NRK Meny
Normal

Sjokktaktikken som endrer langrennssporten

HOLMENKOLLEN (NRK): Martin Johnsrud Sundby sier han har mer melkesyre i bunn av bakkene, enn på toppen. Petter Northug innrømmer at konkurrentene er forsvarsløse.

Sundby og Northug

BARE Å GRATULERE: Petter Northug gikk inn til en sjetteplass og gratulerte Martin Johnsrud Sundby med seieren.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Etter fire pallplasser på rad, skulle det endelig lykkes for Martin Johnsrud Sundby i Holmenkollens 50 kilometer. På sisterunden måtte selv en tapper Niklas Dyrhaug slippe ryggen på verdens beste skiløper.

Dermed kunne Sundby bøye seg ned i målrområdet og kysse Kollen-snøen.

Endelig satt det. Og det etter et fellesstartløp verden knapt har sett maken til. For det som skjedde var ikke at Sundby smadret konkurrentene i de brutale bakkene.

Han slet dem ut på flatene.

– Mange blir overrasket, konstaterer Petter Northug.

Han er blant tidenes mestvinnende femmilsløpere. Selv ble han ikke overrasket. Derimot ble han imponert. Northug må bare erkjenne at Sundby har endret måten fellesstarter går på. Northug ble nummer seks, tre minutter bak.

– Vi har sett det i alle fellesstartene i år. Martin setter fart både i bakkene og på flatene. Noen kapasitetsløpere går bare fort i bakkene, påpeker Northug.

– Ville sjokkere

Hovedpersonen bryter ut i et stort smil når han snakker om det.

– Jeg ville sjokkere, sier han.

– Jeg legger opp hele løpet rundt lettpartiene, framfor i motbakkene. Jeg vet det er der jeg skal gå hardt. Det gikk ikke spesielt hardt i motbakkene i dag, men det gikk fryktelig hardt i alle partiene rundt, innrømmer Sundby.

– Betyr det at du har like høy puls i de lette partiene som i bakkene?

– Jeg er stivere i lett-terrenget, stiv inn i bakken – og så blir jeg fresh når jeg går opp bakken. Jeg har gjort en del testing på det, forteller han til NRK.

Tanken om å gå på denne måten, ble født etter Kollen-femmila for to år siden – da Sundby ble staket i senk av svenske Daniel Richardsson.

– Jeg har sett løpet fra to år tilbake om og om igjen. Jeg har sett hvordan det utspilte seg. Det var en veldig tydelig tendens til at vi gikk superfort i stigningene, men så dasset vi over kulene og rundt svingene og brukte lite krefter.

Martin Johnsrud Sundby vinner i Holmenkollen. Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn.

ENDELIG: Martin Johnsrud Sundby har trent i Holmenkollen siden han var 9 år. Endelig kunne han krysse målstreken først.

Seigpining

Han fortsetter:

– Det er litt spennende, for jeg bestemte meg for å ta tak i stakeprosjektet i våres, og da var ikke det med tanke på at jeg skulle stake alle skirenn. Men jeg ville gjøre det for å øke farten i de lette partiene i klassiskløpene. Det har jeg klart å utnytte og jeg klarer å stake løp. Det løftet har hjulpet meg på veldig mange distanser, fastslår Sundby.

Etter mye testing denne uka valgte han også å øke stavlengden med fem centimeter.

Northug innser at feltet bare må akseptere at Sundby akkurat nå har et våpen ingen kan forsvare seg mot.

Nå er det Sundbys seigpining som gjelder.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Junior-VM i alpint 2020 til Narvik

  Narvik skal arrangere junior-VM i alpint 2020. Det ble besluttet på FIS-kongressen i Hellas torsdag. Mesterskapet skal arrangeres 5.–15. mars 2020. I Narvik jobbes det for å få senior-VM i 2025.

Sendeplan

Kl. Program Kanal