NRK Meny
Normal

Sist gikk det helt galt. Nå prøver de volleyball i Iran igjen.

For første gang på fire år hevder Iran nå at kvinner skal få sitte på tribunen under volleyballkamper. Testen kommer på mandag.

Iran - USA, Volleyball World League 2015.

NEKTET ADGANG: Under en Volleyball World League-kamp mellom Iran og USA i Tehran i fjor, ble kvinner nektet adgang til stadion, selv om de hadde billetter.

Foto: BEHROUZ MEHRI / Afp

– Vi har fått bekreftelse fra organisatorer at arrangementet vil være åpent for alle aldersgrupper og kjønn, meldte FIVBs pressekontakt Richard Baker til nettsiden insidethegames.biz

På mandag er verdens øyne rettet mot ferieøya Kish, sør i Iran. Det alle lurer på er om kvinner får sitte på tribunen.

Sist gang de fikk lov, ble de stoppet i døren.

Nasjonen skal da for første gang arrangere en del av verdensturneringen i sandvolleyball for herrer, kalt Kish Island Open.

Iran ble tildelt turneringen sent i fjor, men kom ikke før i forrige uke med en garanti til det internasjonale volleyballforbundet (FIVB) på at forbudet mot kvinner på tribunene vil bli opphevet under sandvolleyball-turneringen.

Men dette er ikke første gang Iran lover å endre sitt kontroversielle regelverk.

Ble nektet FIVB-arrangement

Frem til 2012 fikk iranske kvinner bevege seg fritt på tribunene under volleyballkamper for menn, men da det iranske herrelaget i volleyball begynte å klatre på verdensrankingen, økte populariteten for sporten.

Dette gjorde at det i 2012 ble innført forbud for kvinner å være på herrekampene.

Ghoncheh Ghavami ble arrestert for å sitte på tribunen under en volleyballkamp i 2014.

Ghoncheh Ghavami ble i 2014 arrestert for å sitte på tribunen under en volleyball kamp i Tehran. Hun ble dømt til ett år i fengsel, men slapp ut etter å ha sonet i fem måneder.

Foto: - / Afp

I 2014 ble en iransk-britisk kvinne arrestert da hun satt på tribunen under en volleyballkamp i Tehran. Dette gjorde at FIVB måtte gå ut med et ultimatum.

– Vi kommer ikke til å gi Iran retten til å arrangere eventuelle fremtidige arrangementer som er direkte kontrollert av FIVB, som for eksempel verdensmesterskap, spesielt for mindreårige, før forbudet mot kvinner på volleyballkamper blir opphevet, fortalte FIVB til AFP.

Iran var på dette tidspunktet tiltenkt U19-VM i 2015.

Brutte løfter under landskamp

Etter mye press fra utlandet og demonstrasjoner og protester fra aktivister, ble det inngått en avtale i fjor, hvor forbudet delvis ble opphevet. Iran fikk da tildelt en kamp i Tehran, som en del av verdensligaen i volleyball.

FIVB hadde blitt forsikret om at kvinner skulle få delta som tilskuere. Irans visepresident Shahindokht Molaverdi uttalte derimot at et begrenset antall kvinner ville få lov til å komme inn.

Flere kvinner møtte opp ved stadion og ble nektet adgang. Motstandere av forbuds-opphevingen møtte også opp, og det ble meldt om trakassering av kvinner utenfor stadion.

Må ta et standpunkt

FIVB har enda ikke gitt opp Iran som arrangør. Iran ble ikke bare tildelt en verdensturnering i sandvolleyball, men også en runde i verdensligaen i volleyball i juli.

I følge FIVBs pressekontakt Richard Baker, er FIVB fortsatt i forhandlinger om å få forbudet opphevet før verdensliga-kampene i sommer.

Om Iran bryter løftet sitt neste uke, risikerer FIVB å bli satt i et negativt lys og kan bli tvunget til å ta et endelig standpunkt.

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • Tåke stoppet Solbakken og FCK

  Slik så det ut i andre omgang mellom Ståle Solbakkens FC København og tsjekkiske Zlin i Europaligaen torsdag. Til slutt var det så dårlig sikt på grunn av tåke at dommeren stoppet kampen på stillingen 1-1, etter 62 minutter.

  FC København
  Foto: David W Cerny / Reuters
 • Nytt tap for Jarstein

  Rune Almenning Jarstein og Hertha Berlin skal få det hardt med å gå videre i europaligaen. Torsdag kom det andre tapet på tre kamper da det ble 2-1 borte mot Zorya Lugansk.

  Rune Almenning Jarstein
  Foto: Axel Schmidt / Reuters
 • Graabak sliter – dropper samling

  Tidligere OL-vinner Jørgen Graabak får ikke kroppen til å fungere. Nå har 26-åringen droppet et planlagt høydeopphold med kombinertlandslaget og reist hjem for å finne ut hva som er galt, ifølge Adresseavisen.

  Jørgen Graabak
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal