen vært opptatt av Ulvangs blodverdier fra 1997, og han ble spurt om blodprøver fra verdenscuprennet i Lahti samme år. Der målte han en hemoglobinverdi på 16,5, som er lavere enn de første maksgrensene som ble fastsatt vinteren 1997 (16,5 for kvinner, 18,5 for menn). Ulvang sier til avisen at han er lei og ber dem om å slutte.

Lar seg ikke presse

Nils Hanson

Ansvarlig utgiver av Uppdrag gransking, Nils Hanson.

Foto: SVT

Etter det NRK kjenner til krever Skiforbundet i brevet til SVT at opplysninger, de mener er feil og ufullstendig, korrigeres.

Nils Hanson, som er ansvarlig utgiver for dokumentaren, sier det har vært en stor pågang fra Norge i forkant av dokumentaren.

– Vi har mottatt et 22 sider langt brev fra et advokatfirma som skriver på oppdrag for Skiforbundet, men vi har ikke klippet bort noe fra programmet på grunn av det brevet, sier Hanson til NRK.no

– Norges Skiforbund fikk se en arbeidskopi av programmet i slutten av forrige uke. Da kom de med reaksjoner på programmet, som ledet til en del mindre endringer. Det er slik vi arbeider, og hvis det finnes substans i deres forklaringer, så endrer vi, sier han.

– Var det derfor Ulvang ble redigert bort?

– Nei, det hadde ingenting med det å gjøre. Ettersom vi fikk frem en god del utøvere med høye verdier, satte vi en grense ved 17,0. Da viste det seg at Ulvang hadde en verdi som lå under denne grensen, sier han.

– Har dere blitt utsatt for press fra Skiforbundet om å endre innholdet?

– De har kommet med sine synspunkter og til og med stilt krav om endringer på det ene og det andre. Men jeg har vært sjef for dette programmet i snart 10 år, så denne typen påvirkninger er jeg vant til.

Graff sier til NRK at de har påpekt faktiske forhold ved programmet som de mener ikke stemmer.

– Har misforstått

På et møte i Val di Fiemme fikk tre personer se igjennom deler av programmet.

Ifølge Expressen var skipresident Erik Røste og det svenske forbundets generalsekretær Rasmus Damsgaard til stede.

– Resultatene de har fått inn er analysert med en maskin som ikke er spesielt presis, sier Damsgaard til avisen.

Det dreier seg om en såkalt blodskanner, en maskin som ikke lenger brukes i antidopingarbeidet.

– Til å begynne med visste ikke SVT om dette. SVT misforstod, de hadde blitt opplyst at dette var en laboratoriemaskin, men slik er det ikke, sier Damsgaard.

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten til semifinale i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten knuste Spania 9-3 og vant med det gruppen i VM i parcurling.

    Det betyr at de går direkte videre til semifinalen. Sveits, som lå likt med Norge før sist gruppespillskamp, tapte 7-8 for Japan.

    Den norske duoen endte som eneste par med sju seire på ni kamper.

    Estland ble nummer tre i gruppen og skal sammen med Sveits ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B, som fortsatt har én kamp igjen å spille.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Curling - Mixed Doubles Round Robin Session 13 - Switzerland v Norway
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Ruud møter serber i Madrid

    Tennisstjernen Casper Ruud skal bryne seg på Miomir Kecmanovic i den 2. runden i storturneringen i Madrid. Serberen har vunnet flest kamper mellom de to.

    Torsdag ettermiddag vant Kecmanovic 1. runde mot kinesiske Zhang Zhizhen. Kampen var over på en drøy time og endte med sifrene 6-3, 6-2.

    Ruud har walkover til 2. runde i turneringen, der han møter Kecmanovic fredag.

    Kecmanovic vant de to første kampene mot Ruud på ATP-nivå. Det var riktig nok tilbake i 2019. Mye har skjedd for Ruud siden den gang, og i fjor ble Kecmanovic slått i finalen i Estoril.

    Italieneren Jannik Sinner venter for Ruud i en eventuell kvartfinale i den spanske hovedstaden. (NTB)

    Miomir Kecmanovic
    Foto: Denis Balibouse / Reuters
  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal