Hopp til innhold

Sjakken sa nei til spillavtale. Nå blusser en fem år gammel idrettsdebatt opp

Norges idrettsforbund inviterer sjakken inn i idretten igjen. Samtidig er sjakkforbundet i dialog med flere andre potensielle samarbeidspartnere.

Carlsen-Kvalevåg

Magnus Carlsen kan bli en del av Norges idrettsforbund. Generalsekretær i NIF, Karen Kvalevåg, til høyre.

Foto: NTB Scanpix

– Det er veldig spennende, vi er glade for det. Vi kommer til å ha en prat, og følge opp invitasjonen, sier generalsekretær i sjakkforbundet, Geir Nesheim, om invitasjonen fra Norges idrettsforbund.

Det er kun to dager siden sjakkforbundet sa nei til en samarbeidsavtale med Kindred til en verdi av 50 millioner kroner.

Det har vekket oppmerksomheten til flere sentrale aktører med penger. Blant dem er altså Norges idrettsforbund (NIF), Kulturdepartementet og sponsorer.

– Vi ønsker en dialog

– Som følge av sjakkongressens beslutning om å si nei til en sponsoravtale med spillaktøren Kindred, ønsker vi en ny dialog med sjakkforbundet velkommen, dersom de på nytt ønsker å sondere muligheten for å bli tatt opp som medlem i Norges idrettsforbund, sier generalsekretær i NIF, Karen Kvalevåg, i en e-post til NRK.

Hun mener at initiativet bør komme fra sjakkforbundet selv, men at døren igjen er åpen dersom sjakken ønsker.

Norges Sjakkforbunds kongress

President i sjakkforbundet, Morten L. Madsen (t.v.), og generalsekretær Geir Nesheim på sjakkongressen på søndag.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Sjakken har gjennom mange tiår prøvd å bli en del av idrettsforbundet. I 117 av verdens land er sjakk og idrett sammen. Det er nok fortsatt en del i sjakken som sier at «vi har vårt særpreg, vi kan tenke oss å fortsette med å være sjakk, og ikke innordne oss med andre». Hvis dette blir en diskusjon, vil nok det komme opp igjen, sier Nesheim.

Det er likevel utfordringer, spesielt knyttet til barneidrettsbestemmelsene. I NIF er det ikke lov å konkurrere før man er fylt 12 år. I sjakk spille barn og voksne mot hverandre, og barn kan også rangeres.

Magnus Carlsen har, ifølge en artikkel i Aftenposten, tidligere frarådet sjakkforbundet å bli en del av idretten. Han har også pekt på at han ikke kunne bli verdens beste sjakkspiller dersom han ikke kunne konkurrert før han var 12 år.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen ønsket at Kindred-avtalen skulle bli noe av. Han har tidligere vært mot at sjakken skal bli en del av idrettsforbundet.

Foto: Claus Bech / AFP

– Hvis vi ønsker å få frem gode spillere, så må vi kunne konkurrere før vi er 12 år. Sjakk er én mot én. Det blir rart om vi ikke skulle kåre noen vinner, har han tidligere sagt til VG.

Det er Nesheim enig i.

– Du skal aldri si aldri, men innen sjakken er det opplest og vedtatt at man må begynne tidlig. Hvis man ikke får begynt å spille internasjonalt før 12 år blir det veldig krevende, forteller generalsekretæren.

NRK har forsøkt å få kontakt med Carlsens manager, Espen Agdestein, men ikke fått svar.

Kulturministeren: – Vi må finne en løsning

Idrettsforbundet får store deler av inntektene sine gjennom tippemidler. Disse pengene gis fra kulturdepartementet.

Kvalevåg sier at sjakken må bli en del av idretten for å få tippemidlene NIF fordeler.

Nytt nasjonalt toppidrettssenter.

Karen Kvalevåg i Norges idrettsforbund og kulturminister Trine Skei Grande vil begge se på mulighetene for å hjelpe sjakkforbundet etter deres Kindred-nei.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– De fordeles til våre medlemmer etter gitte kriterier, sier Kvalevåg.

Sjakkforbundet vurderte i 2014 å bli en del av Norges idrettsforbund. De endte med å si nei, blant annet på grunn av barneidrettsbestemmelsene. Dersom de fortsatt ikke ønsker å bli en del av idretten, åpner kulturministeren likevel for å finne en bedre økonomisk løsning for sjakken.

– Da må vi endre loven som må si at sjakk er idrett, skriver Trine Skei Grande på Twitter.

I en ny tweet skriver hun følgende:

– Vi får sette oss ned å jobbe med løsninger.

Laster Twitter-innhold

NRK har vært i kontakt med kulturdepartementet for å få et intervju med Skei Grande. Hun er på ferie, og kan derfor ikke uttale seg videre.

Nesheim ønsker naturligvis også denne samtalen velkommen.

– Nå har vi en situasjon der alle er klar over hvor fattige vi er. Hvis kulturdepartementet kan hjelpe oss, ville det vært fantastisk, sier han.

I dialog med mulige samarbeidspartnere

I helgen snakket NRK med en rekke sentrale aktører innen sjakken. Flere pekte på at de trodde et nei til Kindred-avtalen ville føre til at andre potensielle sponsorer tok kontakt.

Etter det NRK forstår, er det dialog mellom forbundet og potensielle samarbeidspartnere allerede.

– Det er ikke sånn at det er kø utenfor døren, men vi håper at mange har fått opp øynene for sjakk, og det er stor interesse. Vi har verdensmesteren og mange unge spillere på vei opp, sier Nesheim.

– Vi vil være aktive og se om det er noen som har fått øynene opp for sjakkens muligheter, uten at jeg vil nevne navn her og nå, fortsetter han.

Siste nytt

  • Fire argentinske fotballspillere arrestert for voldtekt

    Fire profesjonelle fotballspillere i Argentina ble mandag pågrepet for å ha voldtatt en kvinnelig sportsjournalist på et hotellrom tidligere denne måneden. Den 24-år gamle kvinnen sier hun ble med på et hotellrom med en av dem, sovnet, og ble voldtatt, melder AFP.

    Toppklubben Velez Sarsfield har suspendert de fire og satt i gang en intern etterforskning.

  • Tidligere Brann-profil dropper skjebnekamper – nå beklager han til lagkameratene

    Tidligere Brann-spiller Robert Taylor skapte irritasjon da han takket nei til å spille for Finland i torsdagens EM-skjebnekamp mot Wales. Nå forklarer han seg.

    Taylor, som også har en fortid i Tromsø, spiller til daglig sammen med superstjernen Lionel Messi i Inter Miami.

    Kampen mot Wales er semifinale i omspillet i nasjonsligaen.

    – Jeg har stor tro på at Finland i disse svært viktige kampene trenger spillere som er hundre prosent i form, slik at vi forhåpentligvis kan sikre oss en plass i EM. Det hadde vært egoistisk av meg å ta denne muligheten fra en annen spiller, skriver Taylor på Instagram.

    – Fordi dette var en svært vanskelig avgjørelse å ta, tok det lengre tid enn forventet å komme fram til denne løsningen. Jeg vet at det har satt laget i en utfordrende situasjon, så jeg vil be om unnskyldning til lagkameratene og trenerne mine, legger han til. (NTB)

    Taylor
    Foto: AP
  • Konow med sammenlagtseier i verdencupen i telemark

    Kaja Bjørnstad Konow tok sammenlagtseieren i øvelsen klassisk distanse i verdenscupen i telemark mandag.

    Det var Konows første sammenlagtseier i verdenscupen.

    Den norske profilen tok annenplassen i mandagens avslutningsrenn i franske Pra Loup. Det holdt til å ta verdenscupkula hjem til Norge.

    Konow vant med 30 poeng ned til franske Augustine Carliez, og hadde 76 poeng til en annen fransk løper, Laly Chaucheprat, på tredjeplassen.

    Gøril Strøm Eriksen sørget for en god norsk dag mandag med tredjeplass i avslutningsrennet.

    På herresiden er Trym Nygaard Løken tilbake for fullt i verdenscupen. Han tok seieren i herrenes renn og var 1,9 sekunder foran franskmannen Elie Nabot.

    Jacob Alveberg kjørte inn til femteplass. (NTB)

    Kaja Bjørnstad Konow
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal