NRK Meny
Normal

Sjakken og idretten nærmer seg hverandre

Sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson møtte Norges Idrettsforbund tirsdag. Agenda: Kan sjakk bli en del av idretten?

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen har bidratt til å fremme interessen rundt norsk sjakk.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

– Vi var hjertens enige om at vi har startet en prosess, og så får vi se hvor den ender, sier sjakkpresidenten til NRK.no.

Jøran Aulin-Jansson

Jøran Aulin-Jansson mener et samarbeid med idrettsforbundet kan tilføre store inntekter til de sjakkfrelste i Norge.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Han har tidligere sagt at han tviler på at Magnus Carlsen ville vært der han er i dag med reglene til norsk idrett.

Nå søker han derimot et samarbeid med Norges Idrettsforbund (NIF) for å innlemme sjakk under vingene til norsk idretts hovedorganisasjon.

Et medlemskap i Norsk Idrettsforbund vil nemlig innebære økte inntekter for Norges Sjakkforbund på mellom to og tre millioner kroner i form av tippemidler og tilskudd fra Idrettsforbundet.

– Finnes muligheter

I et møte med NIF tirsdag banket derfor Sjakkforbundet forsiktig på døra til det etablerte Idretts-Norge.

– Vi snakket om barneidrettsreglene, som vi i sjakkforbundet er mest bekymret for. Vi ble til en viss grad beroliget over at det finnes muligheter for å tillempe oss dette reglementet.

Også idrettsforbundet opplevde møtet med sjakk-Norge som positivt.

– Møtet var nyttig med tanke på å få kartlagt hvilke tanker sjakk-Norge har, og få sett på hvilke områder vi har utfordringer på, sier assisterende generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Øystein Dale, til NRK.no.

Spørsmålet om barneidrettsreglene er en viktig sak for Norges Sjakkforbund og synet på disse gjør at det kan bli vanskelig å bli enig med Norges Idrettsforbund om et medlemskap.

For dette er nemlig kjernen i splittelsen:

Ifølge idrettens regler kan barn først delta i mesterskap som NM, nordiske mesterskap, EM og VM det året man fyller 13 år. Sjakkspillere i Norge begynner gjerne å konkurrere i syvårsalderen.

– Vi snakket mye om trening og konkurransevirksomhet i ung alder, og også hvorvidt unge barn skal få lov til å konkurrere mot eldre motstandere. Konkurranser på tvers av aldersklasser er en av mange ting vi må finne en løsning på, sier Dale.

Magnus Carlsen deltok i internasjonale konkurranser allerede som tiåring, og spilte sitt første VM som 11-åring. Allerede den gangen konkurrerte han mot voksne motstandere.

– Mulig med unntak

– Kan dere leve med de barneidrettsreglene Idrettsforbundet praktiserer?

– Det kan jeg verken svare ja eller nei på akkurat nå. Vi skal inn i en dialog der vi ser på de mulighetene som finnes, og så lander vi på en konklusjon i løpet av sommeren neste år, sier sjakkpresident Aulin-Jansson.

– Det ble nevnt at det finnes noen muligheter for å gjøre unntak, ikke alle særforbund er like. Jeg fikk inntrykk av at det ikke er totalt umulig, forteller sjakkpresidenten.

Også idretten er åpen for endringer.

– Først og fremst skal vi ha en dialog internt om hvor bredt idretts-Norge skal favne. Også må vi få en klarere presisering av idrettsbegrepet her i landet. Det bunner ned i problemstillingen om hva vi i idretten kan bruke offentlige midler på. Hvis det er interessant for sjakk, er vi villige til å ta de diskusjonene. Det er mange norske idretter som har løst sine utfordringer innenfor barneidretten, så det er mange erfaringer å hente hos andre, sier Dale.

Må tilpasse seg

Aulin-Jansson understreker imidlertid at også sjakkforbundet må tilpasse seg. Det kan bli en utfordring.

– Det er nok dette med konkurranseidrett for barn og unge som kan bli tøft. Det at man ikke kan konkurrere internasjonalt før en viss alder er fremmed for Verdens Sjakkforbund - og også for oss, innrømmer han.

– Vi må i så fall endre litt på hvordan barn og unge skal konkurrere fremover. Hvor de skal konkurrere, og mot hvem de skal konkurrere, og det kan være at aldersbestemte klasser må nedprioriteres.

En slik endring vil i så fall innebære bredere klasser med større aldersspenn.

Sjakkforbundet og idrettsforbundet har ikke satt noen dato for når et eventuelt nytt møte vil finne sted. Men tirsdagens møte var utelukkende positivy.

– Møtet var veldig godt og tonen var god. Men det betyr ikke at det er noen automatikk i at det blir noe resultat av dette, presiserer generalsekretær Dale.

Siste nytt

 • City vann trass to Napoli-straffer

  Manchester City slo Napoli 2-1 i meisterligaen. Raheem Sterling og Gabriel Jesus gav City 2-0 tidleg.

  Så stoppa det opp for engelskmennene. Napoli bomma først på straffe, men Amadou Diawara scora då Napoli fekk ny straffe.

  City har dermed vunne alle sine tre kampar i gruppespelet.

 • Start med langt steg mot opprykk

  Start slo Ranheim 4-2 og har stø kurs mot opprykk til eliteserien.

  Andreas Rye og Mads Reginiussen gav Ranheim 2-0. Men to av Niels Vorthoren gav 2-2 ved pause, og to av Steffen Lie Skålevik sikra Start-siger.

  Start - Ranheim
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal