Hopp til innhold

Skarstein ble målløs da hun hørte resultatet

SOTSJI/OSLO: Birgit Skarstein endte hele fem minutter bak vinneren i langrennsdebuten i Paralympics. Men 25-åringen jublet trolig høyest av dem alle.

Birgit Skarstein var strålende fornøyd med OL-debuten sin.
Intervju: Ole Rolfsrud

SE VIDEO: Birgit Skarstein ble nesten målløs da hun fikk vite at hun endte på 12. plass i Paralympics-debuten.

Birgit Skarstein

Birgit Skarstein var utslitt etter målgang. Hun ble nummer 12.

Foto: ALEXANDER DEMIANCHUK / Reuters

– Fikk jeg 12. plass? Det er jo kjempebra! Jeg er den 12. beste i verden i min første sesong. På min dårligste distanse! Det er et supert utgangspunkt, sier Birgit Skarstein (25) til NRK.no etter målgang.

Det snakkes ofte om ekte idrettsglede. Sjelden har man sett et bedre eksempel.

Birgit Skarstein hadde akkurat kommet i mål etter en blytung Paralympics-debut. Hun hadde veltet og slitt, og staket seg i mål hele fem minutter bak vinneren Lyudmyla Pavlenko.

Hun var likvel et eneste stort glis etter 12. plassen.

Da NRK-reporter Ole Rolfsrud var ferdig med intervjuet, satt Skarstein igjen helt målløs.

– 12. plass! Det er jo dritbra!

– Tungt og varmt

Skarstein ble lam fra livet og ned i 2009, og ble kjent for det norske folk gjennom TV-programmet «Ingen grenser» med Lars Monsen. 25-åringen er enda tidlig i sin idrettskarriere, men gjorde seg bemerket i fjor med sølv i VM i roing.

Dette er hennes aller første sesong i langrennssporet. Og Paralympics-debuten var langt ifra enkel.

– Det var tungt og veldig varmt, men det var herlig å gå et ordentlig løp, sier hun.

– Hva er det som er herlig med dette?

– Det å kjenne at kroppen fungerer, og at man er med. Det er deilig å få brukt kroppen ordentlig og kjenne at man får det til, svarer hun.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Mariann Vestbøstad Marthinsen hadde håp om medalje under dagens 12km sittende langrenn, men måtte ta til takke med fjerdeplass.

Mariann Marthinsen smilte til tross for at hun havnet utenfor pallen. Hun forteller at hun gikk helt i kjelleren på 12-kilometeren.

Marthinsen på fjerdeplass

Lagvenninnen Mariann Marthinsen var blant medaljefavorittene på distansen, men havnet på den sure fjerdeplassen. Både Marthinsen og Skarstein forteller at Sotsji-høyden gjorde langrennsøvelsen til et skikkelig blodslit.

– Det ble den sure fjerdeplassen i dag, men jeg gjorde mitt aller beste. Jeg gikk ned i den dypeste kjelleren, sier Mariann Marthinsen og legger til:

– Man merker høyden. Syren i armene kommer mye tidligere enn vanlig. På slutten av løpet hadde jeg ingenting å gå på.

Ser frem til kortere distanser

Amerikanske Oksana Masters og Svetlana Konolova ble henholdsvis nummer to og tre.

Birgit Skarstein veltet to ganger i den samme svingen midtveis i løpet og tapte dermed mye tid. Men hun er ikke irritert på seg selv.

– Det er en treningssak, påpeker hun.

Onsdag og søndag venter langt kortere distanser for Skarstein og Marthinsen.

– Man kjenner 12-kilometeren i armene. Nå gleder jeg meg til 5- og 1-kilometeren. Jeg tarmed meg det jeg gjorde riktig, så får jeg gjøre bedre det jeg kan gjøre bedre, sier hun.

Siste nytt

 • Brann kollapset da Mesterliga-drømmen røk

  Brann hadde 1-1 med seg i returoppgjøret borte mot Rosengård, men i Sverige skulle det bli for tøft.

  Svenskene leverte en knallsterk andre omgang, og gikk opp i en 3-0 ledelse. Brann svarte Rosengård, og reduserte til 1-3 etter scoring av Maria Brochmann.

  Men det holdt altså ikke, og det er Rosengård som skal spille fotball i Mesterligaen.

  Rosenborg møter Real Madrid i Spania onsdag kveld. Trønderne ligger under 0-3 fra forrige oppgjør, og må levere noe helt spesielt for å ta seg videre.

  Football, UEFA Women's Champions League, FC Rosengård - Brann
  Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
 • Camilla Herrem er gravid

  Camilla Herrem er gravid og tar en ny pause fra håndballen. Landslagsprofilen og mannen Steffen Stegavik venter sitt andre barn, melder TV 2.

  Så sent som tirsdag meldte Herrem seg uaktuell til håndball-EM i november. Da sa hun at det kom for tidlig etter at hun i mai ble operert i hælsenen.

  Hun er tilbake i spill for klubblaget Sola, men nå blir det pause fra all håndball.

  Det meldte hun selv på Instagram.

  – Da blir det en liten pause på disse to draktene de neste månedene. I mars kommer det en liten Herrem-Stegavik, fyttigrisen så me glede oss, skriver hun ved et bilde av seg foran landslagets og Solas drakt på hver sin krok.

  – I mellomtiden skal jeg heie masse på jentene mine i begge drakter.

  Herrem og Stegavik har fra før en sønn. (NTB)

  Håndball kvinner 2022: Norge - Montenegro
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Danskene spiller med «protestdrakter» i Qatar-VM

  Danmark stiller i VM-sluttspillet i Qatar med trøyer der logoer og andre detaljer er tonet helt ned. Grepet blir gjort for å markere avstand til vertslandet.

  Designet på de danske VM-draktene ble lagt fram på Instagram-kontoen til utstyrsleverandøren Hummel onsdag. Til bildene står det at «vi ikke vil synes i en turnering som har kostet mennesker livet».

  «Vi støtter det danske landslaget helhjertet, men det er ikke samme sak å støtte Qatar som vertsnasjon», skriver Hummel.

  Qatar har i en årrekke fått kritikk for brudd på menneskerettigheter og sin behandling av gjestearbeidere.

  Logoene til Danmarks fotballforbund (DBU) og Hummel vil være i samme farge som draktene. Det gjør det nesten umulig å se dem fra avstand. Trøyene vil enten være ensfarget i rødt, hvitt eller svart.

  DBU har tidligere gjort det klart at man ikke vil ha sponsorer på sine drakter, og ingen i og rundt landslaget vil delta på arrangement under VM som ikke er obligatoriske. Valget er også tatt som en protest mot Qatar.

  Danskene starter mesterskapet mot Tunisia 22. november. Deretter er det puljekamper mot tittelholder Frankrike (26/11) og Australia (30/11). (NTB)

  Denmark France Nations League Soccer
  Foto: Liselotte Sabroe / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste