NRK Meny
Normal

Slik reagerte Johaug da comebacket ble avlyst

Marit Bjørgen har gått sitt siste skirenn, og Therese Johaug må vente til neste vinter før hun er tilbake med startnummer på brystet. Skarverennet er avlyst.

Therese Johaug

NEDTUR: Therese Johaug rakk å gjøre seg klar til start før beskjeden kom om at det ikke blir renn.

Foto: Privat

Lørdag morgen har arrangørene for det meget populære turrennet fra Finse til Ustaoset lagt ut følgende melding på sin hjemmeside:

«Skarverennet 2018 er avlyst. Værforholdene i fjellet og videre utover dagen er slik at det ikke er forsvarlig å igangsette Skarverennet. Dette medfører at alle avganger for Skarverennets tog er innstilt. Tog som allerede er på vei, returnerer til startsted.»

«Årets comeback», skriver Therese Johaug i en sms til NRK – og legger ved et bilde som viser ansiktsuttrykket da avlysningen kom.

Skarverennet

VIND: Ifølge arrangøren var det vindkast på mellom 17 og 19 meter i sekunder. Her er forholdene på Finse i dag tidlig. Foto: Reidar Brusletto

Ingen avslutning for Bjørgen

Johaug skulle ha gått sitt første skirenn siden den 18 måneder lange dopingdommen var ferdigsonet tidligere denne uka. Hun skulle riktig nok gå i turklassen, sammen med en sponsor.

Marit Bjørgen skulle derimot ha gått i eliteklassen. Der skulle hun ha gjort sin aller siste start som aktiv skiløper. Avlysningen betyr at Bjørgens karriere nå definitivt er over.

Likevel kan Bjørgen bli å se i nettopp Skarverennet ved en senere anledning. Fredag kveld ble hun nemlig utropt til æresdeltaker i rennet. Arrangørene gir henne med det gratis deltakelse resten av livet og gratis overnatting for seg og familien i ti år.

Folkefest

Også i herrenes eliteklasse var det et stjernespekket felt som skulle ha vært i aksjon, med Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby i spissen.

Skarverennet er imidlertid mye mer enn et skirenn for eliten. Med over 10.000 deltakere hvert år er det et av verdens mest populære skirenn og en fantastisk folkefest.

– Det er synd både for arrangøren og alle de over 12.200 som hadde tenkt å ta turen over fjellet, og ikke får muligheten. Det er et fantastisk turrenn. Men arrangørene må selvfølgelig tenke på sikkerheten til alle som skal over fjellet, og juryen hadde neppe noe annet valg da værprognosen var som den var, sier NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

Marit Bjørgen

NÅ ER DET SLUTT: Det ble ingen start i Skarverennet for Marit Bjørgen.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Juryen var aldri i tvil om det skulle bli renn. Sikkerheten ble avgjørende, og Skarverennet ble dermed avlyst for fjerde gang siden 1974.

Jarle Uthus

ALDRI I TVIL: Jarle Uthus, leder i organisasjonskomiteen.

Foto: John Storhaug / NRK

– I fjellet er det mellom en og halvannen meter snøføyk. Det er 50 meter sikt. Vi har hatt politi, Røde Kors og rennleder i fjellet, og juryen var enstemmig. Når alle er enige om at det ikke er renn, blir det ikke renn, forteller Jarle Uthus, leder i organisasjonskomiteen.

– Er folk skuffet?

– Jeg tror de fleste skjønner det. Du har noen som er klin sprø, og går uansett. Men det er litt surt i fjellet, sier han.

Siste nytt

 • Ny remis for Carlsen

  For andre dag på rad tok sjakkspelar Magnus Carlsen eit halvt poeng med svarte brikker i Sinquefield Cup. Partiet mot Vishy Anand enda i remis. Carlsen hadde tidleg eit lite overtak, men etter kvart jamna partiet seg ut.

  Magnus Carlsen
  Foto: Patrick Huerlimann / AP
 • PSV på vei, Benfica sliter

  To tidligere serievinnercupvinnere skaffet seg vidt forskjellig utgangspunkt i mesterliga-kvaliken tirsdag kveld.

  PSV vant 3-2 borte mot BATE Borisov etter scoringer av Gastón Pereiro, Hirving Lozano og Donyell Malen, mens Benfica bare klarte 1-1 hjemme mot greske PAOK.

  Salzburg, uten skadde Fredrik Gulbrandsen (lår), spilte 0-0 borte mot Røde Stjerne i Beograd

  Lozano
  Foto: Sergei Grits / AP
 • Poengtap for Mjøndalen

  Opprykksjagende Mjøndalen måtte nøye seg med 1-1 hjemme mot Åsane i 1. divisjon fotball tirsdag. Dermed klarte ikke serietreeren å ta tilbake annenplassen på tabellen.

  Mjøndalen kjemper for opprykk til Eliteserien. Søndag ble Vegard Hansens gutter passert av Viking.

  NM fotball menn, 4. runde: Mjøndalen - Haugesund
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag
Cupen: Kvartfinale, LSK Kvinner - Vålerenga