Hopp til innhold

Krüger ber FIS ta tydelig standpunkt om russiske utøvere: – Vinglete

Samtidig som flere idretter tar et tydelig standpunkt mot deltakelse av russiske utøvere, har ikke FIS stengt og låst døren helt. Det overrasker Simen Hegstad Krüger, som etterlyser mer tydelighet.

Simen Hegstad Krüger på Blinkfestivalen

KRITISK: Krüger savner mer klarhet fra det internasjonale forbundet.

Foto: Carina Johansen / NTB

Mange reagerte sterkt da generalsekretær i Det internasjonale skiforbundet (FIS) Michelle Vion nylig åpnet for at russiske og belarusiske utøvere kunne gjøre comeback i verdenscupen denne vinteren.

Forrige sesong var alle russiske utøvere utestengt fra alle internasjonale konkurranser, på grunn av krigen i Ukraina.

Jeg må si jeg savner at FIS står litt klarere opp for seg, i stedet for å skape både usikkerhet overfor oss og de russiske utøverne. De virker litt vinglete. I stedet for at de står opp for det de mener, sier Krüger til NRK.

Bolsjunov, Krüger og Holund under VM i 2021.

USIKKER: Krüger (i midten) synes det ville vært spesielt å skulle konkurrere med russiske utøvere sånn som verden er nå.

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Nordmannen stusser over at forbundet ikke har tatt et tydeligere standpunkt.

Norges Skiforbund har på sin side tatt et standpunkt. Torsdag ble det klart at ingen norske representanter fra skiforbundet kommer til å delta i møter der rusisske eller hviterussiske representanter er til stede.

Det kom frem i en pressemelding fra skiforbundet.

Skaper usikkerhet

Krüger sier han ikke klarer å se hva som er annerledes med situasjonen i Ukraina nå, som gjør at det kan være greit å slippe til utøverne til vinteren.

Jeg må innrømme at jeg ble overrasket da jeg så at FIS plutselig var så positive. Det har ikke skjedd en endring i konflikten. Det har vel mer vært en tilspissing enn oppmykning der, sier Krüger.

Nylig vedtok Det internasjonale skiskytterforbundet å opprettholde utestengelsen av russiske og belarusiske utøvere. Den typen tydelighet hadde Krüger ønsket fra eget forbund.

Ja, jeg har et inntrykk av at det er andre idretter som har tatt et tydeligere standpunkt. Da mener jeg også at FIS burde klart å gjøre det, sier han.

En situasjon hvor de for eksempel får lov til å gå langrenn, men ikke skiskyting, hadde vært ekstremt spesiell.

Les også: Holund med krystallklar tale: – De som ikke er her, er ikke på jobb

Langrenn, Treningsamling herrer på Sjusjøen og Lillehammer
Langrenn, Treningsamling herrer på Sjusjøen og Lillehammer

Har varslet beslutning

Generalsekretærens uttalelse om mulig Russland-retur vekket flere reaksjoner. Blant annet uttalte Coop – en av hovedsponsorene til FIS – at de ville trekke seg ut dersom forbundet tillater russisk deltakelse.

FIS har varslet om at de vil ta en endelig beslutning i saken mot slutten av oktober.

– FIS jobber sammen med sine involverte parter for å bestemme de neste stegene angående deltakelse av russiske og belarusiske idrettsutøvere i FIS-konkurranser den kommende sesongen. Dette vil være på agendaen som FIS-styret skal diskutere på sitt neste møte i slutten av oktober, skriver FIS i en e-post til NRK.

– Hvis det er noen avgjørelser tatt i saken av andre idrettsstyrende organer, som IOC (Den internasjonale olympiske komité), vil FIS-styret ta dette i betraktning under sine diskusjoner.

NM på ski i Harstad 2022

KREVER REAKSJONER: Styremedlem i FIS Erik Røste mener ingenting har endret seg siden mars.

Foto: Terje Pedersen / NTB

FIS-styremedlem og tidligere norsk skipresident Erik Røste mener også at det ikke er noe som tilsier noen endring i utestengelsen.

– Russere og belarusere er utestengt fra internasjonal skisport. Det har de vært siden begynnelsen av mars. Det er etter min mening dessverre ingenting som har endret seg som tilsier at utestengelsen skal oppheves. Russlands brutale angrep på Ukraina krever kraftige reaksjoner, sier Røste til NRK.

Siste nytt

 • Mowinckel trøblet i vinden - pallplassen glapp

  Ragnhild Mowinckel øynet en seier i årets første storslalåmkonkurranse i verdenscupen.

  Hun lå på en andreplass rett bak svenske Sara Hector etter den første omgangen, men sviktet da det gjaldt som mest.

  I finaleomgangen endte den norske alpinisten på sjetteplass.

  – Hun var uheldig med vinden som kan ha påvirket sikten, mente Viaplays ekspertkommentator Bjørnar Neteland.

  Alpinstjernen Mikaela Shiffrin fikk også en skuffende start på verdenscupen, da hun endte på en 13. plass.

  – Hun ser nå på en av sine dårligste plasseringer i storslalåm, noensinne, sier Jonassen

  Ragnhild Mowinckel
  Foto: Robert F. Bukaty / AP
 • Mowinckel på seiersjakt i Killington

  Ragnhild Mowinckel jakter seier i årets første storslalåmkonkurranse i verdenscupen. Hun har 38 hundredeler opp til leder Sara Hector etter 1. omgang i USA.

  Mowinckel kjørte fra startnummer tre og leverte en god omgang. Hun ledet fram til svenske Hector knallet til og la Mowinckel bak seg med 38 hundredeler. Mowinckel er den som ligger nærmest Hector etter at de antatt sterkeste har kommet i mål.

  Den amerikanske alpindronningen Mikaela Shiffrin skuffet på hjemmebane i Killington i første omgang. Hun er 1,36 sekund bak Hector foran finaleomgangen.

  Thea Louise Stjernesund fant ikke toppfarten og er 1,49 bak Hector, mens Maria Tviberg har 2,87 sekunder opp. Hun kan få konkurranse om å avansere til finaleomgangen.

  Finaleomgangen i Killington starter klokken 19.

  (©NTB)

  Pressekonferanse med de norske alpinutøverne
  Foto: Lise Åserud
 • Lewandowski i tårer etter sitt første VM-mål – setter press på Argentina

  Polen tok sin første seier i VM mot Saudi-Arabia, og det kan de takke keeper Wojciech Szczesny for.

  Piotr Zielinski sendte Polen i føringen etter 40 minutter, men rett etterpå fikk Saudi-Arabia tildelt et straffespark etter at dommeren hadde sett på VAR-skjermen.

  Det straffesparket var av den billige sorten.

  – Det er kjempebillig i mine øyne. Det synes jeg aldri i verden er straffe. Da blir det mange straffer i dette mesterskapet kommenterte TV2s ekspert Jesper Mathisen etter at dommeren pekte på straffemerket.

  Men Szczesny stod frem da Polen trengte det som mest. Først reddet han straffesparket, så kom han seg kjapt opp og reddet returen mesterlig.

  Begge lag skapte store sjanser i andre omgang, og Robert Lewandowski hadde et forsøk i stolpen.

  Snaue ti minutter før slutt så lyktes det endelig for Barcelona-spissen. Lewandowski utnyttet en gavepakke fra Saudi-Arabia, og satte iskaldt inn sitt første VM-mål i karrieren.

  Med dagens seier er gruppe c vidåpen. Polen står med fire poeng etter to kamper, mens Saudi-Arabia har tre poeng.

  Senere i kveld møtes Argentina og Mexico. Om Argentina taper den, er de utrolig nok ute av VM.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Derfor er Qatar-VM omdiskutert 02:43
Neste