Hopp til innhold

– Jeg tror ikke på hevn

Når Nederland møter Spania i kveld, ønsker Arjen Robben å kvitte seg med spøkelset fra VM-finalen i 2010 en gang for alle.

Arjen Robben bommer på to store sjanser på stillingen 0-0 i finalen mellom Spania og Nederland.

Se Arjen Robben bomme på to store sjanser i VM-finalen i 2010 mot Spania. (Bilder med tillatelse fra TV 2)

Laster innhold, vennligst vent..
Robben og Casillas

Robben fortviler etter missen som sender ham inn i klubben med nederlandske vinger som bommer på avgjørende sjanser i VM-finaler.

Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Se Spania-Nederland på NRK 1 fredag klokken 21.00

VMs tredje kamp byr på en reprise av VM-finalen i 2010 der Spania og Nederland møttes. De to lagene har ikke spilt mot hverandre siden Spania vant 1–0 etter ekstraomganger etter en scoring av Andres Iniesta.

Den gang hadde Arjen Robben flere ganger muligheten til å sende Nederland til himmels – og spesielt én bom svir ekstra for den hurtige vingen.

– Tror ikke på hevn

– Det gjør vondt å bomme på en slik sjanse. Jeg tenker mye på det, sa Robben etter finalen.

Etter torsdagens trening fikk han også spørsmål om den kommende revansjemuligheten mot Spania.

– Jeg tror ikke på hevn. I 2010 var det finale, og dette er gruppespill. Du kan ikke sammenligne det, sa Robben til Telegraaf, før han innrømte:

– Det øyeblikket vil være med meg hele livet.

Sjansen det er snakk om kom etter 61 minutter og 21 sekunder. Wesley Sneijder sender en strålende pasning til Robben som befinner seg alene med den spanske keeperen Iker Casillas.

Casillas kaster seg til venstre, ballen kommer til høyre, men den rutinerte sisteskansen har kastet et bein til høyre og ballen treffer skotuppen og stryker på utsiden av stolpen.

Dermed kom Robben inn i den ikke fullt så ærefulle klubben over nederlandske vinger som bommer på store, avgjørende sjanser i en VM-finale. En klubb som fra før ble drevet av Johnny Rep og Rob Rensenbrink.

Det kommer mer og mer frem i tankene mine – vi var så nære.

Bert van Marwijk, trener Nederland

I VM-finalen i 1974 smalt Rep ballen rett på den vesttyske keeperen da han var alene gjennom, og Nederland fikk sitt første VM-sølv. Fire år senere traff Rensenbrink stolpen på overtid på stillingen 1–1. Argentina tok hjem gullet etter ekstraomganger, og Nederland fikk sitt andre VM-sølv.

Med Arjen Robbens bom fikk Nederland sitt tredje VM-sølv.

– Kun snakk om dommeren

Men det er en annen sjanse i kampen som Robben ergrer seg mer over og liker å fokusere på når den jevne finalen blir omtalt.

På vei gjennom alene med keeper halser Carles Puyol etter nederlenderen. Han får en arm rundt Robben, men slipper akkurat i tide til at dommer Howard Webb ikke blåser. Robben får et litt for langt touch og Casillas fanger ballen.

– Han er nødt til å sende ham av og gi frispark, sa Robben etter kampen og fortsatte tiraden mot den engelske dommeren.

– Hvis du spiller i en VM-finale trenger du en verdensklassedommer. Jeg vet ikke om det var en verdensklasseforestilling av dommeren, avsluttet Robben.

Etter kampen var også den nederlandske treneren Bert van Marwijk klarte ikke glemme hendelsen i etterkant.

– Det kommer mer og mer frem i tankene mine – vi var så nære. Vi måtte nesten vinne, fortalte van Marwijk til AD Sportwereld.

Arjen Robben

Robben ble sittende alene på gressmatta etter finalen var over. Andres Iniesta lyktes der han hadde feilet – alene med keeper.

Foto: Eugene Hoshiko / Ap

Messi: – De var heldige at Robben bommet

I et intervju med World Soccer sier han som håper å skyte Argentina til VM-seier, Lionel Messi, at Robbens bom var avgjørende i finalen i 2010.

Skal man vinne VM er man avhengig av flyt og vinners hell. Noe selv et argentinsk mannskap spekket med stjerner trenger i årets mesterskap.

– Man trenger en vinners hell for å vinne VM, akkurat slik Spania hadde i Sør-Afrika. Spania var det beste laget i VM i 2010, men de var heldige at Robben bommet, sa Messi om bommen som kan ha ødelagt Nederlands sjanser.

Arjen Robben har opplevd en stor oppsving i karrieren siden den kvelden i Johannesburg. Han er blant stjernene i et velsmurt Bayern München-maskineri og er klar for å lede et Nederland med mange fremadstormende spillere til suksess.

Først håper han å revansjere finalen for fire år siden.

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

  • Palestina får taletid på Fifa-kongressen – ber om at Israel utestenges

    Palestinas fotballforbund mener at Israel diskriminerer palestinere og ber på det grunnlaget om at Fifa suspenderer eller utestenger Israels fotballforbund.

    Det kommer fram i et forslag Palestinas fotballforbund (PFA) vil legge fram for Fifa-kongressen i Bangkok 17. mai.

    Torsdag får NTB bekreftet fra Fifa at Palestinas fotballforbund får taletid på kongressen, der man også skal diskutere innkomne forslag fra de nasjonale forbundene.

    Palestinerne anklager Israel blant annet for brudd på menneskerettighetene, diskriminering og rasisme i sin nasjonale liga og brudd på Fifas statutter.

    Videre oppfordres Fifa til å presse Israels fotballforbund (IFA) når det gjelder den påståtte diskrimineringen og rasismen, samt at man fortsatt inkluderer lag fra de okkuperte palestinske områdene i sin egen liga.

    PFA ber Fifa om å ta i bruk artikkel 4 i sine egne vedtekter, som strengt forbyr «enhver form for diskriminering mot et land … eller en folkegruppe», og de sier at ethvert brudd på disse forpliktelsene kan straffes med «suspensjon eller utelukkelse».

    Israels krig i Gaza har pågått siden 7. oktober.

    Gianni Infantino
    Foto: Torstein Bøe / NTB
  • Klubblegenden overtok etter Mourinho – har forlenget kontrakten

    Tidligere Roma-kaptein Daniele De Rossi har forlenget sin kontrakt som Roma-manager etter bare tre måneder. Det opplyser klubbens eiere.

    Ifølge eierne Dan og Ryan Friedkin har De Rossi skrevet under på en kontrakt som gjør at han fortsetter «etter denne sesongen og i overskuelig framtid».

    De Rossi tok over for José Mourinho som fikk sparken i januar. Kontrakten var da ut sesongen.

    Da lå Roma på 9.-plass og risikerte å gå glipp av spill i Europa kommende sesong. Med De Rossi ved roret har Roma rykket opp til 5.-plass og er med i kampen om en mesterligaplass.

    De Rossi har ledet Roma i 16 kamper i alle turneringer og notert seg for elleve seirer og tre uavgjort. Det eneste tapet i Serie A er mot serieleder Inter. Det andre var et 0-1-tap for Brighton i Europa League etter at Roma vant 4-0 i den første kampen. (NTB)

    Daniele De Rossi
    Foto: AP
  • Juventus dømt til å betale gigantbeløp til Ronaldo

    Juventus må betale Cristiano Ronaldo 9,7 millioner euro i ubetalt lønn fra 2020/2021-sesongen. Det tilsvarer 114 millioner norske kroner.

    Det kom fram da dommen ble opplest i en italiensk rettssal onsdag kveld, ifølge nyhetsbyrået AFP.

    Ronaldo, som spilte for Juventus fra 2018 til 2021, vant dermed fram med sin anke i saken som har vart i flere år.

    Han fikk imidlertid ikke fullt så mye som han ba om. Portugiseren krevde nesten det dobbelte.

    Sommeren 2021 gjorde Ronaldo overgang fra Juventus til Manchester United. Etter et mislykket opphold i England flyttet han videre til Al-Nassr i Saudi-Arabia.

    Juventus har nektet å kommentere saken, men har informert AFP om at klubben snart vil komme med en uttalelse.

    Ifølge det amerikanske finansmagasinet Forbes var Ronaldo den idrettsutøveren med høyest inntekt i 2023. Lønnen hans var da estimert til 136 millioner dollar. Det tilsvarer i overkant av én milliard norske kroner.

    Juventus, som er børsnotert, ble notert med et tap på 1,5 milliarder kroner i regnskapet for 2022/2023.

    (©NTB)

    Ronaldo
    Foto: - / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal