Sjakk-Carlsen må spille i India: - Skuffet og overrasket

Det internasjonale sjakkforbundet har bestemt at Vishy Anand får hjemmebanefordel i finaleturneringen i VM mot Magnus Carlsen.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen må til motstandernes hjemland for å kjempe om VM-tittelen.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

Det opplyser den internasjonale sjakkpresidenten Silvio Danilov på Twitter søndag, ifølge det russiske nettstedet Chess-news.ru.

– Vi har akkurat fått vite det via twitter, og har ikke fått den offisielle versjonen ennå. Men slik det ser ut, er dette bestemt, og vi kan foreløpig ikke gjøre annet enn å ta det til etterretning, sier Carlsens manager Espen Agdestein til NRK.no.

– Skuffet og overrasket

Han har nettopp snakket så vidt om det med Magnus Carlsen, og de skal snakke mer i morgen for å finne ut hvordan det eventuelt skal følges opp.

– Vi er skuffet og overrasket hvis det viser seg at dette stemmer. Men om det er riktig, ser det vanskelig ut å få gjort noe med det nå, sier Agdestein.

Carlsen, og apparatet rundt ham, har vært svært kritisk til at regjerende mester Vishy Anand får spille VM-duellen på hjemmebane. Det har vært jobbet aktivt med å omgjøre beslutningen, men det internasjonale forbundet Fide lar seg ikke rokke.

Dermed blir det VM-kamp i Chennai i november, ser det ut til.

Kasparov: – Skandale

– Vi synes det er veldig uheldig, men avtalen er ennå ikke underskrevet og vi er i dialog med Fide. Vi mener kampen bør spilles på nøytral grunn, og det bør absolutt være en budrunde før man tar et slikt valg, sa manager Agdestein da det ble kjent at Fide ville legge VM-kampen til India.

Også tidligere verdensmester Garry Kasparov, som hadde treneransvar for Carlsen i 2010, reagerte kraftig mot planene.

– Det er en skandale. Jeg har aldri hørt om noe liknende. I dette tilfellet betyr kultur og klima mest. Det er så forskjellig at det er fare for at Magnus og teamet må bruke energi på å forholde seg til noe helt nytt – energi de heller burde brukt til sjakkspillet, sa Kasparov til NRK.no.

Spilles i november

Da NRK.no var i kontakt med Fides talsmann Nigel Freeman tidlig i april, vektla han at det har vært spilt flere VM-kamper i én av finalistenes hjemland.

– Det er ikke opp til kandidatene. Fide bestemmer hvor det skal holdes. Det har vært arrangert kamper på ikke-nøytrale steder tidligere. Da Anand møtte bulgarske Veselin Topalov, ble kampen arrangert i Bulgaria. Anand har vært verdensmester lenge, og det har aldri vært en VM-kamp i India før. Vi skal sørge for at forholdene er like for begge spillerne, sa Freeman, som allerede da forventet at kampen ble gitt til India.

De tolv VM-partiene spilles i tidsrommet 6. til 26. november.

Siste nytt

 • Heldig Wolves-mål senket Leeds

  Kalvin Phillips var uheldig og styrte ballen i eget mål da Wolverhampton fikk med seg tre poeng fra Elland Road.

  Wolves-spiss Raul Jimenez gjorde et strålende forarbeid, men skuddet hans var svakt før den engelske landslagsspilleren styrte ballen mot eget mål forbi en utspilt keeper.

  Premier League - Leeds United v Wolverhampton Wanderers
  Foto: Martin Rickett / Reuters
 • Karabatic langtidsskadet

  en franske håndballgiganten Nikola Karabatic må belage seg på et langt skadefravær. Han har pådratt seg en alvorlig korsbåndskade.

  Det melder 36-åringens klubb, Paris Saint-Germain, i en uttalelse på egne nettsider mandag.

  Der fremgår det at Karabatic ble skadd i seriekampen mot Ivry i helgen. Det fremre korsbåndet i det høyre kneet til Karabatic viste seg å være avrevet.

  Nikola Karabatic fikk det tøft mot Portugal
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Målløst i bunnoppgjør

  Med to avslutninger i tverrliggeren var Chris Wood nærmest scoring da Burnley og West Bromwich spilte 0–0 i Premier League mandag.

  Oppgjøret på The Hawthornes endte målløst, men det ble skapt nok sjanser til at begge lag kunne sprukket nullen.

  Karlan Grant trodde han hadde sendt hjemmelaget i ledelsen åtte minutter før pause, men assistentdommeren vinket for en offside. VAR bekreftet at den avgjørelsen var korrekt.

  I annen omgang var det Burnleys Chris Wood som kom til to store sjanser. Begge gangene, med fem minutters mellomrom, endte ballen i metallet.

  Det ene poenget var Burnleys første i ligaen denne sesongen. West Bromwich har to. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Rui Vieira / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal