Hopp til innhold

Sjakkverdenen holder pusten før VM: – Carlsen kan ofre tittelen for å holde ord

Magnus Carlsen nekter å spille mot Hans Niemann. Det kan bli et problem om han skal gjenvinne VM-titlene i lyn- og hurtigsjakk.

Hans Niemann og Magnus Carlsen

VM-KLARE: Magnus Carlsen skal kjempe om VM-tittelen i lyn- og hurtigsjakk i romjula. Det skal også Hans Niemann, en spiller han har sagt at han ikke vil spille mot.

Foto: NTB

VM blir absolutt en ny dimensjon i konflikten, sier sjakkekspert Torstein Bae om det NRK-sendte mesterskapet som starter 26. desember.

Der er både amerikanske Hans Niemann og Magnus Carlsen påmeldt. Konflikten mellom de to har blitt et hett samtaletema i sjakkmiljøet etter at sistnevnte kom med jukseanklager mot 19-åringen i september.

De er absolutt erkefiender, sier NRK-eksperten.

Sjakkekspert i TV 2, Maud Rødsmoen, tror det vil være en anspent stemning i VM-lokalet. Niemann har saksøkt blant andre Carlsen for å ha skadet hans rykte og karriere. Han krever minst 100 millioner dollar, noe som tilsvarer over én milliard kroner etter dagens kurs.

Hans Niemann

RIVAL: Hans Niemann har på kort tid blitt Magnus Carlsen fremste fiende over sjakkbrettet.

Foto: TIM VIZER / AFP

– Man kan nok merke en isfront mellom noen deltagere, for jeg tror at flere i dette søksmålet ikke har noe spesielt godt forhold til Niemann. Og Niemann har ikke spesielt høye tanker om de heller, sier hun.

Vil Carlsen ofre VM-gullet?

Carlsen har gjort det klart at han nekter å spille mot Niemann. Forrige gang de møttes i en turnering, tapte nordmannen med vilje etter to trekk. Under VM i lyn- og hurtigsjakk står både Carlsen og Niemanns navn på deltakerlistene.

Hva gjør nordmannen om de på nytt blir trukket mot hverandre? Det er spørsmålet sjakkverden nå stiller seg.

Ekspertene tror at 32-åringen kan la være å møte opp til et eventuelt parti. Det kan koste ham dyrt i kampen om en VM-tittel.

– Det store spørsmålet er om Magnus igjen taper med vilje, og dermed antakelig gir bort gullet, mener Bae.

Les også Messi og Ronaldo kopierte Carlsen-parti – avslører skjult bodskap

Lionel Messi, Cristiano Ronaldo og Magnus Carlsen

Om Carlsen skulle trekke seg og tape, vil det være første gang i historien noen er villige til å ofte et VM-gull for å demonstrere et poeng, ifølge Bae.

Carlsen har vunnet VM i hurtigsjakk tre ganger og fem ganger i lynsjakk. I fjor maktet han ikke å forsvare noen av titlene, da Maxime Vachier-Lagrave og Nodirbek Abdusattorov gikk til topps i 2021.

Ifølge Bae er ikke Carlsen så overlegen at han har råd til å gi bort et poeng på en prinsippsak. Men verdenseneren fra Norge er ikke kjent for å vike på kravene, og sjakkeksperten er redd for at utfallet blir at Carlsen nekter å spille.

Det er absolutt ikke noe vi kan utelukke, at han velger å stå på sitt og ikke spille mot det han mener er en juksepave. Og derfor tape det partiet med vilje uansett om det koster han dyrt, sier Bae.

NRK har kontaktet Carlsen-Manager, Henrik Carlsen, i forbindelse med denne artikkelen, men har foreløpig ikke fått svar.

NRKs sjakkekspert Torstein Bae avbildet i sjakkstudio på Marienlyst

SJAKKEKSPERT: Torstein Bae.

Foto: Lars Bryne / NRK

Tror Carlsen vil presse arrangørene

Rødsmoen mener det er problematisk om spillere nekter å møte hverandre, og frykter at en etterlengtet duell mellom Carlsen og Niemann vil bli et antiklimaks. Hun tror hele sjakkverden sitter og håper på at de to erkefiendene ikke møtes i romjulen.

– Jeg tror Magnus kan ofre en eventuell tittel for å holde ordet sitt, sier Rødsmoen.

– Det er vanskelig å se for seg hvordan Magnus skal holde sitt ord om at han aldri skal spille mot han igjen. Så det blir veldig spennende, legger hun til.

TV 2-eksperten mener at det hele er en prinsippsak for Carlsen. Hun tror det kan være positivt for hans sak hvis han nekter å spille og det koster ham en verdensmestertittel.

– Turneringsarrangører kan tenke at nå vinner ikke den beste i verden fordi vi har invitert Niemann. Kanskje de slutter å invitere Niemann fordi de har invitert Magnus, og det fører til dilemmaer og dårlig stemning. Ved å holde fast ved sine prinsipper på den måten, kan han påvirke Niemanns invitasjoner senere.

Tror du det er det Magnus sin intensjon?

Ja, jeg tror det kan være en av hans ønskende effekter. Han tror at Niemann jukser, og synes at sjakkmiljøet bør utestenge han på en måte. Ved å ikke invitere ham, er det en form for utestengelse, avslutter Rødsmoen.

Du kan følge Carlsen og Niemann i VM i lyn- og hurtigsjakk på NRK mellom 26. og 30. desember.

Les også Verdsmeisteren har eigentleg gitt opp sjakk-karrieren: – Kan bli større enn Magnus

Hikaru Nakamura

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal