NRK Meny
Normal

Garry Kasparov gjør comeback: – En levende legende

Garry Kasparov er tilbake som sjakkspiller. Den tidligere verdenseneren skal spille lyn- og hurtigsjakk i storturneringen i St. Louis i august.

Garry Kasparov

TILBAKE: Garry Kasparov rystet en hel sjakkverden med nyheten om comeback onsdag kveld.

Foto: Thomas Samson / AFP

Garry Kasparov ble historiens 13. verdensmester i sjakk i 1985, i en alder av 22 år. Etter 20 år som verdensener la han opp i 2005. Nå gjør han comeback, 12 år etter at han ga seg som sjakkspiller.

– Det er fantastisk. Dette forventet jeg ikke etter over et tiår som pensjonist. Å vende tilbake til sjakkbrettet er en ære, melder Kasparov til arrangørens nettsider.

KASPAROV, BAN

LENGE SIDEN: Garry Kasparov i aksjon med hvite brikker mot Deep Junior fra Israel i 2003.

Foto: Stuart Ramson / AP

Espen Agdestein, Magnus Carlsens manager, gleder seg over nyheten.

– Det er veldig moro for alle sjakkentusiaster å få se ham ved sjakkbrettet. Han er en levende legende, og var en utrolig god sjakkspiller på 80-, 90- og 2000-tallet. Å se han spille mot de beste i verden blir veldig moro for alle som er glad i sjakk, sier Agdestein til NRK.

Ingen lett oppgave

14. august skal han igjen i aksjon foran sjakkbrettet. Kasparov er med i lyn- og hurtigsjakkturneringen i St. Louis, der han har fått wildcard. Magnus Carlsen er ikke med i turneringen, men det er verdensstjerner som Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana og Sergej Karjakin.

– Han er 54 år, og det er ikke noen lett oppgave å møte de beste i verden. Det vil overraske om han går helt til topps, sier Agdestein, som åpner opp for et Carlsen-møte om Kasparov leverer en sterk turnering.

Espen Agdestein

MANAGER: Espen Agdestein er Magnus Carlsens manager, og gleder seg over Kasparovs comeback.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Magnus Carlsen spiller i Sinquefield Cup, en storturnering i klassisk sjakk som spilles fra 2.–12. august. Han får dermed ikke møtt Kasparov i denne omgang.

– Det var synd. Men Magnus har spilt sine to lyn- og hurtigturneringer i år, og vunnet begge, sier Agdestein.

– 15 år siden han var på topp

Likevel mener Agdestein at Kasparov ikke har mye å tape på å gjøre comeback.

– Alle skjønner at det er 15 år siden han var på topp. Han ødelegger ikke legendestatusen om han ikke gjør det veldig bra, sier han.

Foreløpig er det bare lyn- og hurtigsjakk for 54-åringen som er født i Baku. Agdestein tror ikke den mangeårige verdenseneren prøver seg i klassisk sjakk igjen.

– Jeg tror ikke han prøver seg på det. Som 54-åring blir det tyngre; det er lettere å spille på instinkt, erfaring og intuisjon, slik man gjør i lynsjakk og hurtigsjakk, sier Agdestein til NRK.

Siste nytt

 • Ødegaard tilbake for Heerenveen

  Martin Ødegaard var tilbake fra sin bruddskade da Heerenveen spilte 1-1 borte mot Vitesse i den nederlandske æresdivisjonen lørdag.

  Martin Ødegaard
  Foto: NRK
 • Tredjeplass til Skarstein

  Paralympics-håpet Birgit Skarstein fikk en sterk tredjeplass i lørdagens verdenscuprenn i langrenn i Tyskland, skriver NTB.

  Birgit Skarstein
  Foto: Anne Ragnhild Kroken / Norges Skiforbund
 • Ezinne tok VM-kravet

  Ezinne Okparaebo klarte kravet før innendørs-VM på 60-meteren under Bassen sprint i Bærum i dag. – 7.25 og VM-krav på første stevnet i dag. I'm back, skriver sprinteren i en SMS til NRK.

  Ezinne Okparaebo
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup hopp: Kvinner
V-cup hopp: Kvinner
V-cup langrenn: 10 km klassisk, kvinner
V-cup langrenn: 10 km klassisk kvinner
V-cup alpint: Slalåm, menn
V-cup alpint: Slalåm 1. omgang, menn
V-cup alpint: Slalåm 1.omgang menn
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup langrenn: 15 km klassisk, menn
V-cup skiskyting: Fellesstart kvinner