Sist gikk det helt galt. Nå prøver de volleyball i Iran igjen.

For første gang på fire år hevder Iran nå at kvinner skal få sitte på tribunen under volleyballkamper. Testen kommer på mandag.

Iran - USA, Volleyball World League 2015.

NEKTET ADGANG: Under en Volleyball World League-kamp mellom Iran og USA i Tehran i fjor, ble kvinner nektet adgang til stadion, selv om de hadde billetter.

Foto: BEHROUZ MEHRI / Afp

– Vi har fått bekreftelse fra organisatorer at arrangementet vil være åpent for alle aldersgrupper og kjønn, meldte FIVBs pressekontakt Richard Baker til nettsiden insidethegames.biz

På mandag er verdens øyne rettet mot ferieøya Kish, sør i Iran. Det alle lurer på er om kvinner får sitte på tribunen.

Sist gang de fikk lov, ble de stoppet i døren.

Nasjonen skal da for første gang arrangere en del av verdensturneringen i sandvolleyball for herrer, kalt Kish Island Open.

Iran ble tildelt turneringen sent i fjor, men kom ikke før i forrige uke med en garanti til det internasjonale volleyballforbundet (FIVB) på at forbudet mot kvinner på tribunene vil bli opphevet under sandvolleyball-turneringen.

Men dette er ikke første gang Iran lover å endre sitt kontroversielle regelverk.

Ble nektet FIVB-arrangement

Frem til 2012 fikk iranske kvinner bevege seg fritt på tribunene under volleyballkamper for menn, men da det iranske herrelaget i volleyball begynte å klatre på verdensrankingen, økte populariteten for sporten.

Dette gjorde at det i 2012 ble innført forbud for kvinner å være på herrekampene.

Ghoncheh Ghavami ble arrestert for å sitte på tribunen under en volleyballkamp i 2014.

Ghoncheh Ghavami ble i 2014 arrestert for å sitte på tribunen under en volleyball kamp i Tehran. Hun ble dømt til ett år i fengsel, men slapp ut etter å ha sonet i fem måneder.

Foto: - / Afp

I 2014 ble en iransk-britisk kvinne arrestert da hun satt på tribunen under en volleyballkamp i Tehran. Dette gjorde at FIVB måtte gå ut med et ultimatum.

– Vi kommer ikke til å gi Iran retten til å arrangere eventuelle fremtidige arrangementer som er direkte kontrollert av FIVB, som for eksempel verdensmesterskap, spesielt for mindreårige, før forbudet mot kvinner på volleyballkamper blir opphevet, fortalte FIVB til AFP.

Iran var på dette tidspunktet tiltenkt U19-VM i 2015.

Brutte løfter under landskamp

Etter mye press fra utlandet og demonstrasjoner og protester fra aktivister, ble det inngått en avtale i fjor, hvor forbudet delvis ble opphevet. Iran fikk da tildelt en kamp i Tehran, som en del av verdensligaen i volleyball.

FIVB hadde blitt forsikret om at kvinner skulle få delta som tilskuere. Irans visepresident Shahindokht Molaverdi uttalte derimot at et begrenset antall kvinner ville få lov til å komme inn.

Flere kvinner møtte opp ved stadion og ble nektet adgang. Motstandere av forbuds-opphevingen møtte også opp, og det ble meldt om trakassering av kvinner utenfor stadion.

Må ta et standpunkt

FIVB har enda ikke gitt opp Iran som arrangør. Iran ble ikke bare tildelt en verdensturnering i sandvolleyball, men også en runde i verdensligaen i volleyball i juli.

I følge FIVBs pressekontakt Richard Baker, er FIVB fortsatt i forhandlinger om å få forbudet opphevet før verdensliga-kampene i sommer.

Om Iran bryter løftet sitt neste uke, risikerer FIVB å bli satt i et negativt lys og kan bli tvunget til å ta et endelig standpunkt.

Laster Twitter-innhold

Sportsnyheter

Joshua King slo tilbake etter marerittår: – Følte jeg hadde noe å bevise

Det er gått ti måneder siden Joshua King sist scoret et mål. Mot gamleklubben Everton slo han skikkelig tilbake og ble matchvinner med et hat trick.

Siste nytt

 • Zlatan med mål og selvmål

  Zlatan Ibrahimovic scoret for begge lag da han spilte fra start i Serie A for første gang på nesten et halvt år. Milan vant så vidt mot ni Bologna-spillere.

  Det endte 4-2 til gjestene etter to sene mål. Ibrahimovic fastsatte selv resultatet.

  40-åringen var i Milans startoppstilling for første gang siden 9. mai, etter å ha kvittet seg med skaden som kostet ham slutten av forrige sesong, sommerens EM-sluttspill og begynnelsen av denne sesongen.

  Det begynte bra, da han spilte fram Rafael Leão til ledermålet etter et kvarter. Det så mørkt ut for hjemmelaget Bologna da midtstopper Adama Soumaoro fikk rødt kort noen minutter senere, og Milan-kaptein David Calabria doblet ledelsen før pause.

  I det 49. minutt rotet Ibrahimovic det til på defensiv dødball. Nicolas Dominguez slo inn, og svensken stusset ballen i eget mål. Det inspirerte Bologna, som bare tre minutter senere utlignet ved Musa Barrow.

  I det 58. minutt fikk Bologna-kaptein Roberto Soriano marsjordre for en stygg stempling, og hjemmelaget måtte spille den siste drøye halvtimen med ni mann.

  Milan slet likevel med å avgjøre, men i det 84. minutt kom ledermålet signert Ismael Bennacer. I siste ordinære minutt gjorde Ibrahimovic 4-2 med assist fra samme Bennacer.

  Serie A - Bologna v AC Milan
  Foto: Jennifer Lorenzini / Reuters
 • Mead hjelpte England til seier

  Arsenal-spissen Beth Mead stråla då Englands beste kvinner entra Wembley for første gang på to år.

  I VM-kvalifiseringskampen mot Nord-Irland var stillinga 0–0 då Mead entra bana etter 63 spelte minutt. Eit kvarter seinare leda England 4–0, og Mead hadde skåra eit hat trick.

  Beth England skåra det siste målet for England, som no har ein målskilnad på 22–0 i VM-kvalifiseringa, og styrer mot eit nytt meisterskap.

  Beth Mead
  Foto: BAPTISTE FERNANDEZ / Icon Sport
 • Ulrikke Eikeri skriver historie

  Ulrikke Eikeri og hennes australske makker Ellen Perez vant Tenerife Ladies Open. Dette er den første WTA-tittelen som deles ut til en norsk kvinne.

  WTA er det øverste nivået i kvinnetennis.

  I finalen slo Eikeri og Perez det ukrainske makkerparet Lyudmyla Kichenok og Marta Kostyuk 2-0 i sett.

  Seieren kommer kun tre måneder etter at hun nådde sin første finale i WTA.

  Cleveland Championships - Day 6
  Foto: Lauren Bacho / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal