NRK Meny
Normal

Sjakk-VM kan avgjøres i dag

I dag spilles det nest siste partiet i VM-matchen mellom Viswanathan Anand og Vladimir Kramnik. Anand trenger kun et halvt poeng for å vinne.

Kramnik-Anand VM 2008
Foto: Henning Kaiser / Scanpix/AFP

Følg VM direkte fra kl.15.30 (ekstern lenke)

Anand har ennå to matchballer å gå på. Om han ikke klarer å ta poeng i dag, får han en ny sjanse på fredag. Vi får håpe at Kramnik klarer å stramme seg opp å fortsette sitt gode spill også i dagens parti, slik at matchen blir så spennende som mulig.

Vladimir Kramnik

En småfornøyd Kramnik etter seieren.

Foto: Wolfgang Rattay / Scanpix/Reuters

Skulle Kramnik klare den utrolige bragden å vinne de to siste partiene blir det tiebreak på søndag. Dette vil i så fall bli en morsom dag for publikum. Først spilles 4 hurtigsjakkpartier. Ved uavgjort spilles så to lynpartier. Skulle det fortsatt stå likt spilles et såkalt armageddon-parti. Her får hvit 6 minutter på klokka mot svarts 5, men hvit må vinne. Ved uavgjort vinner svart.

Besøk sjakkforumet og legg inn dine kommentarer!

Anand fortsatt nummer en

Til tross for tapet i tiende runde er Anand fortsatt nummer en på den uoffisielle verdensrankingen. Han ligger nå likt med Veselin Topalov med 2791 poeng. Anand må med andre ord gjøre det skarpt i de to siste partiene for å beholde tronen. Han trenger 1,5 poeng, noe som vel skal godt gjøres.

Den uoffisielle verdensrankingen(ekstern lenke)

Knusende seier

Kramnik lot det i alle fall ikke være tvil om hvor skapet skulle stå i det tiende partiet, som han vant på bare 29 trekk.

Dette er sluttstillingen, hvit trakk akkurat De6! Og svart ga opp.

Parti 10 sluttstilling

Ved første øyekast kan det virke noe rart at Anand ga opp her, men en litt nærmere titt på stillingen viser at både svarts springer og løper er i hardt vær, og kun en av dem kan berges. Hvit truer trekk som Te7 som vinner løperen på e6, og Db4 truer med å fange springeren på a4. Det er varianter som berger hesten, men de vil føre svart opp i en håpløs stilling.

Det blir spennende å se dagens parti. Har Anand kommet seg etter denne kalddusjen?

Siste nytt

 • Sverige møter Italia i VM-playoff

  Sverige kan vente seg to tøffe kamper når de i november skal møte Italia i toeromspillet til fotball-VM i Russland. Det ble klart da trekningen i FIFA-regi ble gjort i Zürich tirsdag.

  SVT-eksperten Daniel Nannskog sier at det ikke kunne blitt verre.

  FBL-WC-2018-QUALIFIER-BUL-SWE
  Foto: DIMITAR DILKOFF / AFP
 • Norge møter Makedonia og Slovakia

  Norges landslagsherrer i fotball avslutter sesongen med bortekamper mot Makedonia og Slovakia.

  Landslagssjef Lars Lagerbäck sier i en pressemelding at han er veldig fornøyd med at de har fått på plass to treningskamper i november.

  Lars Lagerbäck
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Bratt Tour de France i 2018

  Neste års ritt, som starter på øya Noirmoutier på den franske vestkysten, inneholder ingen flat, individuell tempo.

  Mot slutten av Touren blir det særlig tøft med seks fjelletapper og fire andre kuperte etapper før selve avslutningen opp Champs-Élysées i Paris.

  France Cycling Tour de France
  Foto: Christophe Ena / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Se reaksjoner etter kampen