NRK Meny
Normal

– Jeg tror ikke på hevn

Når Nederland møter Spania i kveld, ønsker Arjen Robben å kvitte seg med spøkelset fra VM-finalen i 2010 en gang for alle.

Arjen Robben bommer på to store sjanser på stillingen 0-0 i finalen mellom Spania og Nederland.

Se Arjen Robben bomme på to store sjanser i VM-finalen i 2010 mot Spania. (Bilder med tillatelse fra TV 2)

Laster innhold, vennligst vent..
Robben og Casillas

Robben fortviler etter missen som sender ham inn i klubben med nederlandske vinger som bommer på avgjørende sjanser i VM-finaler.

Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Se Spania-Nederland på NRK 1 fredag klokken 21.00

VMs tredje kamp byr på en reprise av VM-finalen i 2010 der Spania og Nederland møttes. De to lagene har ikke spilt mot hverandre siden Spania vant 1–0 etter ekstraomganger etter en scoring av Andres Iniesta.

Den gang hadde Arjen Robben flere ganger muligheten til å sende Nederland til himmels – og spesielt én bom svir ekstra for den hurtige vingen.

– Tror ikke på hevn

– Det gjør vondt å bomme på en slik sjanse. Jeg tenker mye på det, sa Robben etter finalen.

Etter torsdagens trening fikk han også spørsmål om den kommende revansjemuligheten mot Spania.

– Jeg tror ikke på hevn. I 2010 var det finale, og dette er gruppespill. Du kan ikke sammenligne det, sa Robben til Telegraaf, før han innrømte:

– Det øyeblikket vil være med meg hele livet.

Sjansen det er snakk om kom etter 61 minutter og 21 sekunder. Wesley Sneijder sender en strålende pasning til Robben som befinner seg alene med den spanske keeperen Iker Casillas.

Casillas kaster seg til venstre, ballen kommer til høyre, men den rutinerte sisteskansen har kastet et bein til høyre og ballen treffer skotuppen og stryker på utsiden av stolpen.

Dermed kom Robben inn i den ikke fullt så ærefulle klubben over nederlandske vinger som bommer på store, avgjørende sjanser i en VM-finale. En klubb som fra før ble drevet av Johnny Rep og Rob Rensenbrink.

Det kommer mer og mer frem i tankene mine – vi var så nære.

Bert van Marwijk, trener Nederland

I VM-finalen i 1974 smalt Rep ballen rett på den vesttyske keeperen da han var alene gjennom, og Nederland fikk sitt første VM-sølv. Fire år senere traff Rensenbrink stolpen på overtid på stillingen 1–1. Argentina tok hjem gullet etter ekstraomganger, og Nederland fikk sitt andre VM-sølv.

Med Arjen Robbens bom fikk Nederland sitt tredje VM-sølv.

– Kun snakk om dommeren

Men det er en annen sjanse i kampen som Robben ergrer seg mer over og liker å fokusere på når den jevne finalen blir omtalt.

På vei gjennom alene med keeper halser Carles Puyol etter nederlenderen. Han får en arm rundt Robben, men slipper akkurat i tide til at dommer Howard Webb ikke blåser. Robben får et litt for langt touch og Casillas fanger ballen.

– Han er nødt til å sende ham av og gi frispark, sa Robben etter kampen og fortsatte tiraden mot den engelske dommeren.

– Hvis du spiller i en VM-finale trenger du en verdensklassedommer. Jeg vet ikke om det var en verdensklasseforestilling av dommeren, avsluttet Robben.

Etter kampen var også den nederlandske treneren Bert van Marwijk klarte ikke glemme hendelsen i etterkant.

– Det kommer mer og mer frem i tankene mine – vi var så nære. Vi måtte nesten vinne, fortalte van Marwijk til AD Sportwereld.

Arjen Robben

Robben ble sittende alene på gressmatta etter finalen var over. Andres Iniesta lyktes der han hadde feilet – alene med keeper.

Foto: Eugene Hoshiko / Ap

Messi: – De var heldige at Robben bommet

I et intervju med World Soccer sier han som håper å skyte Argentina til VM-seier, Lionel Messi, at Robbens bom var avgjørende i finalen i 2010.

Skal man vinne VM er man avhengig av flyt og vinners hell. Noe selv et argentinsk mannskap spekket med stjerner trenger i årets mesterskap.

– Man trenger en vinners hell for å vinne VM, akkurat slik Spania hadde i Sør-Afrika. Spania var det beste laget i VM i 2010, men de var heldige at Robben bommet, sa Messi om bommen som kan ha ødelagt Nederlands sjanser.

Arjen Robben har opplevd en stor oppsving i karrieren siden den kvelden i Johannesburg. Han er blant stjernene i et velsmurt Bayern München-maskineri og er klar for å lede et Nederland med mange fremadstormende spillere til suksess.

Først håper han å revansjere finalen for fire år siden.

Siste nytt

 • Jarstein skadd før kamp

  Rune Almenning Jarstein skadet seg på oppvarmingen før fredagens Hertha Berlin-kamp, melder NTB. han kunne ikke vokte buret da hovedstadslaget spilte 1–1 mot Borussia Dortmund.

  Per Ciljan Skjelbred spilte hele kampen.

  Rune Almenning Jarstein
  Foto: Axel Schmidt / Reuters
 • Andreplass på Pedersen

  Sverre Lunde Pedersen ble nummer to på 1500-meteren i Erfurt fredag. Han gikk inn til 1,45,76, og var 43 hundredeler bak russiske Denis Juskov, som vant.

  Sindre Henriksen og Allan Dahl Johansson ble henholdsvis nummer fem og seks på distansen.

  World cup skøyter i Stavanger.
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • To poeng for Danmark

  Lasse Svan scoret 11 mål da Danmark slo Slovenia 31-28, og tok to poeng i mellomspillet fredag kveld.

  Seieren gjør at danskene leder gruppen foran Tyskland.

  Men's EHF European Handball Championship
  Foto: Antonio Bronic / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal