Ski Classics-direktør varsler oppvask: – Helt uakseptabelt

Ski Classics' administrerende direktør David Nilsson beklager påkjørselen av Martin Johnsrud Sundby og karakteriserer uhellet som «helt uakseptabelt».

Her blir Sundby nedkjørt av snøscooteren

– Dette er utrolig uheldig. Vi setter alltid sikkerheten først, sier Nilsson til NRK.

Sundby tok en råsterk seier i Birkebeinerrennet, men kollisjonen 20 kilometer før mål stjal all oppmerksomheten fra maktdemonstrasjonen.

Plutselig viste TV-bildene at en snøskuter kjørte på langrennskongen bakfra i sporet.

NRK viste Birkebeinerrennet, men det er Ski Classics som står for produksjonen av langløpene.

Tror sjåføren fulgte annen løper

– Det er helt uakseptabelt. Vi skal ha møter med skutercrewet for å finne ut hvordan dette kunne skje, sier Nilsson.

Lørdag formiddag har Nilsson fått snakket med den aktuelle skutersjåføren.

Nilsson antok først at sjåføren ikke fikk med seg at Sundby skiftet spor, og det var også forklaringen til sjåføren.

– Vi setter alltid sikkerhet først, men det er en vanskelig balansegang med skutere i høy fart for å få TV-bildene. Her har han (sjåføren) fulgt Østensen, og han skulle ta igjen Sundby for å vise avstanden. Løperne bytter jo ofte spor, og her skjedde det uten at sjåføren har fått det med seg, sier Nilsson.

Skuterne har et eget spor på venstresiden av løypene, men løperne står fritt til å bruke sporet, som ofte er bedre oppkjørt.

NRK har prøvd å få en kommentar fra sjåføren, men Nilsson opplyser at skutersjåførene ikke uttaler seg.

– Det går bra med sjåføren, men han er veldig lei seg. Samtidig er de profesjonelle og det er nye løp neste helg, sier Nilsson.

Evalueres

Direktøren varsler nå at Ski Classics tar en grundig evaluering av snøskuter-bruken.

Produksjonsteamet produserer alle løpene i Ski Classics.

– Bør man skille sporet for snøskuterne tydeligere?

– Det er et godt spørsmål. Det må vi se på igjen. Det kan kanskje markeres bedre, men det er uansett skuterførerens feil, påpeker Nilsson.

Sundby var selv mektig irritert da uhellet først skjedde, men smilene satt langt løsere på den andre siden av målstreken.

Han forklarte kollisjonen slik:

– Tidvis var det is på kanten, og vi prøvde å stå der. Så da jeg skulle skjære ut, så ikke scooteren det for seg. Den kom i voldsom fart og meide meg ned. Det var kjipt, for det var på et avgjørende tidspunkt, sier Sundby, som skvatt da skuteren kom fykende.

– Det kom litt bardust på meg, smiler Sundby.

Sundby etter Birkebeinerrennet

Siste nytt

 • Ny hanskeavtale for skiskytterne

  Avtalen mellom Norges Skiskytterforbund og klesleverandør Odlo endres. Nå kan utøverne velge blant to hanske-merker for de neste tre sesongene. Som NRK meldte forrige uke, har det vært misnøye blant flere av løperne med de hanskene som var tilgjengelige under den forrige avtalen.

  – Utgangspunktet for justeringen i avtalen dreier seg om at hanskene deres (Odlo sine) ikke har passet alle våre utøvere. Nå kan de velge blant to merker, enten Odlo-hansker eller fra Kinetixx, sier Anne Varden, generalsekretær i Norges Skiskytterforbund.

  – Forskjellene er store fra utøver til utøver, og det er personlige preferanser. Per i dag tilbyr ikke Odlo skreddersøm på hansker, og dermed har vi godtatt at Kinetixx kan være et alternativ for dem som ønsker denne muligheten, sier administrerende direktør i Odlo, Knut Are Høgberg.

  Johannes Thingnes Bø på Sjusjøen
  Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK
 • Skremmeskudd fra Bolsjunov

  Alexandr Bolsjunov innledet sesongen med seier i den klassiske sprinten under den finske langrennsåpningen i Olos fredag. Han vant en helrussisk finale foran Alexandr Terentev og Sergej Ardasjev. Bolsjunov besfetet dermed sin posisjon som Johannes Høsflot Klæbos tøffeste konkurrent i verdenscupen denne sesongen. Natalja Neprjajeva, også hun fra Russland, vant kvinnenes sprint foran hjemmehåpene Anne Kyllönen og Tiia Olkkonen.

  Alexandr Bolsjunov
Alexander Bolshunov
  Foto: MARTIN OUELLET-DIOTTE
 • Ingen La Liga-kamp i USA

  Ein spansk rett har nekta La Liga å avvikle ein ligakamp i USA. Ligaen ville legge kampen mellom Villarreal og Atletico Madrid til Miami 6. desember, men fotballforbundet nekta, og saka enda i retten.

  Men La Liga har anka, og anken skal behandlast i februar. Ligaen satsar derfor på å flytte ein kamp til USA seinare i sesongen.

  Også i fjor blokkerte forbundet ligaspel i USA. Då var det Girona - Barcelona som var planlagd i Miami.

  La Liga har ein 15-årig avtale med eit sponsorselskap om å promotere «soccer» med kampar i USA.

  – Det er ein del av ein langsiktig plan for å vekse internasjonalt, heiter det i La Ligas komentar til rettsavgjerda i dag.

  Alvaro Morata, Atletico Madrid
  Foto: Sergio Perez / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal