NRK Meny
Normal

Sjakk-Carlsen må spille i India: - Skuffet og overrasket

Det internasjonale sjakkforbundet har bestemt at Vishy Anand får hjemmebanefordel i finaleturneringen i VM mot Magnus Carlsen.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen må til motstandernes hjemland for å kjempe om VM-tittelen.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

Det opplyser den internasjonale sjakkpresidenten Silvio Danilov på Twitter søndag, ifølge det russiske nettstedet Chess-news.ru.

– Vi har akkurat fått vite det via twitter, og har ikke fått den offisielle versjonen ennå. Men slik det ser ut, er dette bestemt, og vi kan foreløpig ikke gjøre annet enn å ta det til etterretning, sier Carlsens manager Espen Agdestein til NRK.no.

– Skuffet og overrasket

Han har nettopp snakket så vidt om det med Magnus Carlsen, og de skal snakke mer i morgen for å finne ut hvordan det eventuelt skal følges opp.

– Vi er skuffet og overrasket hvis det viser seg at dette stemmer. Men om det er riktig, ser det vanskelig ut å få gjort noe med det nå, sier Agdestein.

Carlsen, og apparatet rundt ham, har vært svært kritisk til at regjerende mester Vishy Anand får spille VM-duellen på hjemmebane. Det har vært jobbet aktivt med å omgjøre beslutningen, men det internasjonale forbundet Fide lar seg ikke rokke.

Dermed blir det VM-kamp i Chennai i november, ser det ut til.

Kasparov: – Skandale

– Vi synes det er veldig uheldig, men avtalen er ennå ikke underskrevet og vi er i dialog med Fide. Vi mener kampen bør spilles på nøytral grunn, og det bør absolutt være en budrunde før man tar et slikt valg, sa manager Agdestein da det ble kjent at Fide ville legge VM-kampen til India.

Også tidligere verdensmester Garry Kasparov, som hadde treneransvar for Carlsen i 2010, reagerte kraftig mot planene.

– Det er en skandale. Jeg har aldri hørt om noe liknende. I dette tilfellet betyr kultur og klima mest. Det er så forskjellig at det er fare for at Magnus og teamet må bruke energi på å forholde seg til noe helt nytt – energi de heller burde brukt til sjakkspillet, sa Kasparov til NRK.no.

Spilles i november

Da NRK.no var i kontakt med Fides talsmann Nigel Freeman tidlig i april, vektla han at det har vært spilt flere VM-kamper i én av finalistenes hjemland.

– Det er ikke opp til kandidatene. Fide bestemmer hvor det skal holdes. Det har vært arrangert kamper på ikke-nøytrale steder tidligere. Da Anand møtte bulgarske Veselin Topalov, ble kampen arrangert i Bulgaria. Anand har vært verdensmester lenge, og det har aldri vært en VM-kamp i India før. Vi skal sørge for at forholdene er like for begge spillerne, sa Freeman, som allerede da forventet at kampen ble gitt til India.

De tolv VM-partiene spilles i tidsrommet 6. til 26. november.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal