Normal

Svensk mesterskaps-spesialist har kasta rundt på norsk brytesport

Jimmy Lidberg var svenskenes store brytestjerne og tok OL-bronse i London i fjor. Nå skal han sørge for at Norge igjen blir en brytestormakt – og resultatene har kommet så kjapt at utøverne er overrasket.

Jimmy Lidberg

Svenske Jimmy Lidberg (under) har kastet rundt på norsk brytesport. Resultatene har kommet overraskende fort. Bildet er fra da svensken tok OL-bronse i London.

Foto: Paul Sancya / Ap

Marthin Hamlet Nielsen

Norske Marthin Hamlet Nielsen sier han har blitt en mye bedre bryter etter at Lidberg tok over.

Foto: NRK
Jimmy Lidberg

Jimmy Lidberg tok OL-bronse i London-OL i fjor, og har vært i verdenstoppen lenge.

Foto: MARWAN NAAMANI / Afp

Han har endra alt med meg. Jeg ser brytinga på en helt annen måte nå, sier Marthin Hamlet Nielsen (21), som har fått sitt gjennombrudd etter at Lidberg tok over som trener i april.

Svensken ble hentet av Norges Bryteforbund, som sammen med Olympiatoppen har startet en spisset satsing mot Rio i 2016.

– I verdenseliten

Han har tatt topptrenerutdannelsen sin i Sverige samtidig som han har vært toppidrettsutøver, og nå er han godt i gang med å heve nivået i norsk brytesport.

– Han har vært i verdenseliten i samme vektklasse som meg, så jeg har tro på han og det han gjør. Han er rett og slett den beste jeg kunne fått som trener, sier Nielsen til NRK.no.


Først og fremst er det fokus på kondisjonstrening som har gitt store utslag.

– Det er helt sjukt at et halvt år med hans treningsregime har gjort meg så mye bedre, så det blir spennende å se hva vi får til fram mot 2016, smiler bryteren.

Medalje innen rekkevidde

Nielsen bryter i 96-kilosklassen, og er en av fem nordmenn som skal bryte i VM i Budapest.

Treneren får mye skryt - men selv presser Jimmy Lidberg forventingene ned på et minimumsnivå.

– Vi sikter høyt i forhold til det utgangspunktet vi hadde før jeg tok over, så vi kan jo ikke si at vi skal ta fire medaljer. Men vi håper på noen topp 8-plasseringer, kanskje noen medaljer også om det klaffer riktig bra, forteller svensken.

Vil bygge plattform

Selv tok han OL-bronse i London-OL i fjor, men har vært i toppen i en årrekke. Da han la opp i januar i år, var det med 8 EM- og VM-medaljer i premiehylla.

Nå har han ansvar for Norges satsing mot OL i Rio i 2016. Da Norges Bryteforbund ansatte han tidligere i år, uttalte president Tom Holmen:

– Jimmys ambisjoner går ut over det å få utøvere til å kvalifisere seg til OL i Rio. Han vil bygge en solid plattform for våre utøvere slik at vi kan være med og kjempe om medaljer i alle kommende mesterskap.

Fem sjanser

Nå kommer Lidbergs første store test. VM i Budapest. Men 31-åringen ser mest framover.

– Alle som er aktuelle for seniorlandslaget har absolutt store muligheter, sier han.

– Men det er så tøft i verdenstoppen, noen på laget kan havne på topp mens andre ikke gjør det. Tiden får vise, jeg har gode forhåpninger om at flere skal komme inn blant de aller beste de kommende årene.

Marthin Hamlet Nielsen er allerede på god vei. Han er ranket som nummer seks i verden etter å ha tatt topp 3-plasseringer de siste internasjonale turneringene.

I helgens VM er han på hugget, og drar slettes ikke til Budapest for å lære.

– Jeg sikter høyt, og blir jeg topp 5 så er jeg fornøyd, sier han.


Siste nytt

 • Giro d'Italia med start i Bologna

  Neste års utgave av de tradisjonelle etapperittet Giro d'Italia starter i Bologna. Det opplyste arrangørene mandag. Det er 25 år siden byen sist hadde en etappe i Giro d'Italia. Den 102. utgaven av det italienske rittet går fra 11. mai til 2. juni.

  Chris Froome
  Foto: LUK BENIES / AFP
 • Målløs Zuccarello i Rangers-seier

  Mats Zuccarello spilte mandag drøye 20 minutter i 4-3-seieren over New Jersey Devils. Dette var hans andre kamp i New York Rangers' NHL-oppkjøring. Nordmannen var blant spillerne med mest tid på isen, men tegnet seg ikke på scoringslisten, ifølge NTB.

  HOCKEY-NHL-NYR-BUF/
  Foto: Danny Wild / Reuters
 • Foss på sjetteplass i VM

  Danske Mikkel Bjerg forsvarte sin tittel på temposykkelen i U23-klassen i sykkel-VM i Innsbruck. Norske Tobias Foss ble beste nordmann på en sjetteplass, 2.25 minutter bak vinneren. Andreas Leknessund ble nummer 13.

  SYKKEL-VM BERGEN 2017.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag
Team Ingebrigtsen