NRK Meny
Normal

Skal skremme bort eks-dopere

Nye og strengere ansettelseskontrakter skal skremme bort tidligere dopere fra norsk idrett.

Nye ansettelseskontrakter skal skremme tidligere dopere bort fra norsk idrett. Både ledere, trenere og andre støttepersoner risikerer heretter å bli saksøkt hvis de skjuler brudd på dopingreglene.

VIDEO: Nye ansettelseskontrakter i norsk idrett

Dopingsakene rundt Steffen Kjærgaard og Petar Vukicevic har rystet norsk idrett.

Nå risikerer både ledere, trenere og andre støttepersoner å bli saksøkt hvis de skjuler brudd på dopingreglene.

– Vi tror at disse kontraktene vil ha en preventiv virkning, og rent personlig tror jeg at de som har noe å skjule vil tenke seg godt om før de skriver under, sier idrettspresident Børre Rognlien.

– Kort levetid

Onsdag møtte deler av idrettsstyret pressen etter et to dager langt styremøte på Holmenkollen.

Og verdidebatten med utgangspunkt i de omfattende dopingsakene som har herjet norsk idrett i det siste, ble viet stor plass.

Allerede i løpet av januar kommer alle som er ansatt i norsk idrett sammen med topputøverne til å måtte underskrive på kontrakter, der de bekrefter at de vil følge de verdier og regler norsk idrett er tuftet på.

– Bryter de kontrakten, vil de få en kort levetid i norsk idrett, sier Rognlien til NRK.

– Alltid noen som jukser

Brudd på kontrakten vil innebære tilbakebetaling av eventuelt stipend og lønn.

De må også skrive under på at de tar avstand fra doping, og at de ikke verken tidligere eller nå har vært involvert i noe som har med doping å gjøre.

– Vi kan selvsagt ikke garantere at alle involverte etterlever verdiene våre hver eneste dag, for norsk idrett avspeiler befolkningen, og det vil alltid være noe som jukser, sier Rognlien.

– Vi har et godt verdigrunnlag i norsk idrett, men utfordringen vår er at vi har 12.000 idrettslag og cirka to millioner medlemmer, sier han til NTB.

Rydder rent

Han sier også at det vil bli mye lettere, rent juridisk, å bli kvitt folk som bryter reglene, eller som har vært involvert på en slik måte tidligere at det ikke samsvarer med de verdiene norsk idrett bygger på.

– Nå gjør vi alt vi kan for at det skal lukte rent i norsk idrett til jul. Vi tar tak i absolutt alt og snur hver eneste stein, sier idrettspresidenten.Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppidrettsveka
Toppidrettsveka: Fellesstart
Toppidrettsveka: Fellesstart