Hopp til innhold

Sjakktopp og Carlsen-trener i ordkrig etter twittermelding

Den kontroversielle visepresidenten i Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) hevdet at kvinner aldri kan bli like god som menn i sjakk. Nå skaper han diskusjon igjen.

Magnus Carlsen, montasje

REAGERTE: Nigel Short la ut denne kommentaren om Magnus Carlsens åpning mot Sam Shankland i Nederland. Det fikk Peter Heine Nielsen til å reagere.

Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

Det internasjonale sjakkmiljøet har fått kritikk for å være både mannsdominert og mannssjåvinistisk.

Flere av utspillene har kommet fra visepresidenten selv, Nigel Short, som tidligere har uttalt at menn er bedre utrustet til å spille bedre sjakk enn kvinner.

Nå får den omstridte visepresidenten igjen kritikk.

Under Magnus Carlsens parti mot amerikanske Sam Shankland i sjakkturneringen i nederlandske Wijk aan Zee søndag, gikk Carlsen for åpningen The Schara-Hennig Gambit.

Det er en åpningsvariant for svarte brikker, som innebærer høy risiko.

Nigel Short, som er stormester i sjakk i tillegg til å være visepresident i FIDE, ble åpenbart imponert av valget. Han valgte i hvert fall å kommentere det slik på Twitter:

– Wow! Magnus Carlsen har baller.

Eller som visepresidenten uttrykte det på originalspråket:

– Wow! Magnus Carlsen has testicles.

Peter Heine Nielsen

Magnus Carlsens sparringpartner og trener Peter Heine Nielsen.

Foto: Erik Waage / NRK

– Bevisst vulgarisering

Kommentaren fikk den danske stormesteren Peter Heine Nielsen til å reagere. Nilsen er også Carlsens trener og sparringpartner.

– Er dette den type tweets en visepresident i FIDE burde skrive, når vi har en diskusjon om å gjøre miljøet bedre for kvinner, spør han på sin twitterkonto.

Hovedårsaken til at Carlsen-treneren reagerer så sterkt, er Shorts bakgrunn. Han har gjort seg bemerket med kontroversielle synspunkt når det gjelder kvinners ferdigheter i sjakk.

I 2016 uttalte han at menn var bedre utrustet til å spille bedre sjakk enn kvinner. Han mente at man burde akseptere at menn har andre ferdigheter enn kvinner som gjør dem bedre i stand til å spille sjakk på et høyt nivå.

Den danske sjakktreneren mener derfor visepresidenten bruker slike uttrykk bevisst.

– Det er en opplagt provokasjon, dette er en bevisst vulgarisering, utdyper han overfor NRK.

– Jeg forstår uttrykket, og betydningen av det, men det er en unødvendig språkbruk. Jeg synes ikke at man som sittende visepresident skal uttrykke seg slik, legger han til.

Shorts Twitter-kommentar kommer bare uker etter at den svenske sjakkspilleren Anna Cramling (19) fortalte om flere ubehagelige hendelser i mesterskapene hun har deltatt i.

Hun har blant annet fått beskjed av en sjakkdommer om å forlate et mesterskap. Angivelig fordi de mannlige sjakkspillerne ble distrahert av å se på henne.

– Jeg ble bare så sjokkert. Jeg tenkte «hva har jeg gjort?», sier hun.

Nigel Short og Hikaru Nakamura

Visepresident i Det internasjonale sjakkforbundet FIDE, Nigel Short.

Foto: NTB Scanpix

Short: – Bryr meg ikke om Nielsen

Nigel Short reagerer sterkt på Peter Heine Nielsens uttalelser. I en epost til NRK fyrer han av følgende salve:

– Jeg gidder ikke å bry meg om Peter Heine Nielsen, sier Short, som mener dette er nok en falsk insinuasjon mot ham.

Han kan fremstille seg selv som «mister Åpenhet», men han er ikke mer enn et troll (nettroll, journ.anm.) av høy klasse, fortsetter han.

Når det gjelder selve Twitter-kommentaren, forsvarer han måten han ordla seg på.

– Det er vanlig i det engelske språket å bruke ordet «baller» (testikler) når man skal beskrive mot. Margaret Thatcher ble ofte sagt å ha flere baller enn resten av kabinettet til sammen, påpeker han.

– Jeg kommer ikke til å kaste bort mer tid på kjedelige og prektige selvhøytideligheter fra folk som PHN (Peter Heine Nielsen), som ikke har noe bedre å gjøre med livet sitt, avslutter visepresidenten i FIDE.

NRKs sjakkekspert Torstein Bae støtter imidlertid danskens oppfatning av visepresidenten.

– Han er en provokatør, mener han.

VM sjakk studio NRK

NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Foto: Erik Johansen / NTB

Vil ha FIDE på banen

Styret i Det internasjonale sjakkforbundet har nå bestemt at det skal satses spesielt på kvinner i sjakken i 2022.

Heine Nielsen mener likevel det er for stor avstand mellom ord og handling i dette spørsmålet fra FIDEs side.

– Jeg savner at de gjør noe med de reelle problemene, kommenterer han og etterlyser en klarere holdning fra forbundet i dette spørsmålet.

NRK har bedt FIDE om en kommentar til denne saken. En kortfattet pressetalsmann David Llada sier imidlertid i en epost at det kommer klart frem at Shorts meldinger på Twitter er hans personlige meninger.

20. januar sa Llada til NRK at FIDE har tatt grep i dette spørsmålet de siste årene ved å blant annet vedta tre ulike sett med retningslinjer.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal