Hopp til innhold

Bråthen slår tilbake mot kritikk: – Min lojalitet har alltid vært til hoppsporten

Norges Skiforbunds organisasjon er bygget opp slik at den heller forsterker enn forebygger konflikter. Det slår en ny rapport fast. Både skipresident Erik Røste og hoppsjef Clas Brede Bråthen får kritikk i den ferske evalueringsrapporten.

Hoppuka 2021-2022

KRITISERES: Utvalget som står bak rapporten retter blant annet kritikk mot Clas Brede Bråthens opptreden under konflikten med Skiforbundet som startet i fjor høst.

Foto: Geir Olsen / NTB

Etter konflikten mellom Skiforbundet og hoppsjef Clas Brede Bråthen satte Skiforbundet selv ned et utvalg som skulle evaluere håndteringen av saken.

I rapporten får blant annet Bråthen kritikk for måten han og medarbeiderne opptrådte på da konflikten oppsto i fjor høst.

Utvalget mener at Norges Skiforbund hopp, under ledelse av tidligere sportssjef Clas Brede Bråthen, i saken har opptrådt på en måte som er utilbørlig. Videre skriver de at opptredenen utgjør en rekke alvorlige brudd på ansattes lojalitetsplikt til arbeidsgiver.

Det får Bråthen til å reagere.

Min og mine kollegaers lojalitet har alltid vært hundre prosent til hoppsporten. Det er udiskutabelt, sier hopplandslagssjefen til NRK.

Men har dere vært lojale mot Skiforbundet?

Vi har hundre prosent lojalitet til hoppsporten. Sånn må det være. Hvis det er i konflikt med Skiforbundets interesser, så må Skiforbundet se på sin egen organisasjon. Sånn er det helt sikkert i andre grener også, man har hundre prosent lojalitet til det man er en del av, sier Bråthen.

Skiforbundet får kritikk

Utvalget la fram sin rapport på et møte lørdag. Der fikk også Skiforbundet og skipresident Erik Røste kritikk.

Rapporten beskriver at Røste gjennom konflikten blandet roller, og vanskeliggjorde arbeidet for generalsekretær Ingvild Bretten Berg.

– I perioden etter et møte 11. mai, frem mot skitinget 12. juni og i etterkant av det har det vært situasjoner hvor det har vært rolleblanding av skipresidenten som har gjort generalsekretærens rolle uklar, sier utvalgets leder Katharina Rise.

Erik Røste

FÅR KRITIKK: Skiforbundet med president Erik Røste får kritikk i den nye rapporten.

Foto: Ali Zare / NTB

Vil ikke svare på spørsmål om fremtiden

Røste selv ville ikke svare konkret på om han har tatt for mye plass og gjort rollen til generalsekretæren uklar.

– Jeg tror ikke jeg skal in på noe vurdering av det nå. Jeg skal sette meg grundig inn i rapporten. Slik jeg opplever det så er det lærepunkter til alle i den rapporten, inkludert skipresidenten. Det var nettopp derfor vi satt ned utvalget. Jeg skal definitivt se på de læringspunktene som angår skipresidenten og skipresidentens rolle, sier Røste.

Han ville heller ikke svare på om han som skipresident kan leve med den kraftige kritikken i rapporten.

– Det er ingen tvil om at det har mye kommet kritikk og mange gode læringspunkter som vi skal gå inn i. Det blir mitt fokus fremover sammen med mitt styre. Det er ingen tvil om at vi er en kompleks organisasjon, det har vi ikke lagt skjul på.

Ønsker du å fortsette som skipresident, hvis norsk skisport ønsker det?

– Nå er fokuset å gå inn i dette her og utvalgets anbefalinger som er veldig konkrete og som vi må bruke tid på. Jeg opplever på utvalget at noe haster mer enn andre ting. Det skal vi i skistyre, sammen skikretslederne, gå inn i og jobbe med, svarer Røste.

– For dårlig forberedt

Skiforbundet får også mye kritikk for sin behandling av saken. Utvalget har funnet tre hovedfunn:

  • NSF har for uklare ansvars- og myndighetsforhold når det gjelder ansettelse av blant annet sportssjefer i grenene.
  • NSF var for dårlig forberedt på å håndtere saken i media, og informerte ikke godt nok internt mens den stod på.
  • NSF har en organisering og en organisasjonskultur som ikke i tilstrekkelig grad forebygger konflikter og bidrar til samarbeid grenene imellom og mellom grenene og sentraladministrasjonen

Bråthen endte opp med å fortsette i Skiforbundet etter den langvarige konflikten med egen arbeidsgiver. Han skrev i november ny avtale som landslagssjef for fire år.

Granskningsutvalget NSF-langrenn

LEDET UTVALGET: Katharina Rise har ledet utvalget som evaluerte håndteringen av saken.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Organisasjonen er bygget opp slik at den heller forsterker enn forebygger konflikter, og det har gått utover forbundets viktige oppgave om å fremme skisporten i Norge, sier rapporten.

– Det er klare anbefalinger og forbedringer som vi nå må jobbe med, sier skipresident Røste etter at rapporten ble presentert.

Rapporten slår også fast at «ansatte i NSF hopp har satt egne ønsker, mål og interesser foran fellesskapet». Rise understreker at ansvaret lå hos daværende sportssjef Clas Brede Bråthen.

Bråthen reagerer på tidspunktet

Bråthen selv reagerer sterkt på at forbundet presenterer rapporten nå.

– Jeg konstaterer at Skiforbundets president Erik Røste velger å legge fram den såkalte evalueringsrapporten om det han selv omtaler som «hoppsaken» midt under ett av sesongens viktigste renn for våre jenter. Det er mitt ansvar å følge våre utøvere i konkurransene og jeg følger derfor selvsagt rennet i Willingen, sier Bråthen til NRK

Hoppuka 2021-2022

REAGERER: Clas Brede Bråthen reagerer på tidspunktet for publisering av rapporten

Foto: Geir Olsen / NTB

Han ville ikke uttale seg før etter rennet i Willingen i dag var ferdig.

– Jeg har medarbeidere som har følger fremleggelsen av rapporten. Jeg vil snakke med dem etter rennet og vil da svare på henvendelsen fra media. Det forundrer meg også at Skiforbundet har valgt å presentere rapporten i dag, ei uke før OL starter i Beijing. Vi er i sluttfasen av sportslige forberedelser som krever all vår tid.

Da NRK tar kontakt etter rennet har ikke Bråthen fått lest rapporten, men reagerer fortsatt sterkt på tidspunktet på offentliggjøringen av evalueringen.

Jeg har ikke ord. Jeg klarer ikke helt å forstå hva man ønsker å oppnå med å finne det mest ugunstige tidspunktet i sesongen før OL.

Skipresident Røste sier følgende om timingen på rapporten:

– Det var et klart ønske fra organisasjonen, fra skikretsene og skikretslederne om at vi skulle ha en rask prosess på dette. Den var planlagt ferdig i midten av januar, men utvalget hadde behov for noe mer tid. Det har skistyret sagt at de skal få.

Flere ansatte har sluttet

I månedene i forkant av forliket fikk uenigheten bred medieomtale. Norges Skiforbund ønsket i utgangspunktet å fjerne Bråthen som sportssjef for hopperne, en jobb han hadde hatt på midlertidige kontrakter i 17 år.

Utvalget som har vurdert skiforbundets håndtering, ledes av førstestatsadvokat Katharina Rise. De slår fast at flere ansatte har sluttet grunnet konflikten.

– Konflikten har gått ut over arbeidsmiljøet på en måte som gjør at ansatte har valgt å slutte, og det er alvorlig, sier Rise.

Røste vil ikke svare på spørsmål om hvor mange ansatte som har sluttet som følge av konflikten. Han henviser til generalsekretær Ingvild Bretten Berg. Hun har ikke besvart NRKs henvendelser.

Siste nytt

  • 4.-divisjonslag sjokkerte Viking – reddet av Salvesen

    – Me e for go for Viking. Me ska ta dette, det er eg sikker på!

    Meldingen satt løst da Torvastad-forsanger Håvard Førre ble intervjuet 65 minutter ut i kampen, like etter at Roy Miljeteig snudde kampen for vertene.

    Stillingen viste 3–2 til den vesle klubben fra Karmøy.

    For selv om Viking tok komfortabelt ledelsen 2–0 mot 4.divisjonslaget som sendte Haugesund ut av cupens første runde, var det ikke over:

    * 45+1 minutter: Georg Grønningen reduserer til 1–2

    * 48 minutter: Fredrik Lippestad utligner til 2–2

    * 53 minutter: Miljeteig snur kampen til 3–2

    – Hva er det Viking driver med?

    NRK-ekspert Carl-Erik Torp satt rystet i studio.

    – Det er veldig vanskelig å forstå. De hadde full kontroll. Jeg klarte ikke å se at de var over midten de første 40 minuttene, sa Torp på direkten.

    Viking forsøkte å påvirke stillingen med et firerbytte etter drøyt timen spilt. Kort tid etter kunne de puste ut.

    Utligningen til 3–3 kom fra Simen Kvia-Egeskog.

    På tampen satte Lars-Jørgen Salvesen 4–3 på straffespark.

    Målet berget han Stavanger-klubben fra en real flause.

    NM i fotball 2024: Torvastad - Viking
    Foto: Jan Kåre Ness / NTB
  • Johannessen ødela akillesen – mister OL

    Gøran Johannessen røk akillessenen på mandagens trening, opplyser Kolstad. Han går glipp av håndballturneringen i OL.

    Ifølge trønderklubben er Johannessen ventet å være ute i seks til åtte måneder.

    29-åringen har kjempet seg tilbake på banen etter å ha trøblet med akillesen siden november. Han deltok for Norge i EM i januar.

    Johannessen skal gjennom en operasjon torsdag. Deretter skal han restituere kroppen og hodet før opptreningen tar til.

    – Jeg skal gjøre mitt ytterste for å komme tilbake i godt gammelt Gøran-slag. Samtidig er det et slag i trynet, og mentalt har jeg også en krevende jobb foran meg. Det er aldri lett å være utenfor en gruppe, men laget er min sterkeste støttespiller, sammen med venner og familie, sier Johannessen.

    Stavanger-karen mistet også OL i 2021, da med lyskeproblemer.

    For landslaget står Johannessen med 260 mål på 109 kamper. Han debuterte for Norge i 2015. (NTB)

    Gøran Johannessen
    Foto: BILDBYRÅN
  • Vålerengas stortalent forsvinner fra klubben

    Stian Solberg (18) bidro til å sende Vålerenga til NM-finalene i ishockey, men nå er stortalentet tapt for Oslo-klubben. Solberg har signert en toårskontrakt med den svenske SHL-klubben Färjestad.

    Solberg sier han takket nei til et tilbud fra Färjestad i fjor.

    – Jeg følte ikke at det var riktig tid. Jeg har hatt et bra år denne sesongen, så jeg føler egentlig at det er helt perfekt å dra i år, sier Solberg til NRK.

    Vålerengas sportsdirektør, Anders Myhrvold, sier han overtalte Solberg til å bli værende i fjor.

    – Siden har han utvikla seg til å bli eliteseriens beste back. Han har alle egenskapene som skal til for å spille i NHL i framtida, sier Myhrvold.

    Til sommeren vil også verdens beste ishockeyklubber kjempe for å sikre seg Solberg under den såkalte NHL-draften.

    Der vil én av NHL-klubbene mest sannsynlig sikre seg rettighetene til Solberg i fire år, en slags opsjon som gir dem mulighet til å hente nordmannen når som helst.

    – Han er en ambisiøs, ung spiller som det prates om i forbindelse med NHL. Han kommer til å bli valgt av en NHL-klubb i år, det er hundre prosent sikkert, sier Färjestads sportsdirektør, Rickard Wallin.

    Men selv om en NHL-klubb trolig sikrer seg rettighetene til Solberg til sommeren, vil han etter alt å dømme spille for Färjestad en stund framover.

    – Vi skal støtte Stian med å bli proff i Sverige før vi prater om neste steg, som er spill i Nord-Amerika, sier Wallin.

    Färjestad vant grunnserien i SHL forrige sesong, og regnes blant Sveriges beste lag.

    – Jeg elsker Vålerenga, men det blir gøy å prøve noe nytt og spille for en enda større klubb, sier Solberg til NRK.

    Solberg og Vålerenga tapte NM-finalene mot Storhamar tirsdag kveld.

    Stian Solberg jubler
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal