Sjakkspillere bryter flere korona-råd: – Uheldig symbolikk

Idrett over hele verden er stanset, men verdens beste sjakkspillere er samlet i Jekaterinburg. De tar seg i ansiktet, og bryter flere råd fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

Anish Giri, Aleksandr Grisjtsjuk, Jan Nepomnjasjtsjij og Wang Hao under kandidatturneringen

TAR SEG I ANSIKTET: Anish Giri (fra venstre), Aleksandr Grisjtsjuk, Jan Nepomnjasjtsjij og Wang Hao under kandidatturneringen.

Foto: Lennart Ootes / World Chess

– Hele atmosfæren er fiendtlig. Alle rundt oss har masker, og det er sikkerhetsvakter rundt oss hele tiden. Jeg vil ikke være her, og jeg vil ikke spille.

Det sier Aleksandr Grisjtsjuk, en av deltakerne i kandidatturneringen i sjakk.

Den fungerer som en VM-kvalifisering, der vinneren møter Magnus Carlsen til VM-kamp senere i år.

Kommentatorer under kandidatturneringen

MUNNBIND: Noen av kommentatorene bruker munnbind på jobb.

Foto: WORLD CHESS

Arrangøren av turneringen har gjort flere tiltak for å gjennomføre turneringen, men spillerne preges av situasjonen.

Etter seks runder har de brutt rådene fra Verdens helseorganisasjon (WHO) flere ganger:

 • Flere av spillerne tar seg i ansiktet (øyne, nese og munn).
 • De sitter nærmere enn én meter fra hverandre.
 • Flere av spillerne håndhilser.
Anish Giri og Kirill Aleksejenko

HÅNDTRYKK: Anish Giri og Kirill Aleksejenko hilser før den sjette runden i kandidatturneringen.

Foto: WORLD CHESS

Vet ikke om de kommer hjem igjen

Spillerne forsøker å konsentrere seg som normalt. Det innebærer å ta seg i ansiktet mens de stirrer ned på sjakkbrettet og tenker på neste trekk.

For mange av spillerne er dette deres største turnering, og kanskje deres eneste sjanse for å kvalifisere til en VM-kamp. Men etter virusutbruddet som preger verdensbildet, påvirker også verdens beste spillere.

– Det er veldig vanskelig. Det tar mye disiplin ikke å følge med på hva som skjer i verden, sier Fabiano Caruana.

– Vi må jo følge med på hva som skjer. Vi kan få beskjed om at vi må dra et sted, hvis ikke kommer vi til å dø. Med så mye på spill er det viktigere å følge med på verden enn å spille sjakk akkurat nå, sier nederlandske Anish Giri.

– Vi er de eneste som holder på, alt annet er stoppet. Det burde ha vært utsatt, sier Grisjtsjuk.

Russian chess player Alexander Grischuk smells hand sanitiser as he takes part in the Candidates Tournament in Yekaterinburg

TILTAK: Håndtrykk før og etter partiene er ikke lenger obligatorisk, og russerne Jan Nepomnjasjtsjij og Aleksandr Grisjtsjuk hilste derfor slik.

Foto: Reuters

NRKs sjakkekspert Atle Grønn er ikke bekymret for helsa til de åtte spillerne, men mener det handler om etikk.

– Det er en uheldig symbolikk. Jeg synes det er ubehagelig at sjakken ikke er solidariske med resten av verden, sier Grønn.

All idrett i Russland stoppet

For på hotellet i Jekaterinburg sitter de åtte sjakkspillerne i et folketomt lokale. De eneste som følger med er sikkerhetsvakter, og flere av dem har på seg munnbind, noe som skaper en uvant atmosfære.

– Det er absurd. Men jeg kan skjønne arrangøren. Alle er bekymret for verden, men jeg tror ikke vi er bekymret for de åtte. Vi er mer bekymret for dem som er i reell fare, sier Grønn.

Turneringen spilles på et luksushotell i Jekaterinburg, øst for Uralfjellene og ved inngangen til Sibir. Da turneringen startet 17. mars var all idrett stengt ned i Russland.

I en pressemelding før oppstart meldte arrangør FIDE at turneringen skulle gå som planlagt. De trakk fram at det kun var åtte spillere, og offentliggjorde samtidig at publikum ikke får tilgang til spillelokalet. Funksjonærer og presse må følge strenge regler.

 • Det internasjonale sjakkforbundet har ikke svart på NRKs henvendelse.

Siste nytt

 • Liverpool snur - permitterer ikke

  Liverpool har fått kraftig kritikk for at de permitterte 200 ansatte lørdag. Nå melder klubben på sine sider at de snur og dropper permitteringene. Samtidig beklager klubben.

  – Vi mener vi kom til feil beslutning forrige uke. Vi beklager. Våre intensjoner var, og er fortsatt, å forsikre at hele staben skal unngå tap av inntekt i denne tiden, skriver klubben i en pressemelding.

  FILE PHOTO: Anfield General Views
  Foto: Jason Cairnduff / Reuters
 • Fikk sparken på grunn av korona

  Ivan Jovanović har fått sparken som landslagsjef for De forente arabiske emirater, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Serberen rakk aldri å lede laget i en kamp.

  – Fotballforbundet har terminert kontrakten til Ivan og hans støtteapparat. Vi ønsker å takke han for hans innsats og ønsker ham lykke til videre, skriver de i en uttalelse.

  Jovanovic skulle lede oljestatene til store mesterskap, men på grunn av koronapandemien har VM-kvalifisering og Asia Cup-kvalifiseringen blitt utsatt på ubestemt tid.

  SONdxI8FGss. Ivan Jovanović, former UAE-coach.
  Foto: Robert Pratta / Reuters
 • Vil ha «El Clásico» for veldedighet

  Real Madrid-legenden Iker Casillas utfordrer Barcelona-legender til å bli med på en «El Clásico»-kamp til inntekt for personer i nød på grunn av koronakrisen.

  – Når dette marerittet er slutt, burde vi samle alle legendene fra noen år tilbake og spille en El Clásico av fin gammel årgang. Pengeinnsamling til folk som trenger det, tvitret den tidligere keeperen med 167 landskamper for Spania.

  tIDlxEAvQeY casillas, puyol
  Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Sendeplan

Kl. Program Kanal