NRK Meny
Normal

«Jays» foran rekordskjema: – Blir bedre for hver gang

BISLETT (NRK.no): Jaysuma Saidy Ndure (29) mener han er kapabel til å løpe godt under 20-tallet på 200-meter. Tallene viser at han er foran skjema til ny norsk rekord.

Ndure

Jaysuma Saidy Ndure har løpt tre sterke 200-metere denne sesongen. Grafene viser at han er i bedre form nå (blå linje) enn i starten av 2007-sesongen (rød linje), som var hans beste sesong. – Jeg tror jeg er i en mye bedre posisjon nå enn jeg var i 2007, sier Ndure. (Grafikk: NRK)

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

GERMANY ATHLETICS WORLD FINAL

Her jubler Jaysuma Saidy Ndure for norsk rekord på 200 meter i 2007.

Foto: DANIEL MAURER / AP

– Jeg er veldig, veldig fornøyd med tidene. Akkurat nå går det bedre og bedre for hver gang jeg løper, gliser Jaysuma Saidy Ndure.

Torsdag stormet han inn til en sterk andreplass under Bislett Games på tiden 20,36 – kun slått av friidrettssportens største stjerne, Usain Bolt (26).

Sterke tider

Tiden er klart årsbeste for nordmannen, som også viste stigende form under Diamond League-stevnet i Roma forrige uke.

– Nå har jeg det gøy, jeg liker det, sier han.

Det har imidlertid ikke bare vært gøy for Ndure de siste sesongene. Etter at han kom som en komet inn i norsk friidrett i 2007 – med ny norsk rekord på 200 meter og flere topplasseringer – har han levert veldig varierende resultater de siste årene.

Den kanskje aller største nedturen kom i London-OL da han ikke kom lenger enn 200-metersemifinalen.

Men nå er den velkjente «Jays»-latteren tilbake – og det er kanskje ikke så rart:

Nordmannen har deltatt i tre 200-metere denne sesongen, og tidene viser at han ligger foran skjema (se egen graf). Det er fortsatt tidlig i sesongen, men resultatene er bedre nå enn på samme tid i 2007. Og dét var året han satte norsk rekord på 200 meter med tiden 19,89 – i september.

– Jeg er mye foran 2007. Jeg løp 19,89 i september, ikke i juni, så jeg tror jeg er i en mye bedre posisjon enn jeg var i 2007, sier Ndure.

Mener han kan slå Bolt

I starten av august venter VM i Moskva for «Jays» og resten av friidrettseliten. Høydepunktet er for mange 200-meteren, der Usain Bolt er den soleklare favoritten. Torsdag stormet jamaicaneren inn til 19,79 og ny banerekord på Bislett.

På torsdagens pressekonferanse fikk «Jays» spørsmål om noen kunne slå Bolt i VM. Svaret var soleklart:

– Jeg! Ser du ikke at jeg sitter her? Også spør du meg? Jeg kan slå ham.

– Jeg har kommet langt, men jeg har mye å jobbe med. Så jeg må bare trene videre.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Usain Bolt skuffet ikke Bislett-publikumet og satt ny banerekord på 19.79. Jaysuma Saidy N'Dure imponerte med 2.plass på 20.36

Bolt med ny banerekord

Kjenner hverandre godt

Etter å ha konkurrert mot hverandre i flere år, begynner Ndure og Bolt å kjenne hverandre godt på friidrettsbanen. Bolt mener den norske konkurrentens form ser lovende ut.

– Han er en av de beste sprinterne i verden. Han har vist det år etter år. Nå har han to måneder til finne ut av ting og for å komme i toppform, sier Bolt til NRK.no.

På 200-meteren på Bislett Games var det lenge jevnt mellom Bolt og Ndure, men verdenseneren kom sterkt de siste 50 meterne. «Lightning Bolt» hevder imidlertid at han hadde full kontroll.

– Jeg var ikke redd. Han pushet meg veldig i svingen, men jeg var ikke redd fordi jeg vet at det skal ganske mye til for å slå meg på 200 meter, sier Bolt selvsikkert.

Ndure vet at han må gjøre sitt livs løp om han skal slå den 196 centimeter-høye jamaicaneren i VM.

– Hvilken tid må du ned på for å slå Bolt?

– Da må jeg løpe veldig, veldig fort!

Siste nytt

 • Per-Egil Flo klar for ny klubb

  Per-Egil Flo forlater tjekkiske Slavia Praha til fordel for sveitsiske FC Lausanne-Sport. Den tidligere Sogndal- og Moldespilleren har fem landskamper for Norge, og skal spille på nivå to i Sveits etter at FC Lausanne-Sport rykket ned fra førstedivisjon forrige sesong.

  Fotballandslaget trener.
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Hamilton forlenger med Mercedes

  Den britiske Formel 1-føreren, Lewis Hamilton, har forlenget sin kontrakt med Mercedes. Avtalen varer frem til 2020 og skal være verdt 40 millioner pund i året, ifølge BBC. Han er verdensmester i Formel 1 fire ganger.

  AUTO-PRIX-F1-ITA-QUALIFYING
  Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP
 • Fjorårets toer bryter Touren

  Rigoberto Urán trekker seg fra årets Tour de France etter å ha pådratt seg skader i en velt søndag. På onsdagens etappe rullet colombianeren i mål over 26 minutter bak etappevinner Geraint Thomas. I fjor ble 31-åringen nummer to i sammendraget.

  Uran
  Foto: Christophe Ena / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France: 12. etappe
Tour de France: 12. etappe
Sport i dag
X Games Minneapolis -- Menn Skateboard Vertical Finale og Menn BMX Halfpipe Finale