Derfor synes hele sjakkverdenen synd på Anand

CHENNAI (NRK.no): Søvnløshet, mental tortur og knuste egoer – ifølge ekspertene er det ingenting som er mer smertefullt enn å tape i sjakk.

Vishy Anand

Han regnes som en av sjakkens store gentlemen, men Viswanathan Anand har virket småirritert og svart sarkastisk på en rekke spørsmål etter tapene i VM-partiene mot Magnus Carlsen.

Foto: BABU / Reuters

 • Magnus Carlsen kan bli verdensmester i dag! Følg det tiende VM-partiet fra kl 10.10 på NRK1 og NRK.no!

De stilte seg i kø på torsdag: Stormestere, sjakkjournalister og supportere som syntes synd på Vishwanathan Anand.

Viswanathan Anand

Viswanathan Anand har måttet tåle tre tapte VM-partier etter grove feilsteg på sjakkbrettet.

Foto: Arun Sankar K / Ap

Alle som har spilt sjakk på høyt nivå, har nemlig kjent det på kroppen: Det er forferdelig å tape i svart og hvitt.

Les også: Anand tapte etter nok en kjempeblunder

– Jeg kan si det av egen erfaring. Det er søvnløse netter, mental tortur, det er knuste egoer. Du spør deg selv «hvordan kunne du spille sånn?», og så har du bare deg selv å skylde på, sier VM-kommentator og internasjonal mester Lawrence Trent til NRK.no.

– Fryktelig synd på ham

– Jeg synes bare så fryktelig synd på Vishy. Det er hjerteskjærende å se ham tape etter tre blundere, og han kommer ikke til å få sove mye de neste dagene, fortsetter Trent.

Vishy Anand har vært lite villig til å beskrive følelsene sine etter de tre VM-tapene mot Magnus Carlsen, men gentlemannen fra Chennai har glefset mot journalistene ved et par tilfeller.

Fullt forståelig for en som akkurat har tapt et VM-parti i sjakk. For en rekke sjakkprofiler NRK.no har snakket med mener det er verdens verste idrett å tape i.

– Det er fullstendig grusomt. Det er galskap at det går an å føle seg så dårlig. Et tap føles mye sterkere enn gleden man føler etter seier. Det er virkelig ille, sier sjakkjournalist og ChessVibes.com-redaktør Peter Doggers.

 • VIDEO: Her gjør Anand den grusomme tabben

(artikkelen fortsetter under videoen)

Tabben til Anand kom i det 28. trekket. Det kan av avgjort VM.

VIDEO: Her er tabben til Anand i det niende VM-partiet

Ingen å skylde på

Stormesterne og ekspertene peker på flere årsaker.

Den første og kanskje viktigste er at sjakk er en idrett hvor det rent fysiske har litt mindre å si. Dermed kan ikke sjakkspillere bruke et av de vanligste triksene andre idrettsutøvere bruker, nemlig å mentalt skille seg selv fra «kroppen», sånn at «kroppen» får skylda for nederlaget.

Det vanligste eksemplet på dette er når skiløpere sier at «kroppen ikke spilte på lag». Dermed får kroppen skylda, ikke utøveren selv.

Slike bortforklaringer fungerer dårlig i sjakk.

– Det er jo et fysisk aspekt i sjakk, men grunnen til at du taper er ofte at hjernen ikke er «skrudd på». Det ødelegger for egoet, for hjernen er så personlig. Det har tatt meg dager og uker å komme over et tap, sier VM-kommentator Trent.

Laster Twitter-innhold

– Taper for en bedre hjerne

Leif Erlend Johannessen

Leif Erlend Johannessen er rangert som Norges fjerde beste sjakkspiller. Han dekker sjakk-VM for Nettavisen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Norges fjerde høyest rankede sjakkspiller, Leif Erlend Johannessen, mener også det er mer personlig å tape i sjakk enn de fleste andre idretter.

Han sier det er lettere å bortforklare at noen løper fortere enn deg enn at noen slår deg i sjakk.

– Hvis du taper, betyr det at den andre spilleren er deg overlegen mentalt. Det kan være en mye verre smerte å vite at hodet ditt fungerer dårligere enn en annen, sier Johannessen til NRK.no.

30-åringen er i Chennai som ekspert for Nettavisen. Han peker på én faktor til, nemlig at man kommer ekstremt tett på motstanderen sin i sjakk.

På samme måte som i tennis rekker man å bygge opp et forhold til konkurrenten gjennom flere timers intens duell, person mot person.

– Du har en person som sitter rett foran deg i time etter time, dag etter dag. Mange har en tendens til å stirre på motstanderne, og da blir det et psykologisk spill som du ikke har noen mulighet til å rømme fra. Tennis er litt det samme, men da er det mer avstand. I sjakk kan du høre om motstanderen rumler i magen. Det er derfor vi ofte ser dem gå fra bordet, det er for å rømme fra en trykket stemning, sier Leif Erlend Johannessen.

Brukte solbriller i frykt for hypnose

Han peker blant annet på VM-kampen mellom Viktor Kortsjnoj og Anatolij Jevgenjevitsj Karpov, da det fortsatt ble spilt 24 partier over tre måneder. Spillerne nektet etter hvert å hilse, og Kortsjnoj begynte å gå med solbriller for å ikke bli hypnotisert.

Magnus Carlsen

HAR TEMPERAMENT: Magnus Carlsen viser det sjelden, men også han kan bli ordentlig sint.

Foto: BABU / Reuters

– Det har vært eksempler på VM-kamper hvor det nesten har blitt et personlig hat. Når du misliker personen, er det ekstra tungt å tape, sier den norske stormesteren.

I tillegg er sjakk en idrett full av feil og tabber. Enkelte partier vinnes på grunn av gnistrende, overraskende spill, men de aller fleste sjakkpartier ender med at den ene parten forbanner seg over en feil.

VM-kampen mellom Carlsen og Anand vil for eksempel trolig bli husket for at Anand gjorde tre avgjørende blundere. Mye av sympatien mot Anand skyldes tabbene, for som spiller er det vanskelig å akseptere feilene, mener sjakkjournalist Peter Doggers.

Les også: Sjakk-partiet vil bli husket i 100 år

– Man er veldig sint på seg selv, nesten alltid. Nesten uten unntak føler du at du har gjort tabber som du ikke burde gjort, sier Doggers.

– Man mister litt av virkelighetsforståelsen. Det er veldig vanskelig å akseptere at det er menneskelig å gjøre feil, spesielt i de første timene etter partier, sier han.

 • VIDEO: Slik reagerte «Norwegian Lounge» da Carlsen vant

(artikkelen fortsetter under videoen)

Vishy Anand gjorde en grov tabbe. Dermed kunne Magnus Carslen sikre seieren i et intenst parti i sjakk-VM i dag. Og i morgen trenger Carlsen kun remis for å bli verdensmester.

Stor jubel blant de norske etter Carlsens tredje VM-seier.

Carlsen sparket hull i vegg

Magnus Carlsen har flere ganger beskrevet hvor mye han hater å tape.

Han hater det uansett om det er sjakk, basketball eller kortspill. I boka «Norske vinnerskaller», som kom ut i høst, forklarte Carlsen ikke bare hvor dypt han misliker å tape. Likevel greier han å fokusere på å vinne i stedet for å frykte å tape.

– Det er aldri noe alternativ ikke å vinne, inntil siste teoretiske sjanse er brukt opp. Jeg kjemper alltid helt til siste slutt, helt til siste lille sjanse er oppbrukt, sier Carlsen.

Forfatter Hallgeir Opedal beskrev også overfor NRK.no tidligere i sjakk-VM en historie om hvordan Carlsen sparket hull i en hotellvegg etter et tapt parti tidligere i karrieren.

– Etter nederlag vil jeg slå tilbake med en gang, for å gjenopprette tingenes normale tilstand, sier verdens beste sjakkspiller.

Siste nytt

 • Maflin tok innpå - avgjøres i kveld

  Kurt Maflin tok innpå forspranget til Anthony McGill på den andre dagen av kvartfinalen i snooker-VM. Maflin fikk en katastrofestart på kvartfinalen mandag, da han endte under 1-7 mot skotske McGill.

  Tirsdag gjorde han det mye bedre, med hele fem partiseiere og berget dermed videre spill. McGill vant tre partier, som betyr at stillingen er 10-6 før siste sesjon kl. 20.00 tirsdag kveld.

  Dermed går Maflin inn i den siste sesjonen med et mye bedre utgangspunkt enn det så ut til etter den første dagen. Førstemann til 13 partiseiere går videre til semifinalen og er sikret over én million kroner.

  Britain Snooker
  Foto: Nigel French / AP
 • Hodebry for Zlatan

  Både Hammarby og AC Milan kan få en plass i europaligaen. Det kan bety et brudd på Uefas regelverk og hodebry for Zlatan Ibrahimovic.

  Hammarby møter Puskas Akademia fra Ungarn i første kvalifiseringsrunde, mens Milan først kommer inn neste runde. Men det er ikke sikkert det er plass til begge klubbene i turneringen, skriver Fotbollskanalen.

  Årsaken er at Ibrahimovic er deleier i Hammarby og kontraktsfestet spiller i Milan. Uefa opplyser til det svenske nettstedet at de overvåker situasjonen.

  Serie A - AC Milan v Atalanta
  Foto: Daniele Mascolo / Reuters
 • Ødegaard ønsket til Madrid

  Ifølge spanske aviser er Martin Ødegaard ønsket tilbake i Real Madrid kommende sesong. Avisen Mundo Deportivo fronter i sin baskiske utgave nyheten om at Zinédine Zidane vil bryte den muntlige låneavtalen med Real Sociedad. Det samme melder Spanias mest leste avis, Marca.

  Dermed er det ikke sikkert at Ødegaard vender tilbake til Real Sociedad for starten av sesongoppkjøringen fredag. I fjor sommer ble klubbene enige om en låneovergang for Ødegaard. Da var det en forståelse av at 21-åringen skulle være to år i San Sebastian. Ifølge Marca blir Ødegaards framtid avklart i løpet av få dager.

  Marin Ødegaard tilbake i Madrid
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal