Landslagskapteinen bekymret etter omstridt straffe: – Hvordan skal vi forsvare oss?

NICE/OSLO (NRK): Maren Mjelde er rådvill etter straffen som felte Norge mot Frankrike. NRKs fotballekspert mener straffen er korrekt dømt, men frykter at dagens regelverk vil gjøre forsvarsspillere mer passive.

Verdensmesterskapet i fotball for kvinner 2019 Frankrike - Norge 2 - 1

STRAFFE ELLER IKKE: Her gir dommer Bibiana Steinhaus gult kort til Ingrid Syrstad Engen etter å ha blåst straffespark i kampen mellom Norge og Frankrike.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Hva skal hun gjøre? Hvordan skal vi forsvare oss i egen boks etter hvert? Alt blir jo tatt, virker det som, sier landslagskaptein Maren Mjelde til NRK torsdag.

Norge tapte onsdagens storoppgjør i VM mot vertsnasjonen Frankrike som følge av en straffe tildelt etter bruk av videodømming (VAR).

NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp mener at bruken av videodømming har gjort at dommere nå har blitt flinkere til å beskytte spillerne.

Han er likevel bekymret for at vi nærmer oss en grense i avveiningen mellom hva som er en naturlig del av spillet, og hva dommerne er nødt til å slå ned på for å beskytte spillerne.

– Vi vil ikke ha forsvarsspillere som er veldig passive og ikke tørr å gå i en duell i sekstenmeteren, så det er vanskelig, men en liten tilvenningsfase må vi tillate før vi konkluderer, sier Torp.

– Jeg synes den er tvilsom

Onsdag kveld hadde landslagstrener Martin Sjögren ikke sett straffesituasjonen på video, men han levnet liten tvil om hva han mente om den da han ved kampslutt gikk med hevet pekefinger til den tyske dommeren Bibiana Steinhaus.

Landslagstrener Martin Sjögren

MENER DET IKKE VAR STRAFFE: – Vi aksepterer at straffen dessverre ble gitt, og så får det stor påvirkning på resultatet, men sånn er det, sier landslagstrener Sjögren.

Foto: Håvard Greger Hagen / NRK

Når NRK treffer svensken dagen derpå har han sett situasjonen på video, uten at det har fått ham til å endre mening om den.

– Jeg synes den er tvilsom. Det må være lov å si, sier landslagstreneren.

– I en annen kamp, i et annet tilfelle, er jeg ikke så sikker på at det hadde blitt gitt straffespark.

– Men nå ble det dømt straffe, så det er det vi må forholde oss til. Resultatet kommer ikke til å bli endret fordi vi synes det er feil idømt.

NRK-ekspert: – Straffe

At straffesparket var feil idømt, får ikke Sjögren støtte for hos NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

– Det er dessverre et klart straffespark, sier Torp.

Carl-Erik Torp

STRAFFE: NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp mener det var korrekt å gi straffespark til Frankrike.

Foto: Julia Marie Naglestad

– Ut ifra regelverket og hvordan dommerne skal håndheve det, så er det et veldig greit straffespark. Hun var hensynsløs. Dommerne skal beskytte spillerne, og da kom Syrstad Engen inn i altfor stor fart, fullførte sparket og traff den franske spilleren, sier han.

– Det var en situasjon hvor det alltid er mange som vil si at hun ikke traff ballen, og det var en situasjon som det for noen år siden ofte ikke ble dømt straffe på, men de har strammet inn på det, og da er det ikke tvil lenger.

Siste nytt

 • Snudde til etterlengtet seier

  Southampton har vært Premier Leagues svakeste lag i 2021, men fikk en liten opptur ved å vende til 3-1-seier over Crystal Palace i tirsdagens hengekamp.

  Christian Benteke sendte gjestene i ledelsen etter bare to minutter, men to mål fra Danny Ings og ett fra Che Adams sendte Southampton opp på 14.-plass på tabellen. Laget hadde bare tatt 11 poeng i 2021.

  Ings og Minamino
  Foto: ANDREW BOYERS / Reuters
 • Foss mistet den hvite trøya

  Tobias Foss falt i sammendraget på den fjerde etappen av Giro d`Italia. Nordmannen lå som nummer to i sammendraget, kun 16 sekunder bak italienske Filippo Ganna før etappen, men fikk det tungt inn i den siste bakken for dagen.

  23-åringen seilet akterut etter å ha beskyttet lagets kaptein George Bennett hele dagen. I mål var nordmannen rett over tre minutter bak etappevinner Joe Dombrowski.

  Dermed ligger Foss på en 31. plass i sammendraget etter fire etapper. Samtidig seilet italienske Alessandro De Marchi inn i den rosa ledertrøyen etter at han ble nummer to på etappen.

  Italy Giro Cycling
  Foto: Fabio Ferrari / AP
 • Helomvending rundt Bråtveit

  Tirsdag meldte VG at målvakten Per Kristian Bråtveit (25) kan bli Brann-keeper før overgangsvinduet stenger onsdag kveld. Djurgåden bekrefter interessen fra Bergen overfor avisen.

  Det er derimot ikke opp til Stockholms-klubben å bestemme det, men nederlandske Groningen. Bråtveit ble lånt ut til klubben og avtalen varer fram til 30. juni.

  Og tirsdag ettermiddag kom beskjeden om Groningen ikke vil slippe keeperen, melder VG.

  Landslaget trener før kampen mot Sverige.
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal