Hopp til innhold

- Ja, da har vi sett dét og!

Skiskyting kan være forvirrende for den gjengse TV-seer, men også skiskytterne går i surr noen ganger. Sjekk de elleville tabbene i videovinduet over!

Videosamling av skiskytersportens største tabber.

Tabber og tull i skiskyting

– Det har vært litt spesielle ting som har skjedd, ja, sier Ann Kristin Aafedt Flatland til NRK.no.

Skiskytterne har straks unnagjort VM i Nove Mesto. Kun fellesstartøvelsen gjenstår før skiskytterne kan ta seg en velfortjent pust i bakken.

  • Se 12,5 km fellesstart for kvinner fra kl 12.00 på NRK1 og NRK.no!

Surr med våpen og puls

Da passer det fint og ta en nærmere titt på denne snodige øvelsen, der kombinasjonen mellom høy puls og skytevåpen ikke alltid går like knirkefritt.

Uten å overdrive har det nærmest florert med merkelige situasjoner på standplass de siste årene.

Selv de aller beste i bransjen roter det til for seg selv - enten ved å skyte på feil skive eller ved å gå feil i løypa.

– Det er jo spennende da! Det er skyting og langrenn samtidig, og da er det jo kjekt at det er litt «action», sier Flatland.

I videoen over kan du se en rekke tabber og blemmer som skiskytterne har utført de siste årene. Under kan du lese mer om de aller verste av dem:

Andreassen skjøt på feil skive

Først ut i rekka er den norske skiskytteren Gunn Margit Andreassen. Under Torino-OL i 2006 lå hun lenge an til en god plassering, men på den siste skytinga gikk det i ball for Sirdalsjenta.

Andreassen skjøt nemlig hele sisteserien på feil skive, og pådro seg fem tilleggsminutter. Ekstra bittert, med tanke på at Andreassen skjøt fullt hus, men altså på feil skive.

Graf rettet våpenet mot hodet

Den tyske skiskytteren Florian Graf skapte overskrifter da han rettet sitt eget våpen mot ansiktet for å blåse bort snø og fukt fra siktet.

Tyskeren skjøt ned én blink, før han ladet geværet for neste skudd. Plutselig senket han børsa og rettet løpet mot sitt eget hode for å blåse vekk noe som tydelig hadde satt seg i siktet.

Det fikk NRKs skiskytingsekspert Ola Lunde til å reagere kraftig.

– Det Graf gjør der, er et brudd den aller viktigste regelen når det gjelder håndtering av skytevåpen. Det er brudd på alle regler, sa Lunde til NRK.no.

Domratsjeva skjøt stående

Som kjent er det alltid to liggende skytinger under en fellesstart i skiskyting. Dette virket Darja Domratsjeva fra Hviterussland å ha glemt under en fellesstartøvelsen i Oberhof i 2009.

Den hviterussiske jenta kom først inn til standplass, men ble stående mens hun la børsa til rette i skulderen. Konkurrentene la seg ned for å skyte.

– Nå har vi sett dét og! sa NRKs skyteekspert Ola Lunde.

Domratsjeva traff ikke på et eneste skudd og virket ikke å oppfatte hva hun hadde gjort galt, før hun var ferdig med serien og tok en kikk bort på de andre, liggende, konkurrentene.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal