Sjakkspillere bryter flere korona-råd: – Uheldig symbolikk

Idrett over hele verden er stanset, men verdens beste sjakkspillere er samlet i Jekaterinburg. De tar seg i ansiktet, og bryter flere råd fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

Anish Giri, Aleksandr Grisjtsjuk, Jan Nepomnjasjtsjij og Wang Hao under kandidatturneringen

TAR SEG I ANSIKTET: Anish Giri (fra venstre), Aleksandr Grisjtsjuk, Jan Nepomnjasjtsjij og Wang Hao under kandidatturneringen.

Foto: Lennart Ootes / World Chess

– Hele atmosfæren er fiendtlig. Alle rundt oss har masker, og det er sikkerhetsvakter rundt oss hele tiden. Jeg vil ikke være her, og jeg vil ikke spille.

Det sier Aleksandr Grisjtsjuk, en av deltakerne i kandidatturneringen i sjakk.

Den fungerer som en VM-kvalifisering, der vinneren møter Magnus Carlsen til VM-kamp senere i år.

Kommentatorer under kandidatturneringen

MUNNBIND: Noen av kommentatorene bruker munnbind på jobb.

Foto: WORLD CHESS

Arrangøren av turneringen har gjort flere tiltak for å gjennomføre turneringen, men spillerne preges av situasjonen.

Etter seks runder har de brutt rådene fra Verdens helseorganisasjon (WHO) flere ganger:

 • Flere av spillerne tar seg i ansiktet (øyne, nese og munn).
 • De sitter nærmere enn én meter fra hverandre.
 • Flere av spillerne håndhilser.
Anish Giri og Kirill Aleksejenko

HÅNDTRYKK: Anish Giri og Kirill Aleksejenko hilser før den sjette runden i kandidatturneringen.

Foto: WORLD CHESS

Vet ikke om de kommer hjem igjen

Spillerne forsøker å konsentrere seg som normalt. Det innebærer å ta seg i ansiktet mens de stirrer ned på sjakkbrettet og tenker på neste trekk.

For mange av spillerne er dette deres største turnering, og kanskje deres eneste sjanse for å kvalifisere til en VM-kamp. Men etter virusutbruddet som preger verdensbildet, påvirker også verdens beste spillere.

– Det er veldig vanskelig. Det tar mye disiplin ikke å følge med på hva som skjer i verden, sier Fabiano Caruana.

– Vi må jo følge med på hva som skjer. Vi kan få beskjed om at vi må dra et sted, hvis ikke kommer vi til å dø. Med så mye på spill er det viktigere å følge med på verden enn å spille sjakk akkurat nå, sier nederlandske Anish Giri.

– Vi er de eneste som holder på, alt annet er stoppet. Det burde ha vært utsatt, sier Grisjtsjuk.

Russian chess player Alexander Grischuk smells hand sanitiser as he takes part in the Candidates Tournament in Yekaterinburg

TILTAK: Håndtrykk før og etter partiene er ikke lenger obligatorisk, og russerne Jan Nepomnjasjtsjij og Aleksandr Grisjtsjuk hilste derfor slik.

Foto: Reuters

NRKs sjakkekspert Atle Grønn er ikke bekymret for helsa til de åtte spillerne, men mener det handler om etikk.

– Det er en uheldig symbolikk. Jeg synes det er ubehagelig at sjakken ikke er solidariske med resten av verden, sier Grønn.

All idrett i Russland stoppet

For på hotellet i Jekaterinburg sitter de åtte sjakkspillerne i et folketomt lokale. De eneste som følger med er sikkerhetsvakter, og flere av dem har på seg munnbind, noe som skaper en uvant atmosfære.

– Det er absurd. Men jeg kan skjønne arrangøren. Alle er bekymret for verden, men jeg tror ikke vi er bekymret for de åtte. Vi er mer bekymret for dem som er i reell fare, sier Grønn.

Turneringen spilles på et luksushotell i Jekaterinburg, øst for Uralfjellene og ved inngangen til Sibir. Da turneringen startet 17. mars var all idrett stengt ned i Russland.

I en pressemelding før oppstart meldte arrangør FIDE at turneringen skulle gå som planlagt. De trakk fram at det kun var åtte spillere, og offentliggjorde samtidig at publikum ikke får tilgang til spillelokalet. Funksjonærer og presse må følge strenge regler.

 • Det internasjonale sjakkforbundet har ikke svart på NRKs henvendelse.

Siste nytt

 • Ventura ikke med videre

  Kristoffer Ventura gikk fredagens runde ett slag over par. Dermed blir det ikke mer spill på ham i PGA-turneringen i North Carolina. Han lå plassert som nummer 109 da han var ferdigspilt.

  Ventura brukte 74 slag på den første dagen, mens det ble 72 slag på dag to etter sju bogeyer og seks birdier. Han havnet dermed fem slag over den antatte cuten - eller kvalifiseringsgrensen.

  Zurich Classic Of New Orleans - Final Round
  Foto: Mike Ehrmann / AFP
 • Ruud feide Bublik av banen

  Dagen etter at han tok sin største skalp i karrieren, er Norges store tennisstjerne klar for nok en semifinale.

  For Casper Ruud slo kasakhstanske Alexander Bublik i kvartfinalen i Madrid Masters med sifrene 7-5, 6-1. Bublik er rangert som nummer 44 i verden.

  – Det var veldig jevnt i første sett, det kunne gått litt begge veier. Men i andre sett så var det nesten et feilfritt sett, sa Casper Ruud til Eurosport etter kampen.

  Dermed er nordmannen klar for sin tredje strake semifinale på dette nivået. Først i Monte Carlo, deretter i München – og nå i Madrid.

  Eurosports tennisekspert Øivind Sørvald kunne fortelle at Ruud kun gjorde tre upressede feil, noe som er imponerende. Bublik hadde en bruddball i første sett og det er første og eneste bruddballen Ruud har fått mot seg i hele turneringen.

  I kvartfinalen lørdag møter Ruud enten italienske Matteo Berrettini eller Cristian Garin fra Chile til duell om finaleplassen.

  – Uansett hvem det blir, blir det en tøff match. Men jeg føler meg bra og skal gjøre alt jeg kan for å være klar for i morgen, sier Ruud.

  ATP Masters 1000 - Madrid Open
  Foto: Juan Medina / Reuters
 • Ni utbryterklubber får kjempebøter

  Det europeiske fotballforbundet (Uefa) har bestemt at ni av de tolv klubbene som ville bryte ut og danne en superliga slipper unna med bøter, melder NTB.

  Det er imidlertid ikke snakk om småpenger. Hver av klubbene må betale 15 millioner euro, altså nærmere 150 millioner kroner, som skal gå til gressrotfotballen i Europa.

  I tillegg ilegges de en bot som skal tilsvare fem prosent av inntektene etter én sesong med europacupkamper. Uefa legger til at de aksepterer unnskyldningen etter at de forsøkte å starte sin egen superliga. De ni klubbene har sagt ja til å være en del av Uefas turneringssystem framover.

  De risikere ytterligere bøter på opp til 150 millioner euro om de gjør nye forsøk på å bryte ut.

  Ifølge en pressemelding fra Uefa, har de ni klubbene akseptert disse betingelsene.

  Tre klubber risikerter imidlertid enda tøffere sanksjoner. Det gjelder klubbene Juventus, Barcelona og Real Madrid. Trioen har ikke gitt opp planene om en framtidig Super League i europeisk fotball. Saken mot disse klubbene sendes videre til Uefas disiplinærkomité.

  nZptWNhyI8s
  Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal