Svensk mesterskaps-spesialist har kasta rundt på norsk brytesport

Jimmy Lidberg var svenskenes store brytestjerne og tok OL-bronse i London i fjor. Nå skal han sørge for at Norge igjen blir en brytestormakt – og resultatene har kommet så kjapt at utøverne er overrasket.

Jimmy Lidberg

Svenske Jimmy Lidberg (under) har kastet rundt på norsk brytesport. Resultatene har kommet overraskende fort. Bildet er fra da svensken tok OL-bronse i London.

Foto: Paul Sancya / Ap

Marthin Hamlet Nielsen

Norske Marthin Hamlet Nielsen sier han har blitt en mye bedre bryter etter at Lidberg tok over.

Foto: NRK
Jimmy Lidberg

Jimmy Lidberg tok OL-bronse i London-OL i fjor, og har vært i verdenstoppen lenge.

Foto: MARWAN NAAMANI / Afp

Han har endra alt med meg. Jeg ser brytinga på en helt annen måte nå, sier Marthin Hamlet Nielsen (21), som har fått sitt gjennombrudd etter at Lidberg tok over som trener i april.

Svensken ble hentet av Norges Bryteforbund, som sammen med Olympiatoppen har startet en spisset satsing mot Rio i 2016.

– I verdenseliten

Han har tatt topptrenerutdannelsen sin i Sverige samtidig som han har vært toppidrettsutøver, og nå er han godt i gang med å heve nivået i norsk brytesport.

– Han har vært i verdenseliten i samme vektklasse som meg, så jeg har tro på han og det han gjør. Han er rett og slett den beste jeg kunne fått som trener, sier Nielsen til NRK.no.


Først og fremst er det fokus på kondisjonstrening som har gitt store utslag.

– Det er helt sjukt at et halvt år med hans treningsregime har gjort meg så mye bedre, så det blir spennende å se hva vi får til fram mot 2016, smiler bryteren.

Medalje innen rekkevidde

Nielsen bryter i 96-kilosklassen, og er en av fem nordmenn som skal bryte i VM i Budapest.

Treneren får mye skryt - men selv presser Jimmy Lidberg forventingene ned på et minimumsnivå.

– Vi sikter høyt i forhold til det utgangspunktet vi hadde før jeg tok over, så vi kan jo ikke si at vi skal ta fire medaljer. Men vi håper på noen topp 8-plasseringer, kanskje noen medaljer også om det klaffer riktig bra, forteller svensken.

Vil bygge plattform

Selv tok han OL-bronse i London-OL i fjor, men har vært i toppen i en årrekke. Da han la opp i januar i år, var det med 8 EM- og VM-medaljer i premiehylla.

Nå har han ansvar for Norges satsing mot OL i Rio i 2016. Da Norges Bryteforbund ansatte han tidligere i år, uttalte president Tom Holmen:

– Jimmys ambisjoner går ut over det å få utøvere til å kvalifisere seg til OL i Rio. Han vil bygge en solid plattform for våre utøvere slik at vi kan være med og kjempe om medaljer i alle kommende mesterskap.

Fem sjanser

Nå kommer Lidbergs første store test. VM i Budapest. Men 31-åringen ser mest framover.

– Alle som er aktuelle for seniorlandslaget har absolutt store muligheter, sier han.

– Men det er så tøft i verdenstoppen, noen på laget kan havne på topp mens andre ikke gjør det. Tiden får vise, jeg har gode forhåpninger om at flere skal komme inn blant de aller beste de kommende årene.

Marthin Hamlet Nielsen er allerede på god vei. Han er ranket som nummer seks i verden etter å ha tatt topp 3-plasseringer de siste internasjonale turneringene.

I helgens VM er han på hugget, og drar slettes ikke til Budapest for å lære.

– Jeg sikter høyt, og blir jeg topp 5 så er jeg fornøyd, sier han.


Siste nytt

 • Stor keepertabbe da Liverpool vant

  Liverpools reservekeeper Adrian vartet opp med en kjempetabbe og forærte Danny Ings og Southampton en redusering like før slutt. Men ett mål hver av Sadio Mane og Roberto Firmino gjorde at Liverpool vant i 2-1 seieren over Southampon lørdag.

 • King scoret i Bournemouth-seier

  Joshua King åpnet målkontoen for sesongen da han sendte Bournemouth i ledelsen fra straffemerket etter to minutter i 2-1 seieren over Aston Villa. Harry Wilson doblet ledelsen for Bournemouth, mens Douglas Soares scoret for Aston Villa.

  Premier League - Aston Villa v AFC Bournemouth
  Foto: Jason Cairnduff / Reuters
 • Nytt Stabæk-tap

  Stabæk tapte 1-2 borte mot Røa i Toppserien lørdag og står fortsatt med to poeng etter tolv serierunder. Tabellnabo Fart delte poengene med Lyn med 2-2. Serietoer Klepp vant 3-1 hjemme mot Avaldsnes, mens Kolbotn fortsatt står uten seier siden mai etter 2-0 tap mot Arna-Bjørnar.

  Toppserien 2018, fotball kvinner Røa - Stabæk
  Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal