Hopp til innhold

Sist gikk det helt galt. Nå prøver de volleyball i Iran igjen.

For første gang på fire år hevder Iran nå at kvinner skal få sitte på tribunen under volleyballkamper. Testen kommer på mandag.

Iran - USA, Volleyball World League 2015.

NEKTET ADGANG: Under en Volleyball World League-kamp mellom Iran og USA i Tehran i fjor, ble kvinner nektet adgang til stadion, selv om de hadde billetter.

Foto: BEHROUZ MEHRI / Afp

– Vi har fått bekreftelse fra organisatorer at arrangementet vil være åpent for alle aldersgrupper og kjønn, meldte FIVBs pressekontakt Richard Baker til nettsiden insidethegames.biz

På mandag er verdens øyne rettet mot ferieøya Kish, sør i Iran. Det alle lurer på er om kvinner får sitte på tribunen.

Sist gang de fikk lov, ble de stoppet i døren.

Nasjonen skal da for første gang arrangere en del av verdensturneringen i sandvolleyball for herrer, kalt Kish Island Open.

Iran ble tildelt turneringen sent i fjor, men kom ikke før i forrige uke med en garanti til det internasjonale volleyballforbundet (FIVB) på at forbudet mot kvinner på tribunene vil bli opphevet under sandvolleyball-turneringen.

Men dette er ikke første gang Iran lover å endre sitt kontroversielle regelverk.

Ble nektet FIVB-arrangement

Frem til 2012 fikk iranske kvinner bevege seg fritt på tribunene under volleyballkamper for menn, men da det iranske herrelaget i volleyball begynte å klatre på verdensrankingen, økte populariteten for sporten.

Dette gjorde at det i 2012 ble innført forbud for kvinner å være på herrekampene.

Ghoncheh Ghavami ble arrestert for å sitte på tribunen under en volleyballkamp i 2014.

Ghoncheh Ghavami ble i 2014 arrestert for å sitte på tribunen under en volleyball kamp i Tehran. Hun ble dømt til ett år i fengsel, men slapp ut etter å ha sonet i fem måneder.

Foto: - / Afp

I 2014 ble en iransk-britisk kvinne arrestert da hun satt på tribunen under en volleyballkamp i Tehran. Dette gjorde at FIVB måtte gå ut med et ultimatum.

– Vi kommer ikke til å gi Iran retten til å arrangere eventuelle fremtidige arrangementer som er direkte kontrollert av FIVB, som for eksempel verdensmesterskap, spesielt for mindreårige, før forbudet mot kvinner på volleyballkamper blir opphevet, fortalte FIVB til AFP.

Iran var på dette tidspunktet tiltenkt U19-VM i 2015.

Brutte løfter under landskamp

Etter mye press fra utlandet og demonstrasjoner og protester fra aktivister, ble det inngått en avtale i fjor, hvor forbudet delvis ble opphevet. Iran fikk da tildelt en kamp i Tehran, som en del av verdensligaen i volleyball.

FIVB hadde blitt forsikret om at kvinner skulle få delta som tilskuere. Irans visepresident Shahindokht Molaverdi uttalte derimot at et begrenset antall kvinner ville få lov til å komme inn.

Flere kvinner møtte opp ved stadion og ble nektet adgang. Motstandere av forbuds-opphevingen møtte også opp, og det ble meldt om trakassering av kvinner utenfor stadion.

Må ta et standpunkt

FIVB har enda ikke gitt opp Iran som arrangør. Iran ble ikke bare tildelt en verdensturnering i sandvolleyball, men også en runde i verdensligaen i volleyball i juli.

I følge FIVBs pressekontakt Richard Baker, er FIVB fortsatt i forhandlinger om å få forbudet opphevet før verdensliga-kampene i sommer.

Om Iran bryter løftet sitt neste uke, risikerer FIVB å bli satt i et negativt lys og kan bli tvunget til å ta et endelig standpunkt.

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • England-jobben lyst ut – dette kreves for å bli Southgates erstatter

  Englands fotballforbund (FA) har lagt ut en stillingsannonse i jakten på ny landslagssjef. Fristen for å søke er 2. august.

  Utlysningen ble publisert på FAs nettsider få dager etter at Gareth Southgate trakk seg fra jobben. Han hadde trenerrollen i nesten åtte år.

  FA understreker at de allerede ha en liste med potensielle erstattere, men vil likevel ha en åpen prosess.

  I stillingsinstruksen står det at jobben består av «å lede og utvikle det engelske herrelandslaget til å vinne et mesterskap og være konsekvent rangert som et av de beste lagene i verden».

  Dette er kriteriene FA stiller:

  * Prolisens fra Uefa

  * Betydelig erfaring fra engelsk fotball og en sterk merittliste med resultater i Premier League og/eller ledende internasjonale konkurranser

  * En eksepsjonell leder som forstår og nyter landslagsfotballen

  * Erfaring med å identifisere, håndtere og utvikle engelske spillere

  * Motstandsdyktig og komfortabel i en svært høyprofilert rolle med intens offentlig interesse

  * En merittliste for å skape en presterende og positiv lagkultur

  * Må ha sterke personlige verdier, en integritet og forstå at rollen som landslagssjef kan inspirere en hel nasjon

  (NTB)

  bIpQW1HUI3k
  Foto: AFP
 • Hovland misset cuten – ute av British Open etter kriserunde

  Viktor Hovland var ikke i nærheten av å spille seg ut av trøbbel i British Open. Han fikk seks bogeyer på fredagens runde og røk ut.

  Med totalt ti slag over par var Hovland langt unna å klare cuten.

  Det er tredje gang i år at den norske golfproffen ikke tar seg til helgespillet i en majorturnering. Den ene gangen han greide det, slo han til med en 3.-plass i PGA-mesterskapet.

  Hovland var på etterskudd etter en åpningsrunde på 75 slag, og det skulle bli enda verre dagen derpå. Nordmannen pådro seg fire bogeyer på sine sju første hull og falt kraftig nedover resultatlistene. Tre av smellene kom etter hverandre.

  Åtte hull på par fulgte før det igjen kladdet skikkelig for Hovland. Han fikk bogey på både tredje og nest siste hull på den tøffe banen i skotske Troon. Det ga en 77-runde og delt 113.-plass.

  British Open er årets fjerde og siste majorturnering. Der har Hovland en 4.-plass fra 2022 som karrierebeste.

  Shane Lowry fra Irland er på topp før helgens to siste runder. Han leder med sju slag under par, mens engelskmennene Daniel Brown og Justin Rose er nærmest på -5.

  Om under to uker går Hovland i gang med OL-golfen. Håpet er at han skal kjempe om medalje, men 2024-formen er ikke er godt tegn før Paris-lekene.

  (NTB)

  Viktor Hovland
  Foto: AP
 • Carlsen med perfekt kvartfinale – satte rivalen i sjakk matt

  Magnus Carlsen tok seg lett av Jan Nepomnjasjtsjij i kvartfinalen i årets tredje Champions Chess Tour-turnering. Han vant tre strake partier.

  Carlsen gjorde unna duellen på et nettbrett. Vanligvis spiller han onlinesjakken på en datamaskin, men ikke denne gangen.

  Første parti så ut til å ebbe ut i remis, men i sluttfasen tippet det i Carlsens favør. Det neste avgjorde han på nådeløst vis med svarte brikker etter litt over 40 trekk.

  – Her er det sjakk matt på brettet! Veldig uvanlig, spillerne gir ofte opp før partiet avgjøres (på den måten), utbrøt TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer.

  Carlsen fortsatte storspillet også i det tredje partiet. Han trengte bare remis for å ta kvartfinaleseieren, men vant overbevisende.

  – For en prestasjon av Magnus, sa Hammer.

  Nepomnjasjtsjij var utfordrer da Carlsen i 2021 forsvarte og vant VM-tittelen i langsjakk for siste gang.

  Årets tredje Champions Chess Tour-turnering spilles som et sluttspill og har et dobbelt utslagssystem. Det gjør at taperne får en ny sjanse til å ta seg videre.

  Carlsen vant årets første CCT-turnering, men tapte i mai den andre utgaven. Begge finalene var mot Alireza Firouzja

  (NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal