Sjekk Johaugs utrolige forvandling

Her avsløres noe av hemmeligheten bak Therese Johaugs (26) utklassing av verdenseliten. Se nøye på videoene under.

Therese Johaug

Roligere takt og kraftigere fraspark og staking ar gjort Johaug mye bedre de siste årene

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Klipp fra jaktstarten i Kuusamo den 02.12.2012.
Therese Johaug vant 10 kilometer klassisk i Kuusamo. Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn.

I det første klippet blir Johaug til slutt parkert opp bakkene i Kuusamo av Justyna Kowalczyk og Heidi Weng.

To år senere har 26-åringen forbedret teknikken så kraftig at hun er i en helt egen klasse i den samme løypa . Dalsbygda-jenta er til slutt 42,2 sekunder foran Marit Bjørgen på den individuelle 10-kilometeren.

– Den største og mest grunnleggende forskjellen er at hun har forbedret teknikken slik at hun kan få mye mer ut av kreftene sine. De kan hun også gå mye mer effektivt, sier NRKs langrennsekspert Morten Aa Djupvik.

Han utdyper:

– Hun er roligere, har lavere frekvens, og får dermed mer kraft i frasparket ned mot underlaget. Og hun har fått en formidabel styrke, som gir seg utslag både i fraspark og staking, sier Djupvik.

– Har mer å gå på

Etter sesongåpningen, der hun gikk et av sine livs beste renn, fikk hun spørsmål om utviklingen av staketeknikken.

– Det er mest moro å se at jeg klarer å utvikle kraft på stakingen og dobbelttak med fraspark, at jeg klarer å dra med meg teknikk og styrke inn i konkurranse. Men det er starten på sesongen, så jeg trenger flere skirenn på å komme i form, sa Johaug.

– Har du mer å gå på?

– Jeg håper og føler det selv. Jeg la overhodet ikke opp til noe toppform i Kuusamo, så vi får evaluere etter sesongen om det var sesongens beste løp.

Mye på rulleskimølla

– Hvordan har du jobbet med staketeknikk?

– Jeg har trent veldig mye styrke med Egil (Kristiansen) og i samarbeid med Olympiatoppen, og jeg har brukt rulleskimølla veldig mye. Jeg har hatt cirka én økt i uka på mølla hvor jeg jobbet hardt med staketeknikk. Der tok jeg virkelig tak i vår, og det er moro å se at det har gitt resultater.

– Hvordan merker du forskjell?

– Jeg kjenner at jeg klarer å bruke buken mer. Jeg klarer å stemme imot og få armene mer opp og frem, og utnytter kraften i stedet for at det blir stor frekvens. Det handler egentlig om å ta seg tid, det trenger ikke være stor frekvens for at det skal gå fort.

Siste nytt

 • Arsenal utnyttet Chelsea-tabbe

  Chelsea styrte banespillet, men misbrukte muligheten til mer eller mindre å sikre seg retten til spill i neste sesongs mesterliga etter 0-1-tapet for Arsenal.

  Chelsea ligger fortsatt plassert på 4.-plass selv om det ble null poeng, og det betyr at de også fortsatt ligger an til en plass Champions League kommende sesong selv om West Ham, Liverpool og Tottenham fortsatt har en teoretisk mulighet til å snappe den viktige 4.-plassen.

  Martin Ødegaard spilte hele kampen for Arsenal. Han fikk en liten mulighet med 20 minutter igjen å spille, men skuddet fra rundt 15 meters hold gikk over fra nordmannen.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Shaun Botterill / AP
 • Milan nærmere mesterligaspill

  Jens Petter Hauge ble værende på benken da Milan viste kjempeform og slo Torino 7–0 i Serie A onsdag. De tre siste målene var signert Ante Rebic.

  Med to runder igjen av Serie A ser mulighetene for å sikre mesterligaspill neste sesong gode ut for Milan. De ligger på 3.-plass med like mange poeng som Atalanta, som de møter i siste serierunde, på 2.-plass. 4.-plasserte Napoli er to poeng bak, mens Juventus er tre poeng bak på 5.-plass.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Spada / AP
 • Norge slo Danmark etter forlengning

  Drøyt to minutter inn i forlengingen sørget en pasning av Mats Rosseli Olsen og scoring av Emil Lilleberg for norsk 4-3-seier over Danmark.

  Rosseli og Lilleberg kom to mot én i forlengingen og sørget for at Norge fikk seg ekstra selvtillit inn mot VM i Riga senere denne måneden.

  Norge stilte med et forsterket lag sammenlignet med laget som tapte 0–4 for Danmark for seks dager siden. Lagene møtes til ny dyst torsdag.

  VM-oppkjøring ishockey, menn: Danmark - Norge
  Foto: Fredrik Hagen / Norges Ishockeyforbund / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal