NRK Meny
Normal

Skiforbundet åpner for å utvide astmagransking

Antidoping Norge har i et notat gitt klare innspill til hva granskingskommisjonen bør undersøke når det gjelder skiforbundets bruk av astmamedisin.

Gransk

SKAL GRANSKES: De norske landslagsutøvernes bruk av astmamedisin skal undersøkes av en uavhengig granskningskommisjon.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Astmadebatten har rast etter at Martin Johnsrud Sundby ble dopingutestengt for feil bruk av astmamedisin.

I snart to uker har langrennskomiteen jobbet med å få på plass en granskingskommisjon som skal undersøke Norges Skiforbunds praksis med astmamedisin.

Vil se på sammenheng mellom sykdom og behandling

Kommisjonens mandat (se faktaboks) får torsdag kritikk av idrettsforsker Jørgen Weidemann Eriksen i VG, og 46-åringen mener hverken løpere eller ledere blir ansvarliggjort slik arbeidsinstruksen er utformet.

Antidoping Norge, som ble engasjert av skiforbundet, har kommet med flere innspill som kan utvide mandatet.

Daglig leder Anders Solheim trekker frem det viktigste overfor NRK:

 • Undersøke om medisiner er gitt på bakgrunn av undersøkelser og diagnostikk.
 • Undersøke om den medisinske behandlingen står i et rimelig forhold til grad av påvist sykdom.

– Vi mener det er kjernen i spørsmålet man ønsker å få avklart, sier Solheim til NRK.

Skogstad

LANGRENNSLEDER: Torbjørn Skogstad.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Han forklarer at innspillene ble sendt på oppfordring fra skiforbundet.

– Vi har ikke sett på hva skiforbundet har sagt om dette. Vi har gitt innspill til hva vi mener er viktig å ha med i et slikt mandat, sier Solheim.

Følger forslag til medlemmer

Torbjørn Skogstad, leder av langrennskomiteen, understreker at det nedtegnede mandatet ikke er bindende for kommisjonen.

– Når den (kommisjonen) er satt, kan de vurdere om det er andre sider av virksomheten de ønsker å se på. Mandatet er ikke hugget i stein, sier Skogstad.

Han påpeker at det hele tiden var planlagt å få innspill etter at langrennskomiteen hadde sitt møte 29. august, hvor de trakk frem de fire viktigste punktene.

– Vi mener det er mest ryddig at kommisjonen får disse innspillene før media. Så skal alle få tilgang på det omforente mandatet når det er klart, sier komitélederen.

Siden kommisjonen skal være uavhengig og uten tilknytning til skiforbundet, har Antidoping Norge også vært sentral i utvelgelsen av medlemmene.

Skogstad forteller at skiforbundet har fulgt alle innspill om medlemmer fra Antidoping Norge, og kommisjonen, som blir satt i løpet av neste uke, vil bestå av fem eller seks personer med særlig kompetanse på lungemedisin, jus og etikk.

På spørsmål om hvorfor det har tatt så lang tid å få på plass kommisjonen, svarer Skogstad:

– Personene med riktig kompetanse har ganske heftige dager til vanlig, så de har hatt behov for å gjøre noen avklaringer med både arbeidsgiver og andre ting. Derfor har vi vært nødt til å bruke tiden, og det viktigste for oss er å få riktige personer, som ikke har noen bindinger til oss, sier Skogstad.

– Det er positivt om vi nå kan få et uavhengig utvalg som kan gjøre en god jobb, og det håper jeg absolutt at vi kommer frem til, sier Anders Solheim.

Siste nytt

 • Wikheim matchvinner i Danmark

  Tidligere Strømsgodset-spiller Gustav Wikheim ble matchvinner da Midtjylland slo Aalborg 1-0 i den danske superligaen mandag. 24-åringen ble matchvinner to minutter før full tid. Wikheim erstattet Alexander Sørloth etter 76 minutters spill.

  Gustav Wikheim
  Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix
 • Matip går glipp av Sevilla-kampen

  Liverpools Joel Matip spiller ikke tirsdagens mesterligakamp mot Sevilla på grunn av lårtrøbbel.

  26-åringen spilte ikke da Liverpool slo Southampton 3-0 i serien lørdag. Nå bekrefter manager Jürgen Klopp at han er ute mot spanjolene, melder BBC.

  Joel Matip
  Foto: Phil Noble / Reuters
 • Sky Sports: Bud på Newcastle

  Forretningskvinnen Amanda Staveley (44) skal ha lagt inn et bud på 300 millioner pund for Premier League-klubben Newcastle. PCP Capital Partners, firmaet til den engelske finanskvinnen, la inn budet i slutten av forrige uke, ifølge Sky Sports.

  Newcastle-supporter
  Foto: Alex Morton / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal