Hopp til innhold
Kommentar

Sjelden har en fotballspiller gjort så mye for å bekjempe sult og fortvilelse

I Storbritannia har Marcus Rashford startet en kampanje for å få regjeringen til å gi fattige barn mat i løpet av skoleferien. Resultatene har vært utrolige.

Premier League - Manchester United v Chelsea

MARKERER SEG: Marcus Rashford har brukt sin posisjon som fotballspiller til å utfordre politikerne.

Foto: Michael Regan / Reuters

Innen du leser dette, er det gode sjanser for at tippoldemoren Flo Osbourne allerede har gått på jobb.

Flo, som er 89 år, står opp så tidlig som halv fem for å bake paier på sitt kjøkken i Dovercourt, en landsby sørøst i England. Hun baker rundt 20 store paier hver dag.

Grunnen er at hun er del av et sosialt initiativ som gir fattige barn gratis måltider hver dag. Over hele Storbritannia finnes det familier som sliter med å skaffe mat til sine barn.

Initiativet har blitt en slags nasjonal bevegelse med en lang liste bidragsytere, som legger press på regjeringen til å opprette et eget system for disse barna.

Noe av det spesielle med initiativet, er at personen bak det ikke er noen politiker. Det er heller ingen forretningsmann.

Nei. Det er den 23-årige stjernespissen til Manchester United.

Utfordret statsministeren

Marcus Rashford, som er en av Ole Gunnar Solskjærs viktigste spillere, begynte virksomheten da pandemien kom i mars.

Han tenkte på alle familiene i landet som allerede slet med å sette mat på bordet. Hvordan skulle disse klare seg nå som pandemien tok bort både jobber og lønninger?

Han visste at det snart var sommerferie for 32.000 skoler i Storbritannia. Disse skolene har en ordning hvor barn fra familier med lav inntekt får et gratis måltid hver dag.

I januar trengte rundt 1,4 millioner barn dette måltidet, som utgjør 17 prosent av alle barn som tar statlig utdannelse i Storbritannia.

Men når skolen tar ferie, forsvinner denne ordningen.

Så Rashford gikk til verks. Han skrev et åpent brev til regjeringen hvor han ba statsminister Boris Johnson om å gi barna gratis måltider ut sommerferien, som varer seks uker.

– Ingen barn skal måtte bekymre seg for hvordan de skal få tak i sitt neste måltid, skrev Rashford.

Boris Johnson

Boris Johnson og regjeringen i England sa først nei til Rashfords forslag.

Foto: Daniel Leal-olivas / AFP

Regjeringen takket Rashford for forslaget.

Så sa den nei.

Frokostklubben

Regjeringen mente at det fantes andre ordninger som hjalp familier i nød. Noen politikere sa at de ikke ville gjøre familier for avhengige av hjelp fra staten.

Men Rashford lot seg ikke stoppe. Han visste selv hva som sto på spill.

Rashford vokste opp i Wythenshawe, et område sør for Manchester hvor mange familier har lave inntekter. Der bodde han med alenemoren Melanie og sine fire søsken.

Hver morgen kjørte Melanie ham til «Frokostklubben», et initiativ på skolen hvor barn kunne få et gratis måltid hver dag. Rashford trengte måltidet. Selv om moren jobbet 14 timer hver dag, slet hun med å skaffe nok mat.

Rashford husker at moren ofte gråt på kvelden av ren fortvilelse. Han så at det sosiale sikkerhetsnettet rundt ham ikke var nok.

Så han sa til seg selv at om han noen gang fikk muligheten til å endre på tingenes tilstand, ville han gripe den.

Noen år senere var Rashford på vei opp gjennom ungdomsakademiet til Manchester United. I 2016 fikk han sjansen på A-laget og scoret to mål i Premier League-debuten, mot Arsenal.

Rashford

GJENNOMBRUDD: I februar 2016 debuterte Rashford for Manchester United i Europaligaen. Han scoret to mål. Noen dager senere scoret han to mål også i Premier League-debuten.

Foto: Jon Super / AP

Siden det har Rashford vært en stjerne både for United og det engelske landslaget.

Og om det er noe Rashford har forstått, så er det at fotballspillere har makt. De er idoler og forbilder for en rekke unge. De fyller avisene hver dag. Det er en grunn til at de betales formuer for å stille opp i reklamer for brus og spillkonsoller: Det virker.

Når fotballspillere sier noe, hører folk etter.

Det gjelder spesielt Rashford, som har nesten 20 millioner følgere på sosiale medier. Så da han skrev til regjeringen, kom statsminister Johnson under press fra presse, politikere og diverse organisasjoner til å innfri kravene.

Til slutt ombestemte Johnson seg. Han forlenget ordningen om gratis måltider ut sommeren.

Rashford ble hyllet. I oktober fikk han hedersmedaljen MBE (Member of the Most Excellent Order of the British Empire) av dronning Elizabeth.

Men han var ikke ferdig med det.

Til krig mot sulten

Sommerordningen var tross alt kun en midlertidig løsning. Rashford vil ha mer. Han vil fikse selve systemet, slik at sult blant unge forsvinner totalt.

Fire dager senere startet han kampanjen «End Child Food Poverty». Han skrev en begjæring til regjeringen om å tilby gratis skolemåltider i løpet av alle skoleferier, og til barn opp til 16 år.

En uke senere skulle Parlamentet stemme over et forslag om å forlenge ordningen om måltider på skolen ut alle ferier frem til påske neste år.

De stemte nei.

Regjeringen har fortsatt ikke innfridd Rashfords krav. Dermed har han tatt saken i egne hender.

Virus Outbreak Britain Poverty

HJELPER: Marcus Rashford jobber med den veldedige organisasjonen FareShare for at barn skal få mat.

Foto: Mark Waugh / AP

Han har stadig samlet sammen underskrifter for begjæringen. Samtidig har han satt opp et alternativt nettverk for å skaffe måltider til barna.

Gjennom sin Twitter-konto har han oppfordret organisasjoner og bedrifter til å donere penger og mat til FareShare, en veldedighetsorganisasjon han samarbeider med, som gir måltider til fattige hjem. Han har postet flere av svarene han har fått.

Responsen har vært vanvittig. Over hele landet har ulike bidragsytere bidratt: Fotballklubber, dagligvarekjeder, restauranter, kaféer, universiteter og lokale ildsjeler som Flo Osbourne.

Dette er et eksempel fra Luton Town, en fotballklubb i engelsk førstedivisjon:

Laster Twitter-innhold

Virksomheten har ikke distrahert Rashford i jobben sin. Onsdag kom han inn som innbytter mot Leipzig i mesterligaen og scoret hat trick på 16 minutter.

Samme kveld hadde begjæringen hans samlet én million underskrifter.

Laster Twitter-innhold

Hva med donasjonene? Før sommeren leverte FareShare tre millioner måltider i uka.

Nå er de oppe i sju millioner.

Vanskelig å huske lignende

Har vi noen gang sett et lignende sosialt initiativ fra en fotballspiller? Har en så ung person utrettet så mye utenfor banen på så kort tid?

I hvert fall i nyere tid er det vanskelig å huske noe lignende.

Flere fotballspillere har kommet med politiske meninger og støtte til sosiale initiativer, blant dem Gerard Piqué, Raheem Sterling og Megan Rapinoe. Andre har blitt ambassadører for organisasjoner som Unicef.

I noen få tilfeller har fotballspillere blitt politikere selv. Ta for eksempel George Weah, som vant Gullballen i 1995, og som nå er president i Liberia.

Men Rashford har utgjort en forskjell mens han har spilt fotball. Han har brukt oppmerksomheten han genererer til å rette fokus på det som skjer utenfor banen. Sjelden har en aktiv fotballspiller gjort så mye for å bekjempe sult og fortvilelse.

Kanskje vil Rashford nå inspirere andre spillere til å starte lignende initiativer. Det er fortsatt sant at fotball i seg selv er et ubetydelig spill.

Men innflytelsen og kraften den har i samfunnet, kan brukes til å oppnå utrolige ting.

Det er leksen Rashford har minnet oss alle om.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal