Sjur Røthe frykter «diagonaltvang»: – Føler meg ikke helt trygg

29-åringen satser alt på femmila i OL, men ryggen kan sette en stopper for OL-målet.

LANGRENN VAL SENALES

VOND RYGG: Sjur Røthes ryggsmerter kan sette en stopper for målet om OL-femmil.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Langrennsløper Sjur Røthe har i flere år slitt med vond rygg, og i høst har han hatt flere dager der han har slitt med og i det hele tatt å komme seg ut av sengen.

Det er spesielt diagonalgang som sliter på ryggmuskulaturen, men Røthe satser likevel på OL-femmila i Pyeongchang, til tross for at arrangørene vurderer «diagonaltvang».

– Jeg har veldig tett oppfølging av fysio og jeg har tett dialog med lege og alt, så jeg har kontroll på det, men jeg føler meg ikke helt trygg når jeg går diagonal, sier Røthe.

Femmil i staking

Problemet oppstår spesielt når han får glipptak i klassisk. For to år siden begynte Røthe å se på løypene til OL i Pyeongchang, og håpet var lenge at han kunne stake seg hele veien gjennom femmila. Det kan han måtte se langt etter, dersom stakefrie soner blir innført også i OL.

Tour de Ski.

DIAGONALTRØBBEL: Dersom stakefrie soner blir innført også i OL, kan det skape problemer for ryggen til Sjur Røthe.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Han har ikke vært og sett OL-løypene selv, men har fått høre at de skal gå på en golfbane. Det var derfor han hadde et lite håp om staking og å slippe ryggsmerter.

– Jeg har vært på et par golfbaner, men det er ikke så mange som har vært knalltøffe, sier langrennsløperen.

Ikke bekymret

Da NRK møtte Røthe i Val Senales ga han uttrykk for at formen var på plass, til tross for smertene.

Han frykter ikke at usikkerheten rundt ryggen hans skal gjøre at landslagstrener Tor-Arne Hetland vil erstatte ham til femmila.

– Nei, det er jeg ikke redd for. Vi kjenner hverandre godt. Jeg regner med at de stoler såpass på meg at hvis jeg sier jeg er klar til å gå skirenn, så er jeg klar til å gå skirenn, sier Røthe.

Sportsnyheter

Tokyo Olympics Athletics

OL-drama for Iuel – full forvirring i semifinalen: – Jeg reagerte på et eller annet

Først falt Amalie Iuel under oppvarmingen. Så tjuvstartet hun, men fikk likevel starte semifinalen. 27-åringen kom inn på sisteplass, og resultatlista viste først at hun var diskvalifisert. Det ble endret.

Siste nytt

 • Forsvararar mest utsett for demens

  Forsvarsspelarar har endå større risiko for demens og andre nevropatiske seinskadar etter karrieren enn andre utespelarar. Men tryggast er det å vere keeper.

  Det går fram av ein studie frå University of Glasgow. Forskarane der har kome til denne konklusjonen etter å ha granska ei rekke tidlegare profesjonelle spelarar.

  Granskinga styrkjer resultata frå tidlegare forsking, som viser ein klar samanheng mellom demens og fotballheadingar.

  Risikoen for målvakter er omtrent som gjennomsnittet i folket. Men for utespelarar er risikoen fire gonger så høg, og for forsvarsspelarar fem gonger, viser undersøkinga.

  Risikoen aukar også med lengda på karrieren.

  – I motsetnad til andre former for slike sjukdomar, veit vi no årsaka. Derfor kan vi også hindre det, seier nevropat og professor Willie Stewart.

  Og kjem med ein brannfakkel:

  – Er heading absolutt nødvendig i fotballen i i framstida? Eller sagt på ein annan måte: Er eksponerting av demens absolutt nødvendig for fotball, eller kan ei anna form for fotballkamp bli vurdert?

  – Vi er komne så langt i å finne årsakene at vi snart bør selje fotballar med helsevarsel: Gjentekne headingar av ein fotball kan gi auka risiko for demens, seier professoren.

  Heading, fotball
  Foto: Franck Fife / AFP
 • Klepp-trenaren går av

  Nick Loftus er ferdig som hovudtrenar for Klepp i Toppserien. Han trekkjer seg etter ein hittil svak 2021-sesong.

  Klepp er nummer ni på tabellen berre eitt poeng over direkte nedrykksplass.

  – Det er tøft, men det var best for alle å gå vidare. Det har vore ein tøff periode for klubben med svake resultat, og fotball er drive av resultat. Eg er skuffa over korleis det har gått. Som trenar ønskjer du å dra på ein god måte, seier Loftus til Stavanger Aftenblad.

  For berre ei veke sidan fekk skotten fornya tillit frå Klepp-styret. Loftus var assistent under Ollie Harder då rogalendingane tok sølv i 2018 og bronse i 2019, og han fekk hovudansvaret før 2020-sesongen.

  Nick Loftus
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Tidlegkamp for handballkvinnene

  Noregs kvartfinalemøte med Ungarn blir her heime tidleg onsdagsunderhaldning. OL-kampen får avkast klokka 06.15 norsk tid – 13.15 lokalt.

  Til no i leikane har ikkje handballjentene spelt tidlegare enn 09.15 norsk tid. Dei vann alle dei fem gruppekampane sine.

  Dette er norske tider for OL-kvartfinalane:

  02.30: Montenegro – ROC (russisk lag)

  06.15: Noreg – Ungarn

  10.00: Sverige – Sør-Korea

  13.45: Frankrike – Nederland

  Noreg møter vinnaren av Montenegro – ROC i ein eventuell semifinale.

  Kristine Breistøl
  Foto: Sergei Grits / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal