Slik reagerte Johaug da comebacket ble avlyst

Marit Bjørgen har gått sitt siste skirenn, og Therese Johaug må vente til neste vinter før hun er tilbake med startnummer på brystet. Skarverennet er avlyst.

Therese Johaug

NEDTUR: Therese Johaug rakk å gjøre seg klar til start før beskjeden kom om at det ikke blir renn.

Foto: Privat

Lørdag morgen har arrangørene for det meget populære turrennet fra Finse til Ustaoset lagt ut følgende melding på sin hjemmeside:

«Skarverennet 2018 er avlyst. Værforholdene i fjellet og videre utover dagen er slik at det ikke er forsvarlig å igangsette Skarverennet. Dette medfører at alle avganger for Skarverennets tog er innstilt. Tog som allerede er på vei, returnerer til startsted.»

«Årets comeback», skriver Therese Johaug i en sms til NRK – og legger ved et bilde som viser ansiktsuttrykket da avlysningen kom.

Skarverennet

VIND: Ifølge arrangøren var det vindkast på mellom 17 og 19 meter i sekunder. Her er forholdene på Finse i dag tidlig. Foto: Reidar Brusletto

Ingen avslutning for Bjørgen

Johaug skulle ha gått sitt første skirenn siden den 18 måneder lange dopingdommen var ferdigsonet tidligere denne uka. Hun skulle riktig nok gå i turklassen, sammen med en sponsor.

Marit Bjørgen skulle derimot ha gått i eliteklassen. Der skulle hun ha gjort sin aller siste start som aktiv skiløper. Avlysningen betyr at Bjørgens karriere nå definitivt er over.

Likevel kan Bjørgen bli å se i nettopp Skarverennet ved en senere anledning. Fredag kveld ble hun nemlig utropt til æresdeltaker i rennet. Arrangørene gir henne med det gratis deltakelse resten av livet og gratis overnatting for seg og familien i ti år.

Folkefest

Også i herrenes eliteklasse var det et stjernespekket felt som skulle ha vært i aksjon, med Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby i spissen.

Skarverennet er imidlertid mye mer enn et skirenn for eliten. Med over 10.000 deltakere hvert år er det et av verdens mest populære skirenn og en fantastisk folkefest.

– Det er synd både for arrangøren og alle de over 12.200 som hadde tenkt å ta turen over fjellet, og ikke får muligheten. Det er et fantastisk turrenn. Men arrangørene må selvfølgelig tenke på sikkerheten til alle som skal over fjellet, og juryen hadde neppe noe annet valg da værprognosen var som den var, sier NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

Marit Bjørgen

NÅ ER DET SLUTT: Det ble ingen start i Skarverennet for Marit Bjørgen.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Juryen var aldri i tvil om det skulle bli renn. Sikkerheten ble avgjørende, og Skarverennet ble dermed avlyst for fjerde gang siden 1974.

Jarle Uthus

ALDRI I TVIL: Jarle Uthus, leder i organisasjonskomiteen.

Foto: John Storhaug / NRK

– I fjellet er det mellom en og halvannen meter snøføyk. Det er 50 meter sikt. Vi har hatt politi, Røde Kors og rennleder i fjellet, og juryen var enstemmig. Når alle er enige om at det ikke er renn, blir det ikke renn, forteller Jarle Uthus, leder i organisasjonskomiteen.

– Er folk skuffet?

– Jeg tror de fleste skjønner det. Du har noen som er klin sprø, og går uansett. Men det er litt surt i fjellet, sier han.

Siste nytt

 • Trippel OL-vinnar i friidrett død

  Den triple OL-vinnaren Peter Snell frå New Zealand er død, 80 år gammal.

  Snell er ein av New Zealands største idrettsheltar, med OL-gull på 800 m i 1960 og på 800 og 1500 m i 1964. Han heldt også verdsrekorden på 800 meter og ei engelsk mil.

  Peter Snell
  Foto: AP
 • OL-surfing på Tahiti

  OL-arrangørane i Frankrike valde torsdag å legge surefekonkurransane i OL i 2024 til stillehavsøya Tahiti. Det er 15.700 km og 20 flytimar unna Paris, som er vertsby for sommarleikane.

  Ifølgje arrangørane vil dette ikkje ha betydning for kostnadene, eller skape ekstra problem for klima og miljø.

  Valet er gjort fordi det er nesten garantert ideelle bølgjer for surfing.

  Men det er også kontroversielt, fordi bølgjene er rekna som farlege for kvinnene. derfor står ikkje Tahiti på kvinnenes verdscupliste.

  – Vi set opp kvinnenes konkurransar på den tida på dagen når bølgjene er minst, seier Lionel Teihotu i Tahitis surfeforbund.

  Tahiti er ein del av øygruppa Fransk Polynesia, som er rekna som ein del av Frankrike, men med indre sjølvstyre.

  Den amerikanske surferen Benji Brand ved Teahupoʻo på Tahit
  Foto: BRIAN BIELMANN / AFP
 • Klopp forlengjer med Liverpool

  Manager Jürgen Klopp har forlenga sin kontrakt med Liverpool til 2024, melder klubben på sine nettsider.

  Klopp har leia Liverpool sidan 2015, og førte dei til topps i meisterligaen i vår.

  Klopp
  Foto: Jon Super / Jon Super

Sendeplan

Kl. Program Kanal