– Noe er galt med Magnus

NEW YORK (NRK): Før VM hadde Magnus Carlsen bare gjort 31 tabber på 20.000 trekk. Plutselig kommer det alvorlige brølere i nesten hvert parti.

Magnus Carlsen

UKOMFORTABEL: Magnus Carlsen lagde grimaser og ved brettet i starten av det åttende partiet. Få timer senere lå han under i VM.

Foto: MARIA EMELIANOVA / HTTP://WWW.SKARJAKIN.COM

Det var Magnus Carlsens oppførsel som stakk av med overskriftene etter det åttende VM-partiet.

Men langt viktigere for verdensmesteren er det faktum at han plutselig ligger under i sjakk-VM med bare fire partier igjen .

Og at han fortsatt er milevis unna sitt beste spill.

Tabbe-bonanza

Carlsen gjør nesten aldri tabber – bare 31 stykker på over 20.000 trekk i karrieren, ifølge Chess.com – men i VM har han spilt upresist om og om igjen:

Magnus Carlsen

VIDEO: Her, midt i det femte partiet, innser Carlsen at han har gjort en fryktelig tabbe og glemt å skrive ned et av trekkene sine.

I tillegg har Carlsen spilt upresist flere ganger. Situasjoner som vanligvis ender med at han presser motstanderen i senk, har endt med remis fordi nordmannen har gjort feilkalkuleringer.

De som følger sjakken tettest synes det hele er ganske merkelig.

– Jeg har aldri sett Magnus spille så ujevnt, han har gjort så mange tabber, skriver den britiske sjakkprofilen Malcolm Pein på Twitter.

Polgar: – Noe er galt

– Noe er galt med Magnus. Det er ikke dette vi er vant til fra ham, sa tidenes sterkeste kvinnelige spiller, Judit Polgar, på den offisielle VM-sendingen mandag kveld.

Judit Polgar

Stormester Judit Polgar kommenterer VM for arrangøren.

Foto: PETER SCHNEIDER / AP

Hun utdyper overfor NRK.

– Magnus er helt klart ikke på sitt beste nivå. Det er ikke vanlig at han gjør tabber og brølere. Nå har han en stor jobb foran seg. Han må slå tilbake på sitt gamle nivå for å ta dette, sier Judit Polgar.

Carlsen har aldri før ligget under i en VM-kamp. Men spillet til 25-åringen bekymrer ekspertene like mye som stillingen.

– Jeg er bekymret for alle feilene. Han spiller overraskende mange og overraske svake trekk. Dette er ikke vanlig kost fra Magnus, sier Torstein Bae.

– Han må rett og slett skjerpe seg hvis han skal vinne VM. Med én gang, sier Bae.

– Må få Magnus til å fungere

Carlsen selv uttalte seg ikke om det åttende partiet – han stormet som kjent ut av pressekonferansen og vil få en kjempebot – men verdensmesteren var åpenbart fra seg av frustrasjon etter enda en tabbe:

Magnus Carlsen
Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK
Magnus Carlsen
Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK
Magnus Carlsen
Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Han var veldig lei seg og fortvilt, helt i sine egne tanker. Det er så grenseløst irriterende at alt annet blir sekundært, sier Espen Agdestein til NRK.

– Nå er det viktigste å gå Magnus til å fungere, sier manageren.

– Er det noe galt med Magnus?

– Det er sjelden han har gått så lenge uten å vinne, og Karjakin har ikke akkurat storspilt, så helt topp har det ikke vært.

Forsvarseksperten forsvarer Carlsen

Den eneste som forsvarte Carlsen etter tapet, var faktisk motstander Sergej Karjakin.

– Jeg vil ikke si Magnus spilte dårlig, for han prøvde virkelig å vinne. Det skapte et interessant parti. Takket være Magnus ble dette en stor dag, sa russeren til NRK.

Karjakin leder nå 4,5-3-5. Neste parti er på onsdag. Da har Carlsen kniven på strupen som aldri før.

Karjakin

En lykkelig Sergej Karjakin har tatt initiativet og ledelsen i VM.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Siste nytt

 • Drammen møter Kiel

  Drammen fekk den kanskje verst mogelege motstandar i neste runden av kvalifisering til mennenes EHF-cup: Tyske THW Kiel.

  Kiel er eitt av dei beste laga i verda, med mellom anna Harald Reinkind i troppen.

  Kampane går 17.-18. november, returkampane 24.-25. november. Drammen spelar borte først.

 • Zlatan kan bli trippel prisvinner

  Zlatan Ibrahimovic er nominert i tre forskjellige kategorier under MLS Awards. Han kan blant annet bli kåret til årets mest verdifulle spiller. Han er også nominert i kategoriene Årets nykommer og Årets comeback i den amerikanske proffligaen.

  MLS Red Bulls Galaxy Soccer
  Foto: Chris Carlson / AP
 • Bolt tilbys kontrakt på Malta

  Usain Bolt skal være tilbudt en toårskontrakt av den maltesiske fotballklubben Valletta FC. Kontrakten inkluderer spill i klubbens kommende cupfinale, og ifølge klubbdirektør Ghasston Slimen handler tilbudet «om å skrive historie».

  Australia Soccer Bolt
  Foto: Rick Rycroft / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag
Nasjonsligaen: Norge - Bulgaria