Hopp til innhold

Sinne etter at funksjonær kalte Vålerenga-spiller «apekatt»: – Finner oss ikke i det lenger

Da eliteserien skulle ta oppgjør med rasismen etter skandalen i Ålesund, skjedde det igjen. En funksjonær i Sandefjord ropte «apekatt» til Vålerengas Ousmane Camara.

Camara

VOND KVELD: Vålerenga vant, men det ble ikke et hyggelig møte med Sandefjord Ousmane Camara.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

«Nå er det på tide at klubbene og supportergrupperingene luker ordentlig godt i eget bed!! Vi som er stolte av norsk fotball finner oss ikke i det lenger. Nå er det faen meg nok!!!!», skriver Ole Martin Årst på Twitter.

5-nkV8rf_lI

KLAR TALE: Tromsø-legenden Ole Martin Årst bruker kraftige ord når han tar oppgjør med rasismehendelsen i Sandefjord.

Foto: Tor Erik Schrøder / NRK

Den tidligere måltyven var en av mange i Fotball-Norge som reagerte kraftig på det som skjedde i Sandefjord søndag kveld, da den 21 år gamle Vålerenga-spilleren Ousmane Camara opplevde at noen på tribunen kalte ham «apekatt».

Daglig leder i Sandefjord, Espen Bugge Pettersen, bekreftet episoden overfor Eurosport etter kampen.

– Det er helt uforståelig at det skjer. Sånn er det dessverre. Vi kan ikke gardere oss mot hva enkeltmennesker ytrer, men vi kan i hvert fall gardere oss mot at de kommer tilbake på arenaen vår, sa Sandefjord-lederen.

Funksjonær sto bak

Eurosports reporter Vegard Flemmen Vaagbø var i Sandefjord, og la ut følgende melding:

Laster Twitter-innhold
nDuSsP77c6E

OPPLEVDE RASISME: Så sent som 4. oktober opplevde Kristiansunds Amahl Pellegrino rasisme under en eliteseriekamp.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Overfor VG bekrefter Bugge Pettersen at en mangeårig frivillig funksjonær sto bak tilropet:

– Etterpå hadde han ventet på sikkerhetssjefen. Pakket ned vesten sin og forsto han hadde forseglet sin egen skjebne. Han bekreftet hendelsesforløpet. Vi takket ham for god tjeneste over en femårsperiode – inntil i dag, sier Bugge Pettersen til avisen.

Episoden skjedde på en kveld der norsk fotball ville ta et endelig oppgjør med rasismen, etter at Kristiansunds Amahl Pellegrino opplevde rasistiske tilrop i Ålesund 4. oktober.

I Ålesund ble én person utestengt fra stadion.

Svarte med Mandela-sitat

Ousmane Camara la selv ut et Nelson Mandela-sitat på Instagram etter søndagens hendelse:

«Ingen er født med hat mot en person på grunn av hudfarge, bakgrunn eller religion. Mennesker må lære å hate, og hvis de kan lære å hate, kan de også bli lært å elske, for kjærlighet kommer mer naturlig til mennesket enn det motsatte.»

Ifølge VG skal Vålerenga-veteran Johan Lædre Bjørdal (34) ha brølt tilbake mot tribunen da ropet kom søndag kveld.

– Både jeg og de andre på Vålerenga reagerte. Da vakten gjentok det han ropte til Camara, ble han fjernet. Bugge var også innom garderoben og beklaget seg, noe som er bra, og NFF er varslet. Får håpe vi får en stopp for dette her, sier Lædre Bjørdal til avisen.

Vålerenga-kaptein Jonatan Tollås Nation har på Instagram lagt ut et bilde av Vålerenga-laget tatt før avspark. Der holder flere av dem plakater med slagordet «#StoppRasismen».

«Deilig med tre poeng, men vi tapte den viktigste kampen i dag», skriver han som kommentar til bildet.

– Få det vekk

TV2s profilerte fotballkommentator Marius Skjelbæk reagerte slik søndag kveld:

Laster Twitter-innhold

Lars Tjærnås – som er ekspertkommentator i Viasat, tidligere trener i en rekke norske klubber og en viktig stemme i norsk fotball – sier også klart ifra:

«Er dette vanskelig? Nei ! Rasisme og diskriminering har ingen- gjentar INGEN- plass i fotballen (eller andre steder). Fotball er verdens beste fristed , og skal ikke forsøples. Få det vekk!»

Sportsnyheter

Her koker det over for Lukaku - Martinez gir seg etter belgisk sjokkexit

De er rangert som nummer to på Fifa-rankingen, men Belgia røk på hodet ut av gruppe F. Da sjokkexiten var et faktum, rant det over for stjernespissen Romelu Lukaku.

Siste nytt

 • VM-kommentator fikk sparken i pausen

  En tyrkisk fotballkommentator fikk sparken i pausen i VM-kampen mellom Canada og Marokko. Kommentatoren, Alper Bakircigil, kommenterte den første omgangen, men ble deretter erstattet etter pause.

  Årsaken var at Bakircigil nevnte navnet til Hakan Sukur. Dne tidligere landslagsspilleren rømte fra Tyrkia etter å ha blitt anklaget for å være involvert i kuppforsøket mot president Tayyip Erdogan i 2016. Han er nå bosatt i USA og er persona non grata – «uønsket person» – i hjemlandet.

  Bakircigil opplyste selv på Twitter etter kampen at han fikk sparken.

  WCup Canada Morocco Soccer
  Foto: Pavel Golovkin / AP
 • Syk Klæbo står over verdenscuprenn

  Johannes Høsflot Klæbo står over verdenscuprennet på Lillehammer fredag. Det opplyser Norges Skiforbund.

  – Johannes Høsflot Klæbo våknet med litt murring i halsen i dag, men med negativ covidtest. Han står derfor over dagens skirenn, og planen er å stille i morgen og søndag. Klæbo erstattes fredag av Henrik Dønnestad, Gulset IF, står det i pressemeldingen fra forbundet.

  Klæbo er ubeseiret så langt denne sesongen, etter å ha vunnet alt i både den nasjonale langrennsåpningen og verdenscupstarten i finske Ruka.

  Verdenscup i nordiske grener i Ruka
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Pelé sendte takkehilsen fra sykehuset

  Den brasilianske fotballegenden Pelé (82) ble innlagt på sykehus denne uken. Nå takker han alle sine fans rundt om i verden for alle positive meldinger.

  82-åringen ble operert for tykktarmskreft i september i fjor, men har hatt noen tilbakefall og ble innlagt igjen på et sykehus i Sao Paulo tidligere i uken.

  Ifølge svenske Aftonbladet var hans datter Kely Nascimento raskt ute på Instagram og sa at det ikke var noen fare for farens helse, men at han bare var innlagt for å regulere kreftmedisinen.

  Den levende legenden som har tatt tre VM-gull med Brasil (1958, 1962 og 1970) har fått lykkeønskninger fra hele verden og fra blant andre Brasils landslagssjef Tite som befinner seg i Qatar.

  – Det er alltid hyggelig å få positive meldinger som dette her, skriver Pelé på Instagram med et bilde som viser en bygning i Qatar hvor man sender en hilsen til Pelé om raskt å bli frisk.

  «Takk til Qatar for hilsenen og til alle som sender meg lykkeønskninger», het det videre.

  pele
  Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste