NRK Meny
Normal

– Stort for meg å komme tilbake etter alt jeg har vært gjennom

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Stian Sivertzen misset i finalen i snowboardross, men var likevel godt fornøyd med å bli nummer fem i OL - hvor det slett ikke er en selvfølge at han deltar. For fem år siden var han delvis lam.

SOTSJI, RUSSLAND 20140217.Vinter OL , Olympiske leker, i Sotsji 2014. Snowboard. Norwegian athlete Stian Sivertzen in the mix zone after the men's snowboard was cancelled due to fog in the Sochi 2014 Winter Olympics, Sochi, Russia, Rosa Khutor Extreme Park, 17th of February 2014.Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Stian Sivertzen var en klar medaljekandidat i snowboardcross, men 24-åringen ble felt av en dårlig start i finalen.

20140218. Vinter OL , Olympiske leker, i Sotsji 2014. Snowboard. Norwegian athlete Stian Sivertzen during the men’s snowboard in the Sochi 2014 Winter Olympics, Sochi, Russia, Rosa Khutor Extreme Park, 18th of February 2014.Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sivertzen imponerte spesielt i semifinalen.

OLY-2014-SNOWBOARD-CROSS-MEN

Franske Pierre Vaultier vant OL-gull i boardercross.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

– Jeg er egentlig kjempefornøyd. Det er kult at jeg klarte å komme meg til finalen, selv om jeg ikke klarte å vise at jeg kan komme på pallen, sier Sivertzen til NRK.

24-åringen var en klar medaljekandidat før konkurransen. Nordmannen tok nylig bronse i X-Games i Aspen, Colorado, men lyktes ikke helt i OL-finalen.

I stedet var det franskmannen Pierre Vaultier som kjørte inn til gullet i den spennende finalen, mens det ble sølv til hjemmeyndlingen Nikolaj Oljunin. Amerikaneren Alex Deibold tok bronsen.

Var døden nær

Det er ingen selvfølge at Kongsberg-mannen Sivertzen stiller i OL. Han har nemlig en av de tøffeste forhistoriene av alle i mesterskapet. For bare fem år siden var han døden nær etter en ulykke under prøve-OL i Vancouver.

Sivertzen slo hull på hovedpulsåren og pådro seg to brudd i ryggen i fallet, men det var først da han kom til Norge de virkelig store komplikasjonene oppsto.

Etter å ha vært gjennom operasjoner sprakk en kunstig blodåre, og Sivertzen ble lagt i kunstig koma. Da han våknet én uke etter var han delvis lam.

Kjempet seg tilbake

Kort tid etter uhellet i 2009 fortalte Sivertzen om den dramatiske historien på bloggen sin. Da skrev han blant annet dette:

«To uker senere, da jeg kom hjem, fikk jeg to epileptiske anfall og gikk rett i bakken. Ble flydd med helikopter til Ullevål sykehus og måtte operere hovedpulsåra på nytt. Tilstanden min da var veldig kritisk, og etter fem dager i koma våknet jeg og hadde ikke følelser i venstre bein. Neste dag fikk jeg tilbake følelsen, men det å gå var ikke så lett. Kom meg så vidt opp på beina, men sleit veldig med balansen.»

Sivertzen kjempet seg tilbake og lærte seg å gå på nytt. Da han ble frisk fortsatte han fremgangen han hadde hatt før ulykken. I 2012 vant han verdenscupen sammenlagt. Under VM i fjor tok han bronsemedalje.

– Det er stort for meg å komme tilbake som jeg har gjort, og å få vise at jeg fortsatt kjører bra på snowboard etter alt jeg har vært gjennom. Det har jeg jo gjort en stund allerede, men jeg vil fortsette å vise at jeg kan kjempe helt i toppen, sier Sivertzen.

– Egentlig kjempefornøyd

I tirsdagens OL-konkurranse imponerte Sivertzen spesielt i semifinalen. Også da fikk han en dårlig start, men klarte å hente seg inn - i motsetning til finalen.

I finalen fikk han nok en gang en treg start, og havnet sist av alle. Et fall gjorde at han kjørte i mål som nummer fem.

– Starten er ikke akkurat min sterkeste side. Jeg har trent på det før OL, men jeg er ikke helt sikker på hva som skjedde. Jeg må vel bare hjem og trene mer på det, sier Sivertzen og smiler.

Både i kvart- og åttedelsfinalen ble han nummer tre i sine heat.

Favorittene røk ut

Den amerikanske gullfavoritten Nate Holland ble svært overraskende slått ut allerede i åttedelsfinalen. Mannen som nylig vant gull i X-Games hoppet for langt og ble forbikjørt av tre kjørere like før mål.

Også Markus Schairer og Alex Pullin var regnet som vinnerkandidater, men også de røk ut tidlig.

Finaleheatene ble preget av mange fall og uhell. Det gikk hardest utover italienske Omar Visintin, som måtte hentes med båre etter at han falt stygt i den siste semifinalen.

Sivertzen forklarer at den bløte snøen var årsaken til at flere gjorde feil som førte til fall.

– Jeg holdt på å tryne sikkert seks ganger i hvert renn. Det er bare om å gjøre å holde seg på beina. Det er en del av gamet, sier han.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Resultater, snowboardcross for menn» i nytt vindu

Siste nytt

 • Svendsen går ikke i Frankrike

  Emil Hegle Svendsen er fortsatt ikke tilbake i full trening etter luftveisinfeksjonen han fikk i Østersund for to uker siden.

  – Han går ikke sprinten til fredag og sannsynligvis kommer han til å stå over hele helgen, sier landslagstrener Egil Kristiansen.

  Verdenscupen i skiskyting er nå i franske Annecy-Le Grand-Bornand.

  Emil Hegle Svendsen
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Froome tatt for dopingregelbrudd

  Syklisten Chris Froome har avgitt dopingprøve som viser at han har altfor høy konsentrasjon av salbutamol. Det er et stoff som er vanlig i astmamedisin.

 • Edvartsen tilbudt å dømme 2. div.

  NFF skal ha tilbudt Svein-Erik Edvartsen å dømme i 2. divisjon neste sesong, melder VG. Det tilbudet skal imidlertid 38-åringen ha avslått.

  Edvartsen har stevnet NFF for det han mener er feilaktig avskjedigelse som seksjonsleder for samfunnsansvar.

  Svein-Erik Edvartsen
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM svømming kortbane: Forsøksheat
EM svømming
EM svømming kortbane: Semifinaler og finale
OL-profiler: Ole Einar Bjørndalen
EM svømming
VM håndball kvinner: Kvartfinale Norge - Russland
VM håndball kvinner: Kvartfinale Norge - Russland
VM håndball kvinner: Kvartfinale Norge - Russland
VM håndball kvinner: Kvartfinale Norge - Russland