NRK Meny
Normal

Sjakkfeber etter Magnus-seier

14 nye barne- og ungdomsklubber er etablert etter at Magnus Carlsen ble verdensmester.

 Magnus Carlsen
Foto: NPSCT, Yufeng, / Scanpix

Sjakksporten i Norge rir på en medgangsbølge av de sjeldne. Dette mye takket være den nybakte verdensmesteren Magnus Carlsen.

- Carlsens suksess har betydd enormt mye for sporten her i landet. Vi oppdager at interessen for sjakksporten er mye større nå enn så langt tilbake i tid som jeg kan huske, sier Dag Danielsen, generalsekretær i Norges Sjakkforbund til NRK.

Les mer: http://www.nrksport.no/sjakk/1.6870358

- Sjakk er blitt kult

Sporten som av mange blir betegnet som sær, har flere tilhengere og bedre oppslutning enn tidligere blant barn og ungdom.

- Det å spille sjakk har tidligere blitt sett på som nerdete, men nå blir det sett på som noe kult blant barn og ungdom, sier Danielsen.

Og det kan virke som at mange nordmenn har latt seg rive med av Carlsens enorme suksess.

- Vi opplever at mange mennesker som ikke har vært interessert i sjakk før, nå er levende opptatte av det som foregår. Vi mottar rapporter om at folk snakker om Magnus Carlsen både i hjemmet og på arbeidsplassen.

14 nye klubber

Magnus Carlsen (18) ble 14. november uoffisielt rangert som verdens beste sjakkspiller etter at han vant sitt parti mot Peter Leko. Sist uke utklasset han verdenseliten og ble tidenes yngste verdensmester i lynsjakk.

Les mer: Carlsen best i verden

Danielsen gleder seg over den umiddelbare effekten av 18-åringens suksess.

- I Ungdommens Sjakkforbund har vi fått 14 nye barne- og ungdomsklubber. Dette er et svært positivt signal på at sjakksporten er i fremmasj, sier generalsekretæren.

Gode fremtidsutsikter

- Fremtiden er svært spennende. Vi har en rekke unge talenter bak Carlsen, både gutter og jenter, som gjør det svært bra, sier Danielsen.

Og fremgangen i sjakksporten har også gitt gode avkastninger økonomisk.

Sparebankstiftelsen DnB NOR har nå vedtatt å bevilge tre millioner kroner til å fremme sjakk i grunnskolen, både i undervisningen og i SFO-sammenheng.

- Dette viser at sjakkens rolle som samfunnsbærende aktivitet er i ferd med å få et gjennombrudd også i Norge, sier presidenten i NSF Jøran Aulin-Jansson i en pressemelding.

Lørdag spilles det en 16-manns turnering i lynsjakk på Oslo S hvor blant annet Magnus Carlsen deltar.

Siste nytt

 • Allsvenskan-spiller dopingtatt

  En Sirius-spiller har avlagt positiv dopingprøve i serieåpningen i Allsvenskan mot Hammarby, skriver Aftonbladet. Klubben fikk beskjed om den positive prøven onsdag formiddag, og torsdag ble spilleren utestengt med umiddelbar virkning.

 • Opdal ute i to måneder

  Starts keeper Håkon Opdal er ute i to måneder grunnet en ankelskade, melder Fædrelandsvennen.

  Keeperen pådro seg en ankelskade på oppvarming før kampen mot Vålerenga, som Start tapte 1–6.

  d
  Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix
 • Mjelde på årets lag i England

  Maren Mjelde er på årets lag i den engelske eliteserien, kåret av spillerne selv.

  Den norske spilleren har hatt en strålende sesong med Chelsea, og kjemper om tre titler med den engelske klubben.

  9488661ax Arsenal Women vs Chelsea Ladies, FA Women's Super League FA WSL1, Football, Meadow Park, Borehamwood, Hertfordshire, United Kingdom - 01 Apr 2018
  Foto: TGSPhoto/REX/Shutterstock / Shutterstock

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag