Slutt på manipulering i sjakk: – Man fremtvinger konflikter

En nesten 40 år lang tradisjon er brutt. Det blir slutt på å «rigge» hvem som møter hvem i internasjonal sjakk. Det kan blir problematisk, mener eksperter.

Magnus Carlsen ser på Sergey Karjakin

ARKIVBILDE: Magnus Carlsen ser på Sergey Karjakins parti mot Jan Nepomnjasjtsjij under VM i lynsjakk i Doha.

Foto: Yerazik Khachatourian / NTB scanpix

– Helt siden 1980 har vi hatt et prinsipp om å endre kampoppsettet for å unngå at nasjoner som er i konflikt med hverandre skal møtes på sjakkbrettet. I år endrer vi retningslinjene, sier FIDEs visepresident Nigel Short til NRK.

Aryan Gholami

KONFLIKT: Iranske Aryan Gholami (18) unnlot å møte til partiet mot sin israelske motstander Alexander Zlatin i junior-VM.

Foto: http://worldyouthchess.com

Nylig var han ute og kritiserte den iranske sjakkyndlingen som tapte med vilje mot israeler ved å ikke møte opp til partiet. Han forventer flere slike tilfeller med den nye regelendringen:

– Vi regner med å støte på dette problemet oftere, ja. Ingen tvil om det.

Manipulerte VM i lyn- og hurtigsjakk

Briten er selv stormester i sjakk og lar seg engasjere av det som skjer på og utenfor brett. Han mener datamaskinen bør være suveren i oppsett av sjakkpartier.

– En trekning bør alltid gjøres av en datamaskin, og trekningen bør være tilfeldig.

Nigel Short

MAKTPERSON: Nigel Short er visepresident i det internasjonale sjakkforbundet FIDE.

Foto: Carl Court / AFP

NRKs sjakkekspert Atle Grønn ble først for ett år siden gjort oppmerksom på at sjakkoppsettet i viktige turneringer, herunder VM i lyn- og hurtigsjakk, hadde vært manipulert i en årrekke.

– Det er helt absurd at man manipulerte oppsettet.

– Sånt skal ikke forekomme. Manipuleringen var ikke av vond vilje, men lar du en datamaskin – ene og alene – gjøre trekningen, er du sikret full objektivitet. Da er det ingen nasjoner eller forbund som blir favorisert, forteller Grønn.

Norges sjakkforbund ønsker endringene velkommen:

– Det er en strengere linje nå. Man ønsker å følge det som er moderne oppfatning av hvordan man skal forholde seg til hverandre på tvers av nasjonaliteter, sier president Morten L. Madsen.

– Umulig for Iran som sjakknasjon å fortsette

Sjakkspillere som boikotter hverandre, har de siste årene skapt hodebry for internasjonal sjakk.

Atle Grønn

ABSURD: Iblant annet VM i lyn- og hurtigsjakk var oppsettet manipulert. Det får NRKs sjakkekspert til å reagere.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Israelske sjakkspillere ble blant nektet å være med i lyn- og hurtigsjakkturnering med Magnus Carlsen i Saudi-Arabia, og de opplever fra tid til annen at iranske spillere nekter å møte opp til partier mot dem. 15 år gamle Alireza Firouzja er blant dem som har unnlatt å spille mot sin israelske motstander i frykt for å komme i trøbbel i hjemlandet.

– Det blir helt klart et større problem nå.

Man fremtvinger en konflikt, men samtidig fremtvinger man en løsning på konflikten. Det blir umulig for Iran som sjakknasjon å fortsette på denne måten, forklarer Grønn.

På en hakkete telefonlinje fra Hellas forklarer visepresidenten i det internasjonale sjakkforbundet at det er langt flere nasjoner som har et anstrengt forhold til sjakkpartier mot enkelte nasjoner.

– Vår bekymring er ikke bare rettet mot Iran og Israel. Det er flere nasjoner som tidligere har ytret et ønske om å ikke spille mot hverandre, forteller Short, før han ramser opp:

 • Armenia – Aserbajdsjan
 • Russland – Ukraina
 • Saudi-Arabia – Israel

– Ved gjentatte brudd vil vi til slutt suspendere forbund som bryter reglene. De ødelegger turneringer og skader sjakkens omdømme, sier Short.

– Det politiske presset er uholdbart. Nå spørs det hvor steile Iran er, avslutter Grønn.

Siste nytt

 • Russland-dom i desember

  Verdens antidopingbyrå (WADA) sier at de klare til å komme med en dom i neste måned hvorvidt Russland har manipulert innsamlet dopingmateriale eller ikke. Russland risikerer å bli utestengt fra OL i Tokyo i 2020, og de kan også bli nektet å være arrangør for store internasjonale mesterskap og konkurranser.

  SPORT-DOPING/WADA
  Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters
 • Verdscup-laget til Östersund

  Desse er tekne ut til verdscup-opninga i skiskyting i ôstersund frå 28. november til 8. desember:

  Kvinner: Tiril Kampenhaug Eckhoff, Emilie Kalkenberg, Karoline Knotten, Marte Olsbu Røiseland, Ingrid Landmark Tandrevold. Troppen blir supplert med enten Synnøve Solemdal eller Thekla Brun-Lie etter sprinten i IBU-cupen på Sjusjøen.

  Menn: Lars Helge Birkeland, Erlend Øvereng Bjøntegaard, Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø, Vetle Sjåstad Christiansen, Johannes Dale.

  Sesongstart Skiskyting Sjusjøen
  Foto: Geir Olsen / Geir Olsen
 • Ørjan Nyland i mål mot Malta

  Ørjan Nyland erstattar Rune Almenning Jarstein som keeper på Norges lag mot Malta i kveld.

  Landslagssjef Lars Lagerbäck gjer tre endringar til frå laget som slo Færøyane 4-0 fredag: Jonas Svensson, Birger Meling og Mats Møller Dæhli går inn for Omar Ebdellaoui, Haitam Aleesami og Ole Selnæs.

  Laget ser dermed slik ut: Ørjan Nyland, Jonas Svensson, Kristoffer Ajer, Tore Reginiussen, Birger Meling, Iver Fossum, Sander Berge, Markus Henriksen, Mats Møller Dæhli, Alexander Sørloth, Joshua King.

  Kampstart på Malta er kl 20.45.

  Ørjan Nyland
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal