Hopp til innhold

Sjakken og idretten nærmer seg hverandre

Sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson møtte Norges Idrettsforbund tirsdag. Agenda: Kan sjakk bli en del av idretten?

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen har bidratt til å fremme interessen rundt norsk sjakk.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

– Vi var hjertens enige om at vi har startet en prosess, og så får vi se hvor den ender, sier sjakkpresidenten til NRK.no.

Jøran Aulin-Jansson

Jøran Aulin-Jansson mener et samarbeid med idrettsforbundet kan tilføre store inntekter til de sjakkfrelste i Norge.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Han har tidligere sagt at han tviler på at Magnus Carlsen ville vært der han er i dag med reglene til norsk idrett.

Nå søker han derimot et samarbeid med Norges Idrettsforbund (NIF) for å innlemme sjakk under vingene til norsk idretts hovedorganisasjon.

Et medlemskap i Norsk Idrettsforbund vil nemlig innebære økte inntekter for Norges Sjakkforbund på mellom to og tre millioner kroner i form av tippemidler og tilskudd fra Idrettsforbundet.

– Finnes muligheter

I et møte med NIF tirsdag banket derfor Sjakkforbundet forsiktig på døra til det etablerte Idretts-Norge.

– Vi snakket om barneidrettsreglene, som vi i sjakkforbundet er mest bekymret for. Vi ble til en viss grad beroliget over at det finnes muligheter for å tillempe oss dette reglementet.

Også idrettsforbundet opplevde møtet med sjakk-Norge som positivt.

– Møtet var nyttig med tanke på å få kartlagt hvilke tanker sjakk-Norge har, og få sett på hvilke områder vi har utfordringer på, sier assisterende generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Øystein Dale, til NRK.no.

Spørsmålet om barneidrettsreglene er en viktig sak for Norges Sjakkforbund og synet på disse gjør at det kan bli vanskelig å bli enig med Norges Idrettsforbund om et medlemskap.

For dette er nemlig kjernen i splittelsen:

Ifølge idrettens regler kan barn først delta i mesterskap som NM, nordiske mesterskap, EM og VM det året man fyller 13 år. Sjakkspillere i Norge begynner gjerne å konkurrere i syvårsalderen.

– Vi snakket mye om trening og konkurransevirksomhet i ung alder, og også hvorvidt unge barn skal få lov til å konkurrere mot eldre motstandere. Konkurranser på tvers av aldersklasser er en av mange ting vi må finne en løsning på, sier Dale.

Magnus Carlsen deltok i internasjonale konkurranser allerede som tiåring, og spilte sitt første VM som 11-åring. Allerede den gangen konkurrerte han mot voksne motstandere.

– Mulig med unntak

– Kan dere leve med de barneidrettsreglene Idrettsforbundet praktiserer?

– Det kan jeg verken svare ja eller nei på akkurat nå. Vi skal inn i en dialog der vi ser på de mulighetene som finnes, og så lander vi på en konklusjon i løpet av sommeren neste år, sier sjakkpresident Aulin-Jansson.

– Det ble nevnt at det finnes noen muligheter for å gjøre unntak, ikke alle særforbund er like. Jeg fikk inntrykk av at det ikke er totalt umulig, forteller sjakkpresidenten.

Også idretten er åpen for endringer.

– Først og fremst skal vi ha en dialog internt om hvor bredt idretts-Norge skal favne. Også må vi få en klarere presisering av idrettsbegrepet her i landet. Det bunner ned i problemstillingen om hva vi i idretten kan bruke offentlige midler på. Hvis det er interessant for sjakk, er vi villige til å ta de diskusjonene. Det er mange norske idretter som har løst sine utfordringer innenfor barneidretten, så det er mange erfaringer å hente hos andre, sier Dale.

Må tilpasse seg

Aulin-Jansson understreker imidlertid at også sjakkforbundet må tilpasse seg. Det kan bli en utfordring.

– Det er nok dette med konkurranseidrett for barn og unge som kan bli tøft. Det at man ikke kan konkurrere internasjonalt før en viss alder er fremmed for Verdens Sjakkforbund - og også for oss, innrømmer han.

– Vi må i så fall endre litt på hvordan barn og unge skal konkurrere fremover. Hvor de skal konkurrere, og mot hvem de skal konkurrere, og det kan være at aldersbestemte klasser må nedprioriteres.

En slik endring vil i så fall innebære bredere klasser med større aldersspenn.

Sjakkforbundet og idrettsforbundet har ikke satt noen dato for når et eventuelt nytt møte vil finne sted. Men tirsdagens møte var utelukkende positivy.

– Møtet var veldig godt og tonen var god. Men det betyr ikke at det er noen automatikk i at det blir noe resultat av dette, presiserer generalsekretær Dale.

Siste nytt

  • Johannessen ødela akillesen – mister OL

    Gøran Johannessen røk akillessenen på mandagens trening, opplyser Kolstad. Han går glipp av håndballturneringen i OL.

    Ifølge trønderklubben er Johannessen ventet å være ute i seks til åtte måneder.

    29-åringen har kjempet seg tilbake på banen etter å ha trøblet med akillesen siden november. Han deltok for Norge i EM i januar.

    Johannessen skal gjennom en operasjon torsdag. Deretter skal han restituere kroppen og hodet før opptreningen tar til.

    – Jeg skal gjøre mitt ytterste for å komme tilbake i godt gammelt Gøran-slag. Samtidig er det et slag i trynet, og mentalt har jeg også en krevende jobb foran meg. Det er aldri lett å være utenfor en gruppe, men laget er min sterkeste støttespiller, sammen med venner og familie, sier Johannessen.

    Stavanger-karen mistet også OL i 2021, da med lyskeproblemer.

    For landslaget står Johannessen med 260 mål på 109 kamper. Han debuterte for Norge i 2015. (NTB)

    Gøran Johannessen
    Foto: BILDBYRÅN
  • Vålerengas stortalent forsvinner fra klubben

    Stian Solberg (18) bidro til å sende Vålerenga til NM-finalene i ishockey, men nå er stortalentet tapt for Oslo-klubben. Solberg har signert en toårskontrakt med den svenske SHL-klubben Färjestad.

    Solberg sier han takket nei til et tilbud fra Färjestad i fjor.

    – Jeg følte ikke at det var riktig tid. Jeg har hatt et bra år denne sesongen, så jeg føler egentlig at det er helt perfekt å dra i år, sier Solberg til NRK.

    Vålerengas sportsdirektør, Anders Myhrvold, sier han overtalte Solberg til å bli værende i fjor.

    – Siden har han utvikla seg til å bli eliteseriens beste back. Han har alle egenskapene som skal til for å spille i NHL i framtida, sier Myhrvold.

    Til sommeren vil også verdens beste ishockeyklubber kjempe for å sikre seg Solberg under den såkalte NHL-draften.

    Der vil én av NHL-klubbene mest sannsynlig sikre seg rettighetene til Solberg i fire år, en slags opsjon som gir dem mulighet til å hente nordmannen når som helst.

    – Han er en ambisiøs, ung spiller som det prates om i forbindelse med NHL. Han kommer til å bli valgt av en NHL-klubb i år, det er hundre prosent sikkert, sier Färjestads sportsdirektør, Rickard Wallin.

    Men selv om en NHL-klubb trolig sikrer seg rettighetene til Solberg til sommeren, vil han etter alt å dømme spille for Färjestad en stund framover.

    – Vi skal støtte Stian med å bli proff i Sverige før vi prater om neste steg, som er spill i Nord-Amerika, sier Wallin.

    Färjestad vant grunnserien i SHL forrige sesong, og regnes blant Sveriges beste lag.

    – Jeg elsker Vålerenga, men det blir gøy å prøve noe nytt og spille for en enda større klubb, sier Solberg til NRK.

    Solberg og Vålerenga tapte NM-finalene mot Storhamar tirsdag kveld.

    Stian Solberg jubler
    Foto: NTB
  • Bekrefter friplass til Johaug: Klæbo sikker på VM-deltakelse for skilegenden

    Therese Johaug var ikke til stede da langrennslandslagene for kommende sesong ble presentert i Holmenkollen onsdag.

    35-åringen trenger imidlertid bare å slå på tråden og si «Jeg vil være med».

    Landslaget gir Johaug en friplass om hun finner motivasjon og bestemmer seg for å satse.

    – Dersom Therese utover våren bestemmer seg for at hun satser 100 prosent inn mot VM i Trondheim, så skal hun selvfølgelig inn på laget der, sier landslagssjef Ulf Morten Aune.

    Landslagsledelsen har ikke satt en endelig frist for når Johaug må bestemme seg:

    – Men den fristen er ganske naturlig. Det kan ikke bli høst og jul før Therese bestemmer seg, men det skal hun få lov til å gjøre helt på fritt grunnlag, sier Aune.

    Johannes Høsflot Klæbo møtte på Johaug på trening i morgentimene. Han mener at skilegenden ser sprek og motivert ut, og er skråsikker på at de begge går VM i Trondheim.

    – Hun kommer til å gå VM, det er jeg helt sikker på. Hun kommer til å stå på startstreken der. Så spørs det om hun skal være med på noe mer før den tid, sier Klæbo til NRK.

    Se hele landslagsuttaket her.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal