NRK Meny
Normal

Millionkrav mot sjakk-OL i retten

Nord-Troms tingrett avviste i ettermiddag Russlands krav mot sjakk-OL om å beslaglegge 1,2 millioner kroner til advokathonorar.

Brynjar Østgård i retten

Gunnar Nedrum Aagaard og Brynjar Østgård representerer det russiske sjakkforbundet.

Foto: Anders Engeland / NRK

Det russiske sjakkforbundet hadde satt fram krav om at arrangøren av sjakk-OL skulle dekke advokatutgiftene Russland hadde i forbindelse med at landets kvinnelag først ble nektet deltakelse i OL.

De ville at retten skulle ta arrest i beløpet. Men dette ble blankt avvist da retten kom med sin kjennelse tirsdag.

«Det er ikke fremkommet holdepunkter for trenering, betalingsuvilje eller grunnløse innsigelser fra Chess Olympiad Tromsø 2014 AS sin side», skriver retten i sin begunnelse for å avslå russernes krav.

Dommen slår også fast at det russiske sjakkforbundet må betale 123.500 kroner i sakskostnader.

Det russiske sjakkforbundet har saksøkt arrangørene for 1,2 millioner kroner.

Ble avvist etter å ha betalt

– Det russiske laget er påført ekstra kostnader på grunn av regelbrudd fra arrangørens side, sa Brynjar Østgård, en av advokatene til det russiske sjakkforbundet.

Advokaten fortalte at han har bedt om dokumentasjon på at laget var påmeldt. Han henviste til en e-post fra april som bekreftet at begge de russiske lagene skulle komme.

4. juni skal russerne ha sendt en e-post hvor de skriver at de har registrert at de ikke har meldt på kvinnelaget.

– 7. juli ble det utstedt faktura for begge de russiske lagene. Disse ble betalt 11. juli. 16. juli ble det sendt brev om at kvinnelaget ikke fikk delta, sa Østgård i retten.

Han viste også til uklarheten som oppstod i begynnelsen av juni, rundt hvorvidt Sjakk-OL kunne arrangeres, på grunn av de økonomiske problemene.

– Har fulgt reglene av og til

Advokaten til det russiske forbundet viste til ulike punkter i reglementet, og mener Tromsø 2014 har fulgt reglene i noen tilfeller, i andre tilfeller ikke.

– I et brev blir det slått fast at alle land som ikke var påmeldt før 1. juni ikke fikk delta, og Russland var påmeldt som land, sa Østgård.

Advokaten trakk fram to forhold som særlig viktig. Det ene var at frister er blitt fortolket og overholdt ulikt. Det andre var at Sjakk-OL i Tromsø ikke tok hensyn til at presidenten i FIDE sa det var uakseptabelt at det russiske kvinnelaget ikke fikk delta, før han tilslutt omgjorde vedtaket.

– Uforståelig arrestbegjæring

Trond Skogly

Kravet må i sin helhet avvises, sa advokaten til Sjakk-OL i Tromsø, Trond Skogly.

Foto: Laila Lanes / NRK

– Det er ikke sannsynliggjort at det foreligger et slikt krav for advokatkostnader, sa Trond Skogly, som er advokat for Sjakk-OL 2014.

Han henviste til at det ikke foreligger noen timeliste på arbeidet som startet 17. juli, og endte i et brev datert 18. juli.

Korrespondansen som skulle vise at to lag fra Russland skulle komme, og svaret, var ikke datert. Skogly reiste tvil om hvorvidt dette var en reell e-post.

– Tromsø 2014 sin opptreden har ikke vært i strid med reglementet. Både arrangøren og avtalepartneren FIDE var enige om at 1. juni var påmeldingsfrist.

– Det er ikke dokumentert et økonomisk tap. Vilkårene for å ilegge arrest er ikke oppfyllt. Arrestbegjæringa må forkastes, og kravet må avvises i sin helhet, sa Skogly.

– Fantastisk advokathonorar

Hans Olav Karde

Styreleder Hans Olav Karde i Sjakk-OL 2014 sier de avviser kravet.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

– Vi tar til etterretning at vi har mottatt en arrestbegjæring med et beløp på 1,2 millioner kroner, som er deres fantastiske advokathonorar for noen dagers arbeid, sa styreleder Hans Olav Karde til NRK før helga.

Fantastisk sier du?, spurte programleder Ole Rolfsrud i sjakkstudio.

– Det er en sum som enhver kan prøve å omregne til timer. Du må ha arbeidet ganske mye for å sende tre brev, men det er en helt annen sak, svarte styrelederen.

Har tatt arrest på grunn av dårlig økonomi

– Jeg er enig i at kravet er høyt, men vi vet ikke hva det koster å engasjere advokater i Moskva på kort varsel, sa Brynjar Østgård om at 1,288 millioner kroner er krevd tatt i arrest.

Bakgrunnen for arrestbegjæringa er arrangørens dårlige økonomi.

Siste nytt

 • Espanyol sparket treneren

  Quique Sánchez Flores har fått sparken som trener for den spanske fotballklubben Espanyol.

  Det meldte klubben fredag. Sportsdirektør Jordi Lardin må også gå.

  Espanyol ligger i øyeblikket på 16. plass i La Liga.

  Espanyol Sanchez Flores
  Foto: Nikolas Giakoumidis / AP
 • Norge vant i VM-oppkjøringen

  Det norske ishockeylandslaget slo fredag kveld Sveits 2–1. Stefan Espeland og Tobias Lindstrøm satte målene for Norge.

  Norge spiller ny kamp mot Sveits i morgen, før laget avslutter VM-oppkjøringen med to kamper mot Hviterussland neste helg.

  Ishockey: Norge - Russland 0 - 2
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Pinot-seier i Tour of the Alps

  Franske Thibaut Pinot tråkket inn til 6.-plass på den avsluttende etappen av Tour of the Alps. Det holdt til å vinne rittet sammenlagt.

  Det var ukrainske Mark Padun fra Bahrain-laget som vant etappen.

  CYCLING-AUT
  Foto: REINHARD EISENBAUER / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal