NRK Meny
Normal

Sjakkforfatter: – Synd VM blir avgjort på denne måten

Magnus Carlsen og Sergej Karjakin skal ut i et intensivt omspill for å krone verdensmesteren. Det blir helt feil, mener sjakkforfatter Arne Danielsen.

Carlsen

HODEBRY: Magnus Carlsen klarte ikke å avgjøre VM-kampen mot Sergej Karjakin i løpet av 12 partier, og dermed skal duellantene ut i omspill onsdag kveld.

Foto: BRYAN R. SMITH / Afp

– Jeg synes det er synd at VM i klassisk sjakk skal bli avgjort i en annen disiplin. Det er som at finalen på 10.000-meteren skal bli avgjort med 100 meter sprint, sier Danielsen til NRK.

Det endte 6-6 og uavgjort etter 12 VM-partier i New York, og dermed er det duket for et nervepirrende omspill onsdag kveld.

Arne Danielsen

KRITISK: Sjakkforfatter Arne Danielsen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Her åpner spillerne med fire partier hurtigsjakk før de eventuelt møtes til dueller i lynsjakk.

Hvis det fortsatt står uavgjort, blir VM avgjort med såkalt armageddon.

Spillerne får altså dårligere og dårligere tid utover i omspillet.

– Jeg synes VM i klassisk sjakk burde vært avgjort med nettopp klassisk sjakk. Det finnes egne VM i hurtig- og lynsjakk. Det er andre disipliner, rett og slett, sier Danielsen.

Eksperter uenige

Forfatteren, som blant annet har skrevet bok om Carlsen, møter imidlertid motstand fra flere eksperter.

NRKs Torstein Bae mener omspillet er en naturlig måte å kåre en vinner på når det ikke er mulig å skille motstanderne tidligere.

– Med få unntak er de beste i klassisk sjakk også best i de andre disiplinene. Det er noen som trives dårligere med kortere tid, men systemet er kjent for alle. Du har 12 klassiske partier å avgjøre det på.

Slik blir omspillet

Slik spilles omspillet onsdag kveld. Sendingen starter på NRK1 fra klokken 19.55.

Foto: NRK

Eksperten påpeker at det er forsøkt ulike måter å avgjøre VM-kampene på gjennom sjakkhistorien.

På 1980-tallet var det førstemann til seks seire, men denne ordningen førte til altfor lange kamper. Garry Kasparov og Anatoly Karpov spilte 48 partier, inkludert 40 remiser, over fem måneder før Kasparov fikk nok og brøt kampen.

Så ble VM satt til 24 og senere 16 partier, men da beholdt den regjerende mesteren tittelen ved uavgjort.

Ser ingen alternativer

– Nå er det omspill, og det er en mer politisk vurdering verdenssjakkforbundet har gjort. Alternativet gir jo den sittende verdensmesteren en urimelig fordel, sier stormester Leif Erlend Johannessen til NRK.

Han peker på at VM-finalen i fotball avgjøres med straffesparkkonkurranse, og selv om det blir mer tilfeldig, er det like forutsetninger for begge lag.

– Jeg synes det er greit slik formatet er nå, og det skaper definitivt underholdning, selv om det åpner for litt flere tilfeldigheter, sier Johannessen.

Torstein Bae klarer ikke å se et godt alternativ til omspillet.

Heller ikke Danielsen har et godt svar på hva som kunne vært gjort annerledes.

– De har prøvd andre metoder før, og da har det lett utartet seg til maratonmatcher og sånt, så jeg har ikke noe klart svar. Men jeg synes dette burde blitt avgjort med klassisk sjakk, dette er jo sjakkens Formel 1, mener Danielsen.

Her trekker Carlsen og Karjakin om hvem som skal starte med hvite brikker.

Siste nytt

 • Ruud tapte i kvartfinalen

  Casper Ruud ga meritterte Richard Gasquet god motstand, men den franske veteranen ble for sterk og vant i strake sett i kvartfinalen i ATP-turneringen i Båstad. Til slutt endte det med settsifrene 7–6 (7-4), 6–2.

  Tennis, Australian Open.
  Foto: Lars Eide / NTB scanpix
 • AC Milan vant anken i CAS

  Den italienske storklubben ble utestengt fra Europaligaen av UEFA, for å ha brutt reglene for økonomisk fair play (FFP). AC Milan anket til CAS, som nå ber UEFA finne en annen straff. De anser det som for strengt å nekte «Rossoneri» spill i Europa.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Antonio Calanni / AP
 • Times: Conte saksøker Chelsea

  Antonio Conte har bestemt seg for å gå rettens vei etter at han fikk sparken som Chelsea-manager, melder den britiske avisen The Times.

  Conte krever å få kompensasjon for skaden han mener klubben har påført hans karriere. 48-åringen mener den sene sparkingen har fratatt ham sjansen til å bli ansatt i andre storklubber.

  Antonio Conte
  Foto: David Klein / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France: 13. etappe
X Games Minneapolis
Sport i dag
Friidrett: Diamond League fra Monaco
Friidrett: Diamond League, Monaco
Friidrett: Diamond League fra Monaco
X Games: Skateboard, street
X Games Minneapolis -- Menn BMX Street Finale | Dave Mirra's BMX Park beste triks
X Games Minneapolis -- Menn Motorcross Quaterpipe High Air Finale | Menn BMX Big Air Finale | Menn Motorcross Freestyle Finale