NRK Meny
Normal

Skiforbundet bryter X Games-avtale med TV2

Norges Skiforbund er kritisk til arrangørens antidopingarbeid.

X-Games

OPPHEVER AVTALEN: Norges Skiforbund vil likevel ikke samarbeide med X Games-arrangøren under konkurransene i Oslo.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Tre dager før X-Games starter i Oslo skriver skriver Norges Skiforbund dette i en pressemelding:

«Norges Skiforbund har i dag i et brev til TV2, arrangøren av X Games i Oslo, informert om at avtalen mellom de to oppheves.»

Dette betyr at Norges Skiforbund trekker seg fra den sportslige samarbeidsavtalen rundt X Games, som i utgangspunktet bestod av partene TV2, Norges Snowboardforbund og Norges skiforbund.

Årsaken til avtaleopphevelsen er at regelverket for antidoping og WADA-koden, ikke blir fulgt under konkurransene, skriver Skiforbundet.

– TV 2 har ikke klart å skaffe oss hjemmel til å gjennomføre antidopingtester under arrangementet. Det har vært et ufravikelig krav fra vår side, derfor hever vi nå avtalen, sier skipresident Erik Røste til NRK.

– Manglende velvilje fra ESPN

«At det skulle gjennomføres dopingtester under konkurransene var en grunnleggende forutsetning i avtalen mellom Skiforbundet og TV2, da den ble underskrevet 22.april i 2015. NSF har siden avtalen ble undertegnet vært opptatt av å sikre at forpliktelsene knyttet til dopingtester ble overholdt,» står det videre i pressemeldingen.

– NSF har nulltoleranse når det gjelder doping og det er grunnleggende og helt avgjørende for oss at Wada-koden og idrettens regelverk for dopingtester blir fulgt på alle idrettsarrangement i Norge, sier skipresident Røste. Han føyer til at dette er et grunnleggende likhetsprinsipp i idretten.

– Det er tillatelsen for å teste etter «in competition»-regelverket ESPN ikke ønsker å gi oss. «Out of competition»-tester kan gjennomføres, men når det er konkurranse så må «in competition»-regler brukes.

«Også TV2 har den siste tiden jobbet for å få gjennomført dopingtester i X-Games, men ESPN har ikke ønsket slike tester i forbindelse med konkurransene,» skriver Skiforbundet.

– Det var manglende velvilje fra ESPN til å gi den tillatelsen. Jeg er meget forundret over at X-games ikke ønsker å tilpasse seg, sier president Røste.

– Avtalen viktig for politikernes støtte

«Oslo kommune har bevilget 42 millioner kroner til X-Games. Avtalen mellom Norges Skiforbund og arrangøren var viktig for politikerne da de besluttet å støtte arrangementet, ikke minst viktigheten av å gjennomføre dopingtester. NSF beklager på det sterkeste at det ikke blir gjennomført dopingtester og at avtalen nå er opphevet,» skriver Norges skiforbund.

TV2: – Arrangementet vil gå som planlagt

Til VG sier TV 2 at de ønsker et antidopingarbeid på linje med det som er vanlig i Norge, og at de har tilbudt seg å tilrettelegge og finansiere testing.

– Dette er en sak som handler om de generelle konkurransereglene i X Games. Vi har formidlet NSF sine krav videre til ESPN som har siste ord som eier av X Games-arrangementene, forklarer TV 2-sjef Olav T. Sandnes til VG.

– Vi håper å gjennomføre et flott X Games som utstillingsvindu for Oslo. I forståelse med Norges skiforbund vil det sportslige arrangementet gå som planlagt, sier Sandnes, som påpeiker at det er mogleg å teste utøvarar.

– Alle deltakere kan testast, fordi alle som deltek i Oslo X Games, har FIS-lisens, seier Sandnes til avisa.

– Vil ikke ramme norske utøvere

Skiforbundet skriver at bruddet ikke vil få konsekvenser for de norske utøvernes deltakelse i konkurransne.

«Norges Skiforbund har helt siden ideen om X-Games i Oslo ble kjent, vært positiv til arrangementet».

«Flere av Skiforbundets utøvere tilhører verdenstoppen og for få uker siden i X-Games i Aspen, sikret de Norge tre medaljer».

«Opphevelsen av avtalen vil ikke påvirke utøvernes deltakelse i X-Games».

Siste nytt

 • Mjelde kåret til tredje beste

  Maren Mjelde ble søndag kveld stemt frem av spillerne selv som den tredje beste spilleren i engelsk fotball.

  Lagveninne fra Chelsea, Fran Kirby, vant prisen. Ji So-yun fra Manchester City tok andreplassen.

  SOCCER-CHAMPIONS-CHE-WOB/WOMEN
  Foto: ADAM HOLT / Reuters
 • Napoli senket Juventus

  De fleste av de store fotballigaene er avgjort, men i Italia er det fortsatt spenning.

  Søndag kveld tapte tittelforsvarer Juventus 0–1 mot Napoli på hjemmebane.

  Dermed er Napoli bare ett poeng bak Juventus på toppen av tabellen.

  FBL-ITA-SERIE A-JUVENTUS-NAPOLI
  Foto: MARCO BERTORELLO / AFP
 • Salah kåret til årets spiller

  Liverpools storscorer Mohamed Salah ble søndag tildelt den prestisjetunge prisen som årets Premier League-spiller av den engelske spillerforeningen PFA, skriver NTB. Egypteren tangerte ligarekorden da han scoret sitt 31. seriemål lørdag.

  FBL-ENG-PR-WEST BROM-LIVERPOOL
  Foto: LINDSEY PARNABY / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Best i verden: Martin Schanche - Rattets Messias
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Odd - Sarpsborg 08