Hopp til innhold

Avslører full norsk forvirring før gullet ble avgjort: – Ble kjempeoverrasket

Harald Østberg Amundsen (24) ante ikke at han kjempet om VM-gull. Derfor var overraskelsen stor da han oppdaget hvor nærme han var gullvinner Simen Hegstad Krüger (29) i mål.

Krüger

– Det var nervepirrende å vente på Harald i målområdet. Det ble litt mer spennende enn jeg likte på slutten der. Jeg gikk på litt vel hardt på midtrunden der og måtte krige med selv på slutten der for å komme meg gjennom, forteller Hegstad Krüger til NRK.

Han hadde god oversikt over sekundstriden som pågikk mellom han selv og Østberg Amundsen. Slik var det ikke for alle.

Selv landslagstrener Eirik Myhr Nossum, som befant seg oppe i lia ovenfor skistadion, ante ikke at marginene mellom de norske lagkameratene var så små.

– Jeg opplevde den egentlig ikke, fordi det siste jeg hørte var at han var 12-14 sekunder bak, og så var han plutselig fem bak i mål. Jeg er glad jeg ikke stod oppe her, for da hadde jeg blitt enda mer svett, sier Nossum til NRK.

Heller ikke Amundsen var klar over at han var innblandet i en gullkamp.

– Jeg skjønte at Simen var et stykke foran, så da jeg kom i mål tenkte jeg «kanskje jeg berga sølv». Men så ser jeg på tavla at jeg bare var fem bak i mål. Så jeg var kjempeoverrasket. Men jeg hadde ikke et tidel mer inne, så jeg er kjempefornøyd, forteller Amundsen til NRK.

Dette er Krügers andre VM-gull i Planica. Hans Christer Holund og Johannes Høsflot Klæbo sørget for firedobbelt norsk på 15 kilometer fri teknikk.

Sistnevnte var ikke fornøyd etter å misset pallen med 0,9 sekunder.

Det er dårlig. Det er ikke noe annet å si. Det går for sakte. Jeg er rett unna pallen. Jeg må bare glemme denne dagen, sier Klæbo til NRK.

Krüger jubel

GULL: Simen Hegstad Krüger tok sitt andre VM-gull i Planica under 15 kilometer fri teknikk.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Det er utklassing

Krüger var råsterk og tok gull på 30 kilometer med skibytte tidligere i mesterskapet. 29-åringen har virkelig prikket inn toppformen til VM, og så ustoppelig ut på 15-kilometeren også.

Halvveis i løpet hadde han fått over 20 sekunder til Holund og co.

– Det er et mesterløp han henter frem her, sa NRKs kommentator Torgeir Bjørn.

– Det er enormt av Krüger. Han setter så stort press på de andre. Det er utklassing, sa Aukland.

Krüger fortsatte å banke på gjennom den slovenske skogen, og ga konkurrentene ingen muligheter til å hente inn forspranget. Men så dukket Østberg Amundsen opp.

Skapte gullthriller

Han gikk ut på et senere startnummer enn resten av de norske, og fikk virkelig opp dampen i VM-løypa.

Han var den eneste som klarte å tidvis matche farten til Krüger, og plutselig var det kamp om gullet.

Etter 9,6 kilometer var Amundsen bare 7,6 sekunder bak Krüger. Etter 12,7 kilometer var det blitt fem sekunder mer, men 24-åringen nektet å gi seg. Han fikk igjen opp farten inn mot mål, hvor han bare var 5,3 små sekunder bak Krüuger og sikret sølvet.

– Jeg hadde en drøm om å ta ett gull i løpet av mesterskapet, og nå står jeg her med to. Det er utrolig stort, gliser Krüger.

– Simen er i fantastisk god form. Det han gjør her er «outstanding». Det er ganske mye andre nordmenn her som gjør gode skirenn. Jeg er imponert over Harald også, sier landslagstrener Eirik Myhr Nossum til NRK.

Ski-VM 2023: Langrenn, 15 km for menn

NORSK PALL: Harald Østberg Amundsen, Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund sørget for en helnorsk pall.

Foto: Heiko Junge / NTB

Svenske utfordrer

Før rennet ble det spekulert i om Krüger, Østberg Amundsen, Holund, Klæbo og Røthe kunne sørge for femdobbelt norsk i Planica. Det har aldri skjedd før i VM-historien.

Men en svenske ville det anerledes.

William Poromaa ble plukket ut som omtrent den eneste som kunne splitte opp de fem nordmennene. Svensken hang brukbart med innledningsvis og hadde bare to nordmenn foran seg etter fem kilometer.

I forrige VM ble det tredobbelt norsk, selv med russere på startstreken. Den gangen endte fem nordmenn blant topp sju på resultatlistene. Poromaa var innbitt på å få Sverige på pallen i dag.

Den kampen måtte han til slutt gi tapt, men svensken klarte å spolere femdobbelt norsk. Poromaa ble nummer fem og skjøv Røthe ned til sjetteplass.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal