NRK Meny
Normal

– Frustrerende ikke å få det til

SOGNEFJELLET (NRK.no): Han har glemt hvor mange ganger han har sluttet å skøyte. Nå gjør Eldar Rønning et nytt forsøk, i en alder av 31 år.

Eldar Rønning

Eldar Rønning har de siste sesongene brukt all energi på å bli best mulig i klassisk. Fram mot VM i Falun vil han lære å skøyte.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Jeg har skøytet litt mer i starten på sesongen enn i fjor. Jeg fikk litt inspirasjon etter de siste verdensuprennene i Falun, og samtidig var planen at jeg skulle prioritere litt mer skøyting i år. Det har gått ganske bra hittil, sier Eldar Rønning.

31-åringen fra Skogn har skøyteski under beina når NRK.no møter ham på Sognefjellet. Samtidig som han stopper for å sjekke melkesyrenivået, får han også tekniske tilbakemeldinger fra landslagstrener Trond Nystad.

For nå gjør klassiskspesialisten Rønning et siste forsøk på også lære seg skøyting. Selv har han kommet ut av tellinga på hvor mange ganger han har prøvd.

– Et par-tre, kanskje. Det er ganske frustrerende ikke å få det til – ikke å få ut kapasiteten sin fordi teknikken er skøyting og ikke klassisk. Men du glemmer fort. Nå går jeg på med friskt mot selv om jeg er over 30 år, gliser Rønning.

Labert i klassisk

Han har faktisk en verdenscupseier i fristil, sprinten i Düsseldorf i 2006. Men jevnt over har trønderen blitt mer mobbet enn hyllet for sine ferdigheter i den frie teknikken. De siste årene har han ikke prioritert den i det hele tatt, og i den grad han har skøytet på trening, har det vært for variasjonens skyld.

Til tross for det, lyktes han nesten bedre i skøyting enn klassisk i OL-sesongen som var over for drøyt to måneder siden. Under verdenscupfinalen i Falun ble Rønning nummer seks på 30 km fellesstart med skibytte, som altså avsluttes med 15 km fristil.

– Jeg gikk fem skøyterenn sist vinter, og fire av dem var veldig, veldig bra, oppsummerer han.

– Hvor mange klassiskrenn var gode?

– Jeg tror ikke uttellinga var så god der i prosent. Det var ikke så mange som var skikkelig gode. Det var det ene løpet i Kuusamo, delvis på Beitostølen og NM i sprintstafett, ellers var det ganske labert, erkjenner Rønning.

Tror på pallen

Når han nå gjør et siste forsøk på å få til skøyting, er det nettopp med tanke på 30 km fellesstart med skibytte. Rønning har en drøm om å komme med på det norske laget på distansen i Falun-VM, og i så fall går han for medalje.

– Ja, selvfølgelig! Du må ikke gi opp den tanken. I Falun ble jeg nummer seks selv om jeg var et stykke bak gutta i front. Men da slapp jeg jo i klassisk, påpeker tobarnsfaren som er bosatt på Byåsen i Trondheim

Med skøyting som en del av pakken, er Rønning nå topp motivert til inngangen av VM-sesongen. Han føler han har mye å revansjere i Falun-VM etter skuffelsen i Sotsji-OL. For tredje gang var Rønning med i en OL-tropp, og for tredje gang måtte han reise hjem uten medalje.

– Fryktelig bittert

– Det er fryktelig bittert å tenke på. I VM har jeg vært med på fire VM-gull i stafett, mens i OL har det gått skeis, konstaterer Rønning.

Som en konsekvens av det, vurderer han også å gi seg selv et nytt OL-forsøk i Pyeongchang i 2018. Den opprinnelige karriereplanen var å legge opp etter Falun-VM i 2015.

Da Rønning for første gang fortalte NRK.no om den nye OL-fristelsen rett etter Sotsji-fiaskoen, var ikke videre satsing endelig banket igjennom i familieråd. Men nå har tanken modnet hos hele familien Rønning.

Nøkkelen blir å gjøre unna hele treningsjobben hjemme i Trondheim.

– Vi har fått på plass et veldig godt toppidrettssenter med mye bra kompetanse i Trondheim, der vi får utrolig mye feedback og hjelp på hjemmebane, poengterer Eldar Rønning.

Se hele intervjuet med Eldar Rønning her.

Intervju Med Eldar Rønning. Reporter: Anders Skjerdingstad.

Siste nytt

 • De norske frakjørt i Kitzbühel

  Vincent Kriechmayr var raskest på utfortreningen i Kitzbühel. Best av de norske var Aksel Lund Svindal. Han fullførte løpet 0,36 sekunder bak Kriechmayr og hadde femte raskeste tid. Alpinistene kjører super-G i Kitzbühel fredag og utforen lørdag.

  Svindal
  Foto: Marco Trovati / AP
 • Rusten Wawrinka slått ut

  Stanislas Wawrinka er ute av Australian Open etter tap i strake sett mot Tennys Sandgren (USA).

  Amerikaneren vant 6-2, 6-1, 6–4 over Wawrinka, som nylig kom tilbake etter et halvt års skadeopphold.

  Stan Wawrinka
  Foto: Mike Hewitt / Afp
 • Hykkerud vrakes mot Serbia

  Joakim Hykkerud er ikke med i troppen som møter Serbia torsdag kveld. Christian Berge henter inn Espen Lie Hansen i troppen.

  Berge har tidligere meldt at han skal sette et voldsomt tempo mot Serbia i kveldens kamp.

  Espen Lie Hansen og Joakim Hykkerud
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-profiler: Tiril Eckhoff
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup skiskyting: Sprint kvinner
V-cup skiskyting: Sprint kvinner
Vinterstudio
Vinterstudio
VM skiflyging: Kvalifisering
VM skiflyging: Kvalifisering
EM kunstløp: Friløp, par
Sport i dag