NRK Meny
Normal

Hopptalentet går for hoppuke-seier

Hoppkometen Phillip Sjøen (18) har drømmen klar før vintersesongen: Kopiere Thomas Diethart i hoppuka og prestere godt i VM i Falun.

Phillip Sjøen

Phillip Sjøen drømmer om å vinne hoppuka allerede i år. Her etter en seier i sommer Grand-Prix tidligere i år.

Foto: FIS/Norges Skiforbund / NTB scanpix

– Hoppuka er det største du kan vinne som skihopper. I fjor kom Thomas Diethart ut fra intet og vant den, det var det ingen som hadde trodd på forhånd. Jeg kopierer gjerne hans prestasjoner i vinter, sier Phillip Sjøen.

Diethart hoppet seg som kjent for alvor inn i verdenstoppen med sin overraskende sammenlagtseier i hoppuka – uten at han før sesongen var på det østerrikske landslaget.

– Hoppuka er helt klart det store målet sammen med VM i Falun, fortsetter 18-åringen, som ikke er tatt ut til årets verdenscuplag.

– Det å være på et landslag kan gi både økonomiske og utstyrsmessige fordeler, men det er ikke noe mål i seg selv å være der. Akkurat nå trives jeg veldig godt med det opplegget jeg har i Kollenhopp, sier Sjøen.

Der styrer han hverdagene sine selv sammen med sin hovedtrener Roy Myrdal.
– Samtidig har jeg god og jevnlig dialog med Alexander Stöckl, sier unggutten fra Fagerstrand utenfor Drøbak.

Imponerte på plast

Fire pallplasseringer – to av dem helt til topps – ble det på 18-åringen i årets Sommer Grand Prix. Det har blitt lagt merke til både i Norge og internasjonalt, selv om seierne kom i japanske Hakuba der flere av de beste hopperne valgte å holde seg hjemme.

Prestasjonene ble fulgt opp med NM-gull på plast i Trondheim i september, rett foran hoppveteran og Norges ledestjerne Anders Bardal. Det har imponert NRKs hoppekspert, Johan Remen Evensen.

– Det viser en imponerende styrke, sier Evensen.

Etter NM-gullet har Sjøen vektlagt den fysiske treningen. Landslagsledelsen valgte å holde unggutten hjemme fra de to siste rennene i Sommer-GP, noe som gjorde at han mistet sammenlagtseieren til slovenske Jernej Damjan.

Begrunnelsen fra Stöckl var at Sjøen skal matches forsiktig inn mot vinteren.
I disse dager toppes formen nettopp inn mot vintersesongen.

– Det var flere som var bekymret for hvordan jeg skulle takle overgangen til isspor, men så langt har det ikke vært noe problem. De hoppene jeg har fått til i Midtstua har vært på et veldig høyt nivå, sier han selvsikkert.

Tøft i toppen

Om ganske nøyaktig én måned er det klart for verdenscupåpning i tyske Klingenthal. Der kan Norge stille med sju hoppere. Tidligere i sommer tok Stöckl ut seks hoppere til sitt landslag; Bardal, Rune Velta, Anders Fannemel, Tom Hilde, Andreas Stjernen og Anders Jacobsen.

Ungguttene Sjøen og Daniel André Tande (20) banker kraftig på døren. Det samme gjør Joachim Hauer (23), som fikk sjansen i de to siste GP-rennene i høst.

Phillip Sjøen håper helt klart at han får sjansen allerede 21. november.
– Jeg håper å få sjansen, men det er etter hvert blitt et høyt nivå i Norge nå. Jeg må bare konsentrere meg om å prestere, så får andre ta seg av uttakene, sier Sjøen.

Har troen

Johan Remen Evensen, mener Sjøen har alle forutsetninger for å lykkes også til vinteren. Han mener supertalentet har en råhet som få andre hoppere har.

– Han har gjort den jobben han kan gjøre 100 %. Med den holdningen han har tror jeg vi kan se gode resultater denne vinteren.

Også Sjøens trener, Roy Myrdal, mener unggutten har et usedvanlig stort talent. Han mener at supertalentet kan være med å prege hoppsporten i mange år.

– Han kan bli så god han bare vil, sier Myrdal.

Siste nytt

 • Federer ikke til verdensfinale

  David Goffin er klar for finale i verdenstourfinalen i tennis i London etter 2-1 over favoritten Roger Federer.

  Federer har kun tapt fem ganger i 2017, men måtte altså strekke våpen lørdag.

  Goffin, rangert som nummer åtte i verden, slo ut verdensener Rafael Nadal tidligere i turneringen.

  David Goffin og Roger Federer
  Foto: TOBY MELVILLE / Reuters
 • Norge opna EM med siger

  Norges herrelag slo Russland 11-3 i sin første kamp i curling-EM i Sveits. Norge møter heimelaget i sin neste kamp seinare i kveld.

 • Arsenal seiret mot erkerivalen

  Arsenal slo Tottenham 2-0 i dagens kamp mellom rivalene. Shkodran Mustafi og Alexis Sánchez scoret målene. Det er uhyre tett mellom de beste lagene bak Manchester City for øyeblikket.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Cupfinale kvinner: Avaldsnes - Vålerenga
V-cup hopp: Laghopp
Cupfinale: Avaldsnes - Vålerenga
Cupfinale kvinner: Avaldsnes - Vålerenga
V-cup hopp: Laghopp
4-4-2 med Schau og Aune
Sport i dag
Sport i dag
4-4-2 med Schau og Aune
V-cup fristil: Big Air
V-cup fristil: Big Air, Milano