Carlsen: – Et forferdelig nederlag

Først flere timer etter det det blytunge tapet mot tyske Arkadij Naiditsch kom Magnus Carlsen med en kommentar. På Facebook.

Norge tapte i dag mot Tyskland etter at Magnus Carlsen gikk på et tap mot Arkadij Naiditsch.

Magnus Carlsen ville ikke snakke med noen etter partiet, men gikk rett tilbake til sitt hotell

– Et forferdelig nederlag i dag. Svært skuffet over å ha ødelagt en god prestasjon av laget. Ser imidlertid frem til å slå tilbake raskere enn lynet i morgen, skriver verdensmesteren på sin Facebook-side lørdag kveld.

Etter tapet som kostet Norge seieren over Tyskland nektet Carlsen å snakke med pressen. I stedet forsvant han rett til hotellet.

Tilbake i OL-hallen sto en fornøyd, men overrasket tysker.

– Han (Carlsen) begynte å få panikk. Det var litt rart å se ham så nervøs, sa Naidtisch etter at han hadde slått verdensmesteren, som kom i kraftig tidsnød på slutten.

Mistet taket

Under partiet mistet Carlsen det som virket som en trygg situasjon, og tyskeren snudd det hele til seier for seg selv og det tyske laget.

– Dette er et sjokktap, slo NRK-kommentator Torstein Bae fast etter at Magnus Carlsen hadde tapt for Naidtsch.

– En ting er at han taper. Men her taper Norge fordi han taper. Dette smerter for Magnus, sier Bae.

Bae bygger konklusjonen på at tyskeren er en mye lavere rangert spiller, og ikke minst at Carlsen etter rundet 30 trekk hadde bygget opp en svært gunstig posisjon.

– Men han gjorde to-tre tabber, vi kan ikke kalle det noe annet, sier Bae etter Carlsens første tap i årets OL. – Dermed fikk han liten tid og tapte til slutt mot Tysklands beste spiller, sier Bae.

Han mener tapet er meget overraskende.

– Magnus går vanligvis for seier, og derfor får han en smell og taper av og til. Men denne spilleren er på et slikt nivå at han normalt skal slå ham. Det er mange år siden Magnus har tapt mot en spiller av hans kaliber, sier Bae.

Under NRKs direktesending sa Bae at forrige gang kan ha vært under OL i 2010 i Russland, da Carlsen hadde mange dårlige kamper.

Med Carlsens tap, tapte også Norge kampen mot Tyskland med 1,5 – 2,5. Alle de tre andre kampene endte med remis.

30.-plass

Norges førstelag er nummer 30 etter sju runder, med Norges andrelag på plassen bak. Se hele resultalista her . Andrelaget spilte 2-2 mot Egypt i dag.

– Vi er vant med at Magnus vinner, og har store forventninger. Men vi må selvfølgelig godta at også Magnus kan ha dårlige dager, sa Kjetil Lie.

– Nå må vi bare komme sterkere igjen i morgen og håpe på at marginene er med oss da.

«Trakk i nødbremsen»

Jon Ludvig Hammer

Jon Ludvig Hammer måtte nøye seg med remis

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Det var ikke optimalt, sa Jon Ludvig Hammer etter at han hadde spilt remis mot tyske Liviu-Dieter Nisipeanu.

Hammers parti var det første som var ferdig i kampen. Han innrømmet at han hadde sett litt på stillingen i de andre.

– Jeg tok en dårlig avgjørelse som ble fulgt av en enda dårligere. Da valgte jeg det som Magnus (Carlsen) kaller «å dra i nødbremsen», sa Hammer i NRKs studio.

– Jeg trodde Kjetil (Lie) hadde kontroll på det tidspunkt. Siden gikk det nok litt over stokk og stein, sa Hammer.

Han tror likevel at Norge har et luksusproblem med Carlsen på laget, tross tapet i dag.

– Han har kapasitet til å vinne alt. Det gjør han ikke, men muligheten presser motspillerne våre, sa Hammer, som likevel trodde på minst uavgjort mot Tyskland. På det tidspunkt.

Også Kjetil Lie spilte remis. Han møtte David Baramidze. – Et meget sterkt resultat av Kjetil, sa NRKs ekspert Torstein Bae.

Simen Agdestein reddet remis mot Daniel Fridman i Norges tredje parti for dagen.

– Medaljekamp fortsatt mulig

Fire runder gjenstår, og morgendagens kamper settes opp seinere i kveld.

– Hvis vi hadde vunnet i dag, hadde vi vært i medaljekampen. Nå er vi satt noe tilbake, og trenger en svært god sluttspurt for å være med i kampen om de beste plassene.

– Er topp 10 umulig nå?

– Nei, slett ikke. Vinner vi i morgen, er vi med igjen, sier Torstein Bae.

Siste nytt

 • Svindal skadet tommelen

  Aksel Lund Svindal falt på gårsdagens Super-G-trening i Copper Mountain og skadet tommelen på venstrehånden. Det er ikke brudd, men så smertefullt at han ikke greier å holde staven selv. Derfor måtte han teipe fast staven i hånden på dagens trening og risikerer å gjøre det samme i sesongdebuten neste lørdag. – Selv om jeg staker litt dårligere taper jeg ikke så mye på start, så det er et alternativ som fungerer veldig bra, sier en positiv Svindal til NRK.

 • Slik stiller Norge mot Slovenia

  Norges lagoppstilling til nasjonsligakampen mot Slovenia er klar. Slik er laget (4-4-2): Rune Jarstein - Omar Elabdellaoui, Håvard Nordtveit, Sigurd Rosted, Haitam Aleesami - Stefan Johansen, Markus Henriksen, Ole Sælnes, Moi Elyounoussi - Ola Kamara, Tarik Elyounoussi.

  Landslagstrening Ullevaal
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Stjernen vraket til lagkonkurransen

  Landslagstrener for hopperne, Alexander Stöckl, forteller til NRK at Daniel-André Tande, Johann André Forfang, Robert Johansson og Anders Fannemel skal representere Norge i lagkonkurransen lørdag. Dermed vrakes Andreas Stjernen.

  Verdenscup skiflyging Planica
  Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal