Sinne etter at funksjonær kalte Vålerenga-spiller «apekatt»: – Finner oss ikke i det lenger

Da eliteserien skulle ta oppgjør med rasismen etter skandalen i Ålesund, skjedde det igjen. En funksjonær i Sandefjord ropte «apekatt» til Vålerengas Ousmane Camara.

Camara

VOND KVELD: Vålerenga vant, men det ble ikke et hyggelig møte med Sandefjord Ousmane Camara.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

«Nå er det på tide at klubbene og supportergrupperingene luker ordentlig godt i eget bed!! Vi som er stolte av norsk fotball finner oss ikke i det lenger. Nå er det faen meg nok!!!!», skriver Ole Martin Årst på Twitter.

5-nkV8rf_lI

KLAR TALE: Tromsø-legenden Ole Martin Årst bruker kraftige ord når han tar oppgjør med rasismehendelsen i Sandefjord.

Foto: Tor Erik Schrøder / NRK

Den tidligere måltyven var en av mange i Fotball-Norge som reagerte kraftig på det som skjedde i Sandefjord søndag kveld, da den 21 år gamle Vålerenga-spilleren Ousmane Camara opplevde at noen på tribunen kalte ham «apekatt».

Daglig leder i Sandefjord, Espen Bugge Pettersen, bekreftet episoden overfor Eurosport etter kampen.

– Det er helt uforståelig at det skjer. Sånn er det dessverre. Vi kan ikke gardere oss mot hva enkeltmennesker ytrer, men vi kan i hvert fall gardere oss mot at de kommer tilbake på arenaen vår, sa Sandefjord-lederen.

Funksjonær sto bak

Eurosports reporter Vegard Flemmen Vaagbø var i Sandefjord, og la ut følgende melding:

Laster Twitter-innhold
nDuSsP77c6E

OPPLEVDE RASISME: Så sent som 4. oktober opplevde Kristiansunds Amahl Pellegrino rasisme under en eliteseriekamp.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Overfor VG bekrefter Bugge Pettersen at en mangeårig frivillig funksjonær sto bak tilropet:

– Etterpå hadde han ventet på sikkerhetssjefen. Pakket ned vesten sin og forsto han hadde forseglet sin egen skjebne. Han bekreftet hendelsesforløpet. Vi takket ham for god tjeneste over en femårsperiode – inntil i dag, sier Bugge Pettersen til avisen.

Episoden skjedde på en kveld der norsk fotball ville ta et endelig oppgjør med rasismen, etter at Kristiansunds Amahl Pellegrino opplevde rasistiske tilrop i Ålesund 4. oktober.

I Ålesund ble én person utestengt fra stadion.

Svarte med Mandela-sitat

Ousmane Camara la selv ut et Nelson Mandela-sitat på Instagram etter søndagens hendelse:

«Ingen er født med hat mot en person på grunn av hudfarge, bakgrunn eller religion. Mennesker må lære å hate, og hvis de kan lære å hate, kan de også bli lært å elske, for kjærlighet kommer mer naturlig til mennesket enn det motsatte.»

Ifølge VG skal Vålerenga-veteran Johan Lædre Bjørdal (34) ha brølt tilbake mot tribunen da ropet kom søndag kveld.

– Både jeg og de andre på Vålerenga reagerte. Da vakten gjentok det han ropte til Camara, ble han fjernet. Bugge var også innom garderoben og beklaget seg, noe som er bra, og NFF er varslet. Får håpe vi får en stopp for dette her, sier Lædre Bjørdal til avisen.

Vålerenga-kaptein Jonatan Tollås Nation har på Instagram lagt ut et bilde av Vålerenga-laget tatt før avspark. Der holder flere av dem plakater med slagordet «#StoppRasismen».

«Deilig med tre poeng, men vi tapte den viktigste kampen i dag», skriver han som kommentar til bildet.

– Få det vekk

TV2s profilerte fotballkommentator Marius Skjelbæk reagerte slik søndag kveld:

Laster Twitter-innhold

Lars Tjærnås – som er ekspertkommentator i Viasat, tidligere trener i en rekke norske klubber og en viktig stemme i norsk fotball – sier også klart ifra:

«Er dette vanskelig? Nei ! Rasisme og diskriminering har ingen- gjentar INGEN- plass i fotballen (eller andre steder). Fotball er verdens beste fristed , og skal ikke forsøples. Få det vekk!»

Siste nytt

 • To nye korona-tilfelle i Australia

  Talet på positive utøvarar i samband Australian Open i tennis har stige til ti etter at ytterlegare to spelarar har testa positivt for koronaviruset.

  Australske styresmakter oppdaga ei rekkje positive spelarar som var på veg til Melbourne i samband årets første Grand Slam-turnering i tennis. 72 spelarar måtte gå i total isolasjon på hotellromma sine.

  Politisjefen i staten Victoria opplyste onsdag at to spelarar og to andre personar i tilknyting til turneringa har testa positivt det siste døgnet.

  Casper Ruud skal delta. Han er i karantene, ikkje isolasjon, of får trene to timar tennis og éin time fysisk trening kvar dag.

  Australian Open skal etter planen starte 8. februar.

  Australian Open
  Foto: Sandra Sanders / Reuters
 • Første kvinnelege Super Bowl-dommar

  Sarah Thomas (47) blir den første kvinnelege dommaren i Super Bowl, finalen i amerikansk fotball. Ho er med i dommarteamet til kampen i Tampa, Florida, 7. februar.

  Thomas var også den første kvinna som blei fulltids dommar i ligaen (NFL) i 2015.

  Komande helg blir det klart kva for lag som skal spele årets Super Bowl. Semifinalene i sluttspelet er Buffalo-Kansas City og Tampa Bay-Green Bay, og vinnarane spelar Super Bowl.

  Sarah Thomas
  Foto: Peter Joneleit / AP
 • Skjøt Solskjær ned fra tabelltopp

  Leicester slo Chelsea 2-0 i tirsdagens toppkamp i Premier League og er ny serieleder, iallfall inntil Manchester-lagene spiller onsdag kveld.

  Wilfred Ndidi og James Maddison scoret for Leicester før pause, og for første gang fikk manager Brendan Rodgers se ett av sine lag slå Chelsea. Det skjedde i 16. forsøk.

  Laget er ett poeng foran United og tre foran City, men begge Manchester-lagene skal i aksjon onsdag.

  Wilfred Ndidi
  Foto: Michael Regan / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal