Sjokktaktikken som endrer langrennssporten

HOLMENKOLLEN (NRK): Martin Johnsrud Sundby sier han har mer melkesyre i bunn av bakkene, enn på toppen. Petter Northug innrømmer at konkurrentene er forsvarsløse.

Sundby og Northug

BARE Å GRATULERE: Petter Northug gikk inn til en sjetteplass og gratulerte Martin Johnsrud Sundby med seieren.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Etter fire pallplasser på rad, skulle det endelig lykkes for Martin Johnsrud Sundby i Holmenkollens 50 kilometer. På sisterunden måtte selv en tapper Niklas Dyrhaug slippe ryggen på verdens beste skiløper.

Dermed kunne Sundby bøye seg ned i målrområdet og kysse Kollen-snøen.

Endelig satt det. Og det etter et fellesstartløp verden knapt har sett maken til. For det som skjedde var ikke at Sundby smadret konkurrentene i de brutale bakkene.

Han slet dem ut på flatene.

– Mange blir overrasket, konstaterer Petter Northug.

Han er blant tidenes mestvinnende femmilsløpere. Selv ble han ikke overrasket. Derimot ble han imponert. Northug må bare erkjenne at Sundby har endret måten fellesstarter går på. Northug ble nummer seks, tre minutter bak.

– Vi har sett det i alle fellesstartene i år. Martin setter fart både i bakkene og på flatene. Noen kapasitetsløpere går bare fort i bakkene, påpeker Northug.

– Ville sjokkere

Hovedpersonen bryter ut i et stort smil når han snakker om det.

– Jeg ville sjokkere, sier han.

– Jeg legger opp hele løpet rundt lettpartiene, framfor i motbakkene. Jeg vet det er der jeg skal gå hardt. Det gikk ikke spesielt hardt i motbakkene i dag, men det gikk fryktelig hardt i alle partiene rundt, innrømmer Sundby.

– Betyr det at du har like høy puls i de lette partiene som i bakkene?

– Jeg er stivere i lett-terrenget, stiv inn i bakken – og så blir jeg fresh når jeg går opp bakken. Jeg har gjort en del testing på det, forteller han til NRK.

Tanken om å gå på denne måten, ble født etter Kollen-femmila for to år siden – da Sundby ble staket i senk av svenske Daniel Richardsson.

– Jeg har sett løpet fra to år tilbake om og om igjen. Jeg har sett hvordan det utspilte seg. Det var en veldig tydelig tendens til at vi gikk superfort i stigningene, men så dasset vi over kulene og rundt svingene og brukte lite krefter.

Martin Johnsrud Sundby vinner i Holmenkollen. Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn.

ENDELIG: Martin Johnsrud Sundby har trent i Holmenkollen siden han var 9 år. Endelig kunne han krysse målstreken først.

Seigpining

Han fortsetter:

– Det er litt spennende, for jeg bestemte meg for å ta tak i stakeprosjektet i våres, og da var ikke det med tanke på at jeg skulle stake alle skirenn. Men jeg ville gjøre det for å øke farten i de lette partiene i klassiskløpene. Det har jeg klart å utnytte og jeg klarer å stake løp. Det løftet har hjulpet meg på veldig mange distanser, fastslår Sundby.

Etter mye testing denne uka valgte han også å øke stavlengden med fem centimeter.

Northug innser at feltet bare må akseptere at Sundby akkurat nå har et våpen ingen kan forsvare seg mot.

Nå er det Sundbys seigpining som gjelder.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Joshua King avbrøt trening

  Angriper Joshua King avbrøt dagens landslagstrening på Ullevaal stadion etter omlag 15 minutter. Han var med på deler av oppvarmingen før han tok en kjapp prat med sportssjef Nils Johan Semb. Bournemouth-spissen skal ha fått seg en smell i ankelen under Slovenia-kampen, men det usikkert om det er grunnen til at han avbrøt treninga. Norge møter Bulgaria i nasjonsligaen tirsdag kveld.

  EM-KVALIFISERING FOTBALL
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Heidi Løke returnerer til Larvik

  Heidi Løke forlater Storhamar etter denne sesongen, og vender tilbake til gamleklubben Larvik.– Larvik betyr utrolig mye for meg. Dette blir den tredje perioden min i klubben. Jeg ønsker å avslutte karrieren her, sier Løke til Østlandsposten.

  Heidi Løke
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • USA og Canada VM-klare

  USA og Canada slo til med storsigrar i natt, og begge er dermed klare for neste års VM i Frankrike.

  I kvalifiseringsturneringa i Texas slo Canada Panama 7-0 medan USA banka Jamaica 6-0.

  Panama og Jamaica skal dermed gjere opp om den tredje VM-plassen onsdag. Taparen der møter Argentina i playoff om ein plass i VM.

  Alex Morgan og Kelley O'Hara
  Foto: Jerome Miron / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag