Hopp til innhold

Sjakktopp og Carlsen-trener i ordkrig etter twittermelding

Den kontroversielle visepresidenten i Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) hevdet at kvinner aldri kan bli like god som menn i sjakk. Nå skaper han diskusjon igjen.

Magnus Carlsen, montasje

REAGERTE: Nigel Short la ut denne kommentaren om Magnus Carlsens åpning mot Sam Shankland i Nederland. Det fikk Peter Heine Nielsen til å reagere.

Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

Det internasjonale sjakkmiljøet har fått kritikk for å være både mannsdominert og mannssjåvinistisk.

Flere av utspillene har kommet fra visepresidenten selv, Nigel Short, som tidligere har uttalt at menn er bedre utrustet til å spille bedre sjakk enn kvinner.

Nå får den omstridte visepresidenten igjen kritikk.

Under Magnus Carlsens parti mot amerikanske Sam Shankland i sjakkturneringen i nederlandske Wijk aan Zee søndag, gikk Carlsen for åpningen The Schara-Hennig Gambit.

Det er en åpningsvariant for svarte brikker, som innebærer høy risiko.

Nigel Short, som er stormester i sjakk i tillegg til å være visepresident i FIDE, ble åpenbart imponert av valget. Han valgte i hvert fall å kommentere det slik på Twitter:

– Wow! Magnus Carlsen har baller.

Eller som visepresidenten uttrykte det på originalspråket:

– Wow! Magnus Carlsen has testicles.

Peter Heine Nielsen

Magnus Carlsens sparringpartner og trener Peter Heine Nielsen.

Foto: Erik Waage / NRK

– Bevisst vulgarisering

Kommentaren fikk den danske stormesteren Peter Heine Nielsen til å reagere. Nilsen er også Carlsens trener og sparringpartner.

– Er dette den type tweets en visepresident i FIDE burde skrive, når vi har en diskusjon om å gjøre miljøet bedre for kvinner, spør han på sin twitterkonto.

Hovedårsaken til at Carlsen-treneren reagerer så sterkt, er Shorts bakgrunn. Han har gjort seg bemerket med kontroversielle synspunkt når det gjelder kvinners ferdigheter i sjakk.

I 2016 uttalte han at menn var bedre utrustet til å spille bedre sjakk enn kvinner. Han mente at man burde akseptere at menn har andre ferdigheter enn kvinner som gjør dem bedre i stand til å spille sjakk på et høyt nivå.

Den danske sjakktreneren mener derfor visepresidenten bruker slike uttrykk bevisst.

– Det er en opplagt provokasjon, dette er en bevisst vulgarisering, utdyper han overfor NRK.

– Jeg forstår uttrykket, og betydningen av det, men det er en unødvendig språkbruk. Jeg synes ikke at man som sittende visepresident skal uttrykke seg slik, legger han til.

Shorts Twitter-kommentar kommer bare uker etter at den svenske sjakkspilleren Anna Cramling (19) fortalte om flere ubehagelige hendelser i mesterskapene hun har deltatt i.

Hun har blant annet fått beskjed av en sjakkdommer om å forlate et mesterskap. Angivelig fordi de mannlige sjakkspillerne ble distrahert av å se på henne.

– Jeg ble bare så sjokkert. Jeg tenkte «hva har jeg gjort?», sier hun.

Nigel Short og Hikaru Nakamura

Visepresident i Det internasjonale sjakkforbundet FIDE, Nigel Short.

Foto: NTB Scanpix

Short: – Bryr meg ikke om Nielsen

Nigel Short reagerer sterkt på Peter Heine Nielsens uttalelser. I en epost til NRK fyrer han av følgende salve:

– Jeg gidder ikke å bry meg om Peter Heine Nielsen, sier Short, som mener dette er nok en falsk insinuasjon mot ham.

Han kan fremstille seg selv som «mister Åpenhet», men han er ikke mer enn et troll (nettroll, journ.anm.) av høy klasse, fortsetter han.

Når det gjelder selve Twitter-kommentaren, forsvarer han måten han ordla seg på.

– Det er vanlig i det engelske språket å bruke ordet «baller» (testikler) når man skal beskrive mot. Margaret Thatcher ble ofte sagt å ha flere baller enn resten av kabinettet til sammen, påpeker han.

– Jeg kommer ikke til å kaste bort mer tid på kjedelige og prektige selvhøytideligheter fra folk som PHN (Peter Heine Nielsen), som ikke har noe bedre å gjøre med livet sitt, avslutter visepresidenten i FIDE.

NRKs sjakkekspert Torstein Bae støtter imidlertid danskens oppfatning av visepresidenten.

– Han er en provokatør, mener han.

VM sjakk studio NRK

NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Foto: Erik Johansen / NTB

Vil ha FIDE på banen

Styret i Det internasjonale sjakkforbundet har nå bestemt at det skal satses spesielt på kvinner i sjakken i 2022.

Heine Nielsen mener likevel det er for stor avstand mellom ord og handling i dette spørsmålet fra FIDEs side.

– Jeg savner at de gjør noe med de reelle problemene, kommenterer han og etterlyser en klarere holdning fra forbundet i dette spørsmålet.

NRK har bedt FIDE om en kommentar til denne saken. En kortfattet pressetalsmann David Llada sier imidlertid i en epost at det kommer klart frem at Shorts meldinger på Twitter er hans personlige meninger.

20. januar sa Llada til NRK at FIDE har tatt grep i dette spørsmålet de siste årene ved å blant annet vedta tre ulike sett med retningslinjer.

Siste nytt

 • Chelsea-sal kan bli godkjent tysdag

  Dei siste og avgjerande godkjenningane rundt salet av den engelske fotballklubben Chelsea kan kome på plass allereie tysdag, ifølge fleire britiske medium.

  Både Daily Mail og BBC melder måndag kveld at den britiske regjeringa kan godkjenne oppkjøpet i løpet av 24 timar.

  Det blir sagt vidare at portugisiske styresmakter også har måtta godkjenne handelen, all den tid Chelsea-eigar Roman Abramovitsj også har portugisisk pass. Det skal ha bidratt til at prosessen har trekt ut i tid.

  Det er eit konsortium leidd av amerikanske Todd Boehly som blir London-klubbens nye eigarar. Avtalen som er inngått skal vere verdt 4 milliardar pund – tett oppunder 50 milliardar kroner – har The Telegraph og andre medium tidlegare meldt.

  Chelsea
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Carlsen til semifinale

  Magnus Carlsen avgjorde kvartfinalen mot David Anton i Champions Chess-turneringen og er klar for tirsdagens semifinale.

  Carlsen vant kampen 2,5-0,5 etter at han vant begge sin partier med hvite brikker. I det siste partiet med svarte brikker endte det med remis mellom nordmannen og spanjolen.

  I semifinalen venter kineseren Ding Liren. Han slo Shakhriyar Mamedyarov fra Aserbajdsjan i sin kvartfinale med 2,5-1,5.

  – På papiret blir en semifinale mot Ding det absolutte tøffeste jeg kunne få i denne turneringen, sa Carlsen til TV 2.

  Aryan Tari var i en kvartfinale i en turnering av dette formatet for første gang etter godt spill i gruppespillet gjennom helgen.

  Men i kvartfinalen stoppet det opp for den unge nordmannen, og det ble tap 0,5-2,5 mot nederlenderen Anish Giri. Giri er ranket klart bedre enn nordmannen, og seieren var ventet.

  Det er semifinaler tirsdag, mens finalen avvikles over to dager onsdag og torsdag.

  Magnus Carlsen
  Foto: Christian KRÅKENES / NRK
 • Hertha slapp unna nedrykk

  Hertha Berlin skal halde fram i Bundesliga også neste sesong. Det er klart etter 2-0 borte mot Hamburg måndag, og 2-1 samanlagt.

  Hertha stilte med eit dårleg utgangspunkt til kampen i Hamburg etter 0-1 heime i første kamp.

  Men det utlikna Didryck Boyata etter berre fire minutt. Marvin Plattenhardt dobla etter 63 minutt, og heimelaget heldt unna.

  Fredrik Bjørkan fekk 15 minutt for Hertha på slutten. Laget fekk også Lucas Tousart utvist seks minutt på overtid, men det bryr dei seg neppe om i kveld.

  Rune Almenning Jarstein pelar også i Hertha, men er enno ikkje kampklar etter sjukdom og skade.

  Oliver Christensen, Hertha
  Foto: ANNEGRET HILSE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste