Hopp til innhold

Skal jobbe for at Carlsen igjen skal spille kunstsjakk

SOTSJI/OSLO (NRK.no): 2014 var året da Magnus Carlsen vant tre VM-titler, men uten å spille sin vakreste sjakk. Nå håper trener Peter Heine Nielsen at 2015 byr på flere muligheter til å skape kunst.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen har gjennom karrieren produsert mange magiske øyeblikk. I 2014 har han vunnet alt, men uten å skape så mye kunst.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Peter Heine Nielsen

Carlsens trener Peter Heine Nielsen mener det er vanskelig å få til kunstneriske øyeblikk på sjakkbrettet. Han tror Carlsen kan klare mer av det når presset nå blir mindre.

Foto: Nils Fredrik Røren / NRK

– Nå må vi finne på noe gøy, og ikke hele tiden spille under så stort press. Ganske ofte med Magnus Carlsen, så blir det kunst ut av det, sier Peter Heine Nielsen etter at Carlsen søndag forsvarte VM-tittelen.

Helt siden Magnus Carlsen sikret sin første VM-tittel i Chennai for 363 dager siden, har nordmannen hatt returkampen hengende over seg.

Der enkelte tidligere verdensmestere har spilt relativt få turneringer og vært usynlige i tiden frem til en ny tittelkamp, har Carlsen vunnet VM-seieren både i hurtigsjakk og i lynsjakk i løpet av året.

Utover dette har han slitt i flere store turneringer, og det har vært langt mellom de magiske øyeblikkene på sjakkbrettet.

To år til neste VM-kamp

Allerede i sommer antydet Heine Nielsen at VM-kampen gjorde det vanskelig å jobbe med sjakkfaglig utvikling av Carlsen. Presset har vært merkbart og preget året.

Nå er det to år til Carlsen igjen må forsvare VM-tittelen. Akkurat det tror Heine Nielsen er bra for hans norske elev.

– Det er rart for ham å gå til sengs uten å tenke på at det snart er VM-kamp. Som trener er det godt å vite at det nå kommer en perioden uten press. Kanskje kan vi finne på noe gøy og eksperimentere litt, sier han.

Sportsmannen Carlsen

Leontxo Garcia

Leontxo Garcia i El Pais tror Carlsens spill vil bli bedre når han ikke må tenke på VM-kampen.

Foto: Mads Støstad / NRK

Også sjakkekspertisen har merket seg at noen av de magiske øyeblikkene har uteblitt. Mike Klien hos Chess.com mener dette er en klassisk arbeidsseier.

– Når et fotballag leder 1-0, så er den artistiske måten å tenke på å score flere mål. Den sportslige måten å gjøre det på, er å få tiden til å gå til kampen er over. I VM-kampen ble Magnus nødt til å være mer idrettsutøver enn en kunstner, sier Klein.

Leontxo Garcia hos El Pais tror vi kan få se en annen Magnus Carlsen det kommende året.

– Han kan nå gå to år uten å tenke mer på VM. Trolig vil han spille bedre fremover enn han har gjort nå, sier han.

Siste nytt

 • Norges Bokseforbund bryter med IBA

  Norges Bokseforbund bryter med det russiskstyrte internasjonale bokseforbundet (IBA). Norge kommer til å melde seg inn i utbryterforbundet World Boxing.

  Boksepresident Haktor Slåke bekrefter overfor Dagbladet at det norske bokseforbundet i løpet av oktober vil melde seg ut av IBA og inn i det nye forbundet..

  IBA ledes av russiske Umar Kremlev. Han har flere ganger blitt avbildet med Russlands president Vladimir Putin flere ganger. Han har også blitt beskrevet som en venn av Putin.

  Ifølge Slåke er årsaken til at Norge bryter ut todelt. Den første er på grunn av ekskluderingen fra IOC i sommer og at boksing dermed ikke kommer på OL-programmet med IBA, og den andre at Norge ikke er fornøyd med den russiske styringen av forbundet. (NTB)

  President for Norges Bokseforbund, Odd Haktor Slåke.
  Foto: Vidar Ruud / NTB
 • Ny opptur for Manchester United

  Manchester United fikk en ny opptur da Crystal Palace ble slått 3-0 i ligacupen.

  Erik ten Hag sendte et United-lag med både Harry Maguire og Mason Mount på banen fra start i den eneste kampen mellom to Premier League-lag tirsdag. Alejandro Garnacho satte inn ledermålet snaut midtveis i første omgang da han omsatte et innlegg fra Diogo Dalot.

  Casemiro nikket inn 2-0 etter en snau halvtime på innlegg fra Mount, og tidlig i 2. omgang punkterte Anthony Martial kampen med assist fra Casemiro.

  United brøt en rekke på tre strake tap med sliteseieren over Burnley lørdag. (NTB)

  rXvoOqlFr40
  Foto: AP
 • Magnus Carlsen vant på utrolig vis – klar for finale

  Magnus Carlsen vant semifinalen mot Jan Nepomnjasjtsjij i den sjette Champions Chess-turneringen og er på vei mot en ny topplassering.

  Etter remis i de to første partiene vant Carlsen det tredje med hvite brikker etter 47 trekk. Nepomnjasjtsjij måtte vinne det siste ordinære partiet og skaffet seg et stort overtak. På et tidspunkt sto han fem bønder over på brettet, men Carlsen forsvarte seg ypperlig i en tilsynelatende tapt stilling og sikret remis etter 129 trekk.

  Carlsen har vunnet tre av de fire CCT-turneringene han har deltatt i tidligere i år, og ble nummer tre i den siste. Onsdag møter han Maxime Vachier-Lagrave i første finale.

  Siden det spilles etter dobbelt utslagssystem, er det ikke over enten han vinner eller taper da. Vinner han, får han to muligheter til å sikre turneringsseieren mot vinneren av taperrunden.

  Taper han for Vachier-Lagrave, må han vinne to kamper i taperrunden og deretter slå Vachier-Lagrave to ganger for å gå helt til topps. (NTB)

  9NJzb0THUzc
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Harviken oppløst i tårer etter å ha blitt «syndebukk» 00:58
Neste