NRK Meny
Normal

Skal jobbe for at Carlsen igjen skal spille kunstsjakk

SOTSJI/OSLO (NRK.no): 2014 var året da Magnus Carlsen vant tre VM-titler, men uten å spille sin vakreste sjakk. Nå håper trener Peter Heine Nielsen at 2015 byr på flere muligheter til å skape kunst.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen har gjennom karrieren produsert mange magiske øyeblikk. I 2014 har han vunnet alt, men uten å skape så mye kunst.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Peter Heine Nielsen

Carlsens trener Peter Heine Nielsen mener det er vanskelig å få til kunstneriske øyeblikk på sjakkbrettet. Han tror Carlsen kan klare mer av det når presset nå blir mindre.

Foto: Nils Fredrik Røren / NRK

– Nå må vi finne på noe gøy, og ikke hele tiden spille under så stort press. Ganske ofte med Magnus Carlsen, så blir det kunst ut av det, sier Peter Heine Nielsen etter at Carlsen søndag forsvarte VM-tittelen.

Helt siden Magnus Carlsen sikret sin første VM-tittel i Chennai for 363 dager siden, har nordmannen hatt returkampen hengende over seg.

Der enkelte tidligere verdensmestere har spilt relativt få turneringer og vært usynlige i tiden frem til en ny tittelkamp, har Carlsen vunnet VM-seieren både i hurtigsjakk og i lynsjakk i løpet av året.

Utover dette har han slitt i flere store turneringer, og det har vært langt mellom de magiske øyeblikkene på sjakkbrettet.

To år til neste VM-kamp

Allerede i sommer antydet Heine Nielsen at VM-kampen gjorde det vanskelig å jobbe med sjakkfaglig utvikling av Carlsen. Presset har vært merkbart og preget året.

Nå er det to år til Carlsen igjen må forsvare VM-tittelen. Akkurat det tror Heine Nielsen er bra for hans norske elev.

– Det er rart for ham å gå til sengs uten å tenke på at det snart er VM-kamp. Som trener er det godt å vite at det nå kommer en perioden uten press. Kanskje kan vi finne på noe gøy og eksperimentere litt, sier han.

Sportsmannen Carlsen

Leontxo Garcia

Leontxo Garcia i El Pais tror Carlsens spill vil bli bedre når han ikke må tenke på VM-kampen.

Foto: Mads Støstad / NRK

Også sjakkekspertisen har merket seg at noen av de magiske øyeblikkene har uteblitt. Mike Klien hos Chess.com mener dette er en klassisk arbeidsseier.

– Når et fotballag leder 1-0, så er den artistiske måten å tenke på å score flere mål. Den sportslige måten å gjøre det på, er å få tiden til å gå til kampen er over. I VM-kampen ble Magnus nødt til å være mer idrettsutøver enn en kunstner, sier Klein.

Leontxo Garcia hos El Pais tror vi kan få se en annen Magnus Carlsen det kommende året.

– Han kan nå gå to år uten å tenke mer på VM. Trolig vil han spille bedre fremover enn han har gjort nå, sier han.

Siste nytt

 • Mjelde på årets lag i England

  Maren Mjelde er på årets lag i den engelske eliteserien, kåret av spillerne selv.

  Den norske spilleren har hatt en strålende sesong med Chelsea, og kjemper om tre titler med den engelske klubben.

  9488661ax Arsenal Women vs Chelsea Ladies, FA Women's Super League FA WSL1, Football, Meadow Park, Borehamwood, Hertfordshire, United Kingdom - 01 Apr 2018
  Foto: TGSPhoto/REX/Shutterstock / Shutterstock
 • PSG klar for cupfinale

  Paris Saint Germain er klare for finalen i den franske cupen etter å ha slått Caen 3-1 Nå venter 3.-divisjonslaget Les Herbiers. PSG har fra før sikret ligagullet, og sikter seg inn mot sin fjerde cupseier på rad, som vil være ny rekord for klubben.

  PSG
  Foto: Charly Triballeau / AFP
 • Christiano Ronaldo reddet poeng

  Cristiano Ronaldo styrte ballen i mål med hælen og sikret Real Madrid ett poeng i oppgjøret mot Athletic Bilbao. Kampen endte 1–1. Målet holder Madrid inne i kampen om andreplassen, tre poeng bak Atlético Madrid, som har spilt én kamp mindre.

  Ronaldo
  Foto: Francisco Seco / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag