NRK Meny
Normal

Sjakkmatt for «Mix»?

Mikkel «Mix» Diskerud er så klar som han kan bli foran sjakkpartiet med sin gamle klassekompis Magnus Carlsen i ettermiddag.

Magnus Carlsen og Mikkel Diskerud

Sjakkduellen mellom Magnus Carlsen og Mikkel Diskerud har vakt oppsikt. - Han må få trent litt før neste turnering, sier Diskerud før kampstart.

Foto: Montasje NRK / NTB scanpix

– Jeg har spilt sjakk on-line, og har alliert meg med noen som har studert spillet hans. Nå har jeg kontroll, ler Rosenborgs midtbanespiller Mikkel «Mix» Diskerud.

RBK-spilleren gleder seg stort til dagens oppgjør, og takket kjapt ja da han ble spurt om å stille til kamp mot sjakkesset Magnus Carlsen.

– Han blir trolig verdens beste sjakkspiller, så dette er stort, sier Diskerud til NRK.

Får bruke støttespillere

Herman Stengel

En offensiv Diskerud i kamp mot Stabæks Herman Stengel. I ettermiddag er det Magnus Carlsen han skal bryne seg på.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Diskerud innser at han ikke er favoritt foran dagens møte, og hans egen sjakkerfaring strekker seg til noen parti med kompiser etter skoletid mens de ventet på at fotballtreningen skulle starte.

– Men dette blir kjempemorsomt. Det skal smelle fra starten av, lover «Mix».

Overfor NRK kan han røpe at han får med seg flere RBK-spillere i kampen mot Carlsen. Trolig blir både Tore Reginiussen, Brede Moe og Mikael Dorsin med som støttespillere sammen med to av de danske drenge, Nicki Bille Nielsen og Mike Jensen.

– Disse gutta er enten habile sjakkspillere eller sprudler over av moralsk støtte, sier Diskerud.

Diskerud og Carlsen skal spille et parti lynsjakk.

– Var stjerna på skolen

De to møttes for første gang på toppidrettsgymnas i Bærum, der de gikk ut for fire-fem år siden.

Diskerud husker Magnus Carlsen godt.

– Vi hadde matematikk sammen. Magnus var en kjent sjakkspiller allerede da, og vi skjønte han ville gjøre det stort. Han var stjerna på skolen.

Etter turneringen i London i påska, var Diskerud ute på Twitter og hyllet sin gamle klassekompis med følgende tweet:

«Jeg har gått i klasse og trent hodet med Magnus Carlsen. Selvfølgelig bedriver han idrett. Større idrett enn noen andre jeg kjenner», og meldte seg på i debatten om hvorvidt sjakk er sport eller ikke.

– For meg er sjakk idrett. Man trenger ikke være medlem av en idrettsorganisasjon i Norge for å bedrive idrett, mener Diskerud.

Fra London til Brattøra

For Magnus Carlsen blir oppvisningen i Trondheim den første siden turneringen i London, der han til slutt trakk et lengste strået.

Vishy Anand mot Magnus Carlsen

Vishy Anand mot Magnus Carlsen i London.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

Om toppformen på nytt er prikket inn vites ikke, men manager Espen Agdestein er krystallklar.

– Diskerud må være i god form for å slå Magnus.

Det vennskapelige sjakkpartiet arrangeres på Brattøra i Trondheim i ettermiddag. Det er advokatfirmaet Simonsen, Vogt og Wiig som står bak. Firmaet er en av sponsorene til Magnus Carlsen.

Carlsen er vant til å stille opp på slike arrangement, og gjør slike stunts både her hjemme og i utlandet. Han har flere ganger stilt opp på såkalte simultanspill, hvor han spiller mot flere samtidig.

Men det er ikke hver dag verdens beste sjakkspiller får bryne seg mot en gammel klassekompis.

– Jeg antar Magnus synes det skal bli hyggelig å treffe Diskerud igjen. Selve sjakkpartiet vil kanskje ikke by på den største utfordringen, humrer manageren.

Siste nytt

 • Sjokktap for Liverpool

  Bunnlaget Swansea sørget for en aldri så liten sensasjon i Premier League da laget slo Liverpool 1-0 mandag. Alfie Mawson scoret målet for Swansea etter 40 minutters spill.

  Premier League - Swansea City vs Liverpool
  Foto: Matthew Childs / Reuters
 • Frankrike overlegne mot Serbia

  Frankrike var i perioder helt overlegne mot Serbia og vant til slutt 39-30 i EM-kampen i håndball mandag. Seieren gjør at franskmennene er så godt som sikret semifinaleplass før kampen mot Kroatia onsdag.

  Frankrike håndball-EM
  Foto: Darko Bandic / AP
 • FIFA vil bruke videodømming

  Det blir innført videodømming (VAR) under sommerens fotball-VM, bekrefter Det internasjonale fotballforbundet. Allerede under VM i 2014 ble det brukt mållinjeteknologi. Nå tar FIFA et steg videre. Den endelige beslutningen om å åpne for VAR tas 2. mars.

  Gianni Infantino
  Foto: Alexander Nemenov / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal