Hopp til innhold

Skeptisk etter mangelfull testing: – Ingen problem å jukse overhodet

Norges smøresjef, Tobias Dahl Fenre, er ikke fornøyd med hvordan Det internasjonale skiskytterforbundet fulgte opp den planlagte testingen av ulovlig fluorbruk under sesongåpningen.

Tobias Dahl Fenre

KLAR TALE: Smøresjef Tobias Dahl Fenre frykter testingen av ulovlig fluor er så mangelfull at flere vil jukse.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

Frem til nå er det ingen problem å jukse overhodet, skiskytternes smøresjef, Tobias Dahl Fenre.

Fluorreglene er ikke blitt enklere å forholde seg til siden debatten startet. Nytt av sesongen er at både Det internasjonale ski- og skiskytterforbundet (FIS og IBU) – i påvente av et totalt fluorforbud – har forbudt fluorsmøring som inneholder C8-bindinger. Et stoff som også er ulovlig i EU og EØS.

Norges Skiskytterforbund har skrevet under et dokument på at de ikke skal bruke det ulovlige produktet, og i tillegg utfører IBU og nasjonale myndigheter stikkprøver hos lagene før, under og etter konkurranser. Det har de også gjort i sesongstarten.

Fluor C8 / C6

LIKE: Boksen til venstre inneholder C8-kjedet fluor og er ulovlig fra 2021. Den til høyre, med C6-bindinger, er lovlig. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

Vi har hørt at noen ble sjekka. Vi er ikke blitt sjekka her, men på IBU-cup i Idre. Og det er nok litt å gå på gjennomføringen av testene fra IBU sin side, forteller Fenre.

– Føler oss litt utrygge

Han ønsker egentlig ikke å gå i detalj på hvordan IBU gjennomførte selve testen, hvor prøvene deretter sendes til analyse på et laboratorium.

Det er småting med testene som gjør at vi føler oss litt utrygge på at det som kan tas blir tatt, sier Fenre, og utdyper:

Det var mer tilfeldig og det ble testet veldig lite av gangen. Ett produkt ble testet, og jeg skulle ønske at de som kom og testet hadde bedt om å få se hva vi hadde. Alt som var der, for å få en oversikt over totalen av det som er til stede. Ellers blir det veldig lett å gjemme unna ting.

Sturla Holm Lægreid

GOD GLID: De norske skiskytterne følte de hadde gode ski, også med lovlig skismøring i verdenscuphelgen i Östersund.

Foto: ANDERS WIKLUND / AFP

Det er ikke IBU helt enig i.

Vi tror absolutt at kvaliteten på testene er viktigere enn kvantiteten, og måten man setter opp testene, slik at folk utrygge på hva neste steg er, mener sportsdirektør Felix Bitterling.

Sendte e-post med beskjed

Fenre påpeker at han har forståelse for at det tar tid å få et testsystem som fungerer bra, men sendte en e-post til IBU med klare tilbakemeldinger etter første verdenscuphelg.

Man får ikke tatt alle, men dette må innarbeides som en rutine i det systemet IBU har. Da kan man gjøre det på den beste mulige måten ut ifra de forutsetningene man har, i stedet for å tenke at man skal ta alt, for det er umulig, sier smøresjefen, som ønsker å unngå at signalet blir at det er lett å bruke et ulovlig produkt.

Det er jo det som er bekymringen at man da tenker at den testen som var, var såpass mangelfull at det er lettere å jukse enn man hadde trodd, avslutter Fenre.

Smøreboder Østersund

NOEN FIKK BESØK: IBU gjennomfører stikkprøver for å se etter bruk av ulovlig fluor. Nasjonale myndigheter kan gjøre det samme. Som her i Östersund

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

Bedre enn ikke å gjøre noe

Også Det internasjonale skiskytterforbundet erkjenner at det er rom for forbedringer, og skal ha et møte med flere av smøresjefene denne uka.

Vi må være veldig presise i måten vi jobber på, og være en mega-spesialist for å kjenne alle detaljer, så derfor har vi en arbeidsgruppe vi jobber med, samler tilbakemeldinger og forsøker å forbedre oss hele tiden, sier sportsdirektøren.

– Hvor lett er det å jukse nå?

Det kommer an på hvor mye kriminell energi du vil legge i noe. Systemet er ikke vanntett nå, men det er så bra som vi kan få det. Det er i hvert fall mye bedre enn ikke å gjøre noe, svarer Bitterling.

  • PS! Både IBU og FIS ønsker en fluorfri idrett, men siden et testapparat lar vente på seg, er planen utsatt til minst neste sesong.

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

  • Norges håndballkvinner møter vertsnasjonen i tidenes største EM

    Norge havnet i gruppe med arrangørland Østerrike, Slovenia og Slovakia da trekningen for årets kvinne-EM i håndball ble gjort torsdag.

    Norge er tittelforsvarer når mesterskapet spilles i Østerrike, Ungarn og Sveits. Laget spiller sine innledende kamper i gruppe E i Innsbruck og får en overkommelig vei til hovedrunden.

    EM-sluttspillet varer i perioden 28. november til 15. desember. Antall deltakere økes fra 16 til 24 nasjoner.

    Fra hver av de seks innledende puljene går de to beste videre til hovedrunden. Man tar med seg eventuelle poeng fra kampen mot det andre laget som avanserer fra samme gruppe.

    Hovedrundekampene er lagt til Debrecen og Wien, mens semifinaler, bronsekamp og finale spilles i Wien.

    Norge har vunnet håndball-EM for kvinner hele ni ganger. Det første gullet kom i 1998. (NTB)

    Silje Solberg-Østhassel i aksjon mot Slovenia i VM
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • KFUMs opprykkshelt forlenget til 2026

    Remi-André Svindland (26) har skrevet under en ny kontrakt med KFUM Oslo. I fjor scoret han målet som sendte klubben til Eliteserien.

    Avtalen strekker seg til 2026, opplyser KFUM i en melding på X. Det er en utvidelse på ett år.

    Svindland har spilt for «Kåffa» siden 2020. Forrige sesong utmerket midtbanemannen seg ved å bli matchvinner i Oslo-derbyet mot Skeid og sikre KFUM et sensasjonelt opprykk fra 1. divisjon.

    26-åringen står med 15 mål på 122 kamper for KFUM. (NTB)

    1. divisjon i fotball 2023: KFUM-Skeid (1-0)
    Foto: Frederik Ringnes / NTB
  • Casper Ruud til kvartfinale i Barcelona

    Casper Ruud viste solid tennis da han banket australske Jordan Thomson i strake sett og tok seg til kvartfinalen i ATP500-turneringen i Barcelona.

    Ruud vant med sifrene 6-1 og 6-4.

    De tunge forholdene med svært høy luftfuktighet på Barcelona-grusen passet nok Ruud best. 25-åringen feide over Thomson i det første settet, som han avgjorde etter bare en drøy halvtime.

    Det andre settet ble langt jevnere, men Ruud styrte likevel kampen dit han ville. Da han brøt til 4-3-ledelse, var det ikke lenger noen tvil.

    Ruud har i likhet med Jannik Sinner og Grigor Dimitrov vunnet alle sine to første kamper i de turneringene han har spilt i år.

    Thompson og Ruud hadde møttes fire ganger før og sto med to seirer hver før torsdagens oppgjør. Ruud tapte for australieren i finalen i Los Cabos tidligere i år, men den turneringen gikk på hardcourt.

    Den italienske 23-åringen Matteo Arnaldi blir Ruuds motstander i kvartfinalen. (NTB)

    Casper Ruud i Barcelona
    Foto: JOSEP LAGO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal