Hopp til innhold

Borge sjokkerte med årsbeste i verden: – Jeg har hatt noen tunge år

Sigrid Borge hadde ikke kastet over 60 meter siden 2019 og var kun klar for én sesong til med middels kasting. Lørdag ble det full klaff i Tyskland med et kast på 66,50 meter.

sigrid borge

ÅRSBESTE I VERDEN: 66,50 meter.

Foto: Privat / Privat

For de som har glemt hva et godt spydkast er: 66,50 meter er årsbeste i verden og ville holdt til VM-sølv og EM-gull sist sesong. VM-kravet på 63,80 meter ble smadret.

– Det har vært mange år med å stange hodet ganske brutalt i betongveggen. Det er deilig at det er veggen som gir etter og ikke hodet, sier Andreas Thorkildsen til NRK.

Den olympiske mesteren fra 2004 og 2008 er Borges trener. Han har sett henne slite de siste årene, men har beholdt troen. For man må faktisk helt tilbake til 2019 for å finne sist gang hun kastet over 60 meter i konkurranse.

Hennes tidligere personlige rekord på 63,28 ble satt i 2017.

– Målet i år var å kvalifisere seg til VM. Jeg har ikke kastet så langt på kjempelenge, flirer Borge på telefon fra Halle.

Gjorde endringer sist høst

Hun deler æren for monsterkastet med Thorkildsen og Paul Solberg, sleggekaster Eivind Henriksens trener. Solberg – også tidligere spydkaster – har satt opp et nytt styrkeprogram til henne.

– Jeg har hatt noen tunge år, der jeg har så vidt kastet 50 meter. Det er ikke spyd som er alt. Det hjelper når man har en trener som har troen på meg. Jeg har troen på meg. Jeg var ung da jeg kastet langt, så det hjelper å være litt sta vestlending. Nå syns jeg det er dritgøy å holde på.

sigrid borge

PÅ TOPP: Sigrid Borge (midten) vant foran Mitchell Kathryn (57,16) og Padovan Paola (56,41).

Foto: Privat / Privat

Hun innrømmer samtidig at det ikke var like gøy etter sist sesong.

– Da tenkte jeg: «Gidder jeg å bruke tiden min på dette?» ... Jeg syns ikke det var gøy å kaste. Det gikk ikke bra. Derfor gjorde vi endringer.

Én av endringene er at hun har startet i jobb tre dager i uken som lærer. Det har fått tankene bort fra dårlige resultater.

Hun har også latt seg inspirere av Eivind Henriksen. Sleggekasteren fikk først betalt med mesterskapsmedalje etter at han hadde passert 30 år. Og siden OL-sølvet i Tokyo har han fulgt opp med VM- og EM-bronse i fjor. Nå håper hun selv på en ny vår.

– Det er så små ting som skal til. Det er gøy å tenke at man har resultat til å ta gull i mesterskap. Nå må jeg bli vant til at jeg er i gamet igjen. Jeg har vært noen år ute, så nå gjelder det å ikke gjøre noe hokuspokus, sier Borge.

Thorkildsen: – Digg å se på

Den største endringen fra tidligere har vært at hun har trent mer tradisjonell styrketrening: Benkpress, knebøy og rykk.

– Jeg har respondert ekstremt bra på det, sier Borge.

Samtidig er det mange ting som har falt på plass teknisk, beskriver spydtrener Thorkildsen.

– Vi har egentlig bare fulgt en plan over flere år. Jeg har min visjon om hvordan hun skal kaste. For å samles om den tekniske løsningen så tar det lang tid. Det er mange brikker som har falt sammen på samme tid. Det har vært digg å se på.

Rooth, Skotheim, Thorkildsen

FORNØYD TRENER: Andreas Thorkildsen, her med mangekjemperne Sander Skotheim og Markus Rooth på Bislett, var svært fornøyd over elevens resultat.

Foto: Hanne Skjellum / NRK

Thorkildsen er spesielt fornøyd med at det ble mer enn ett godt kast. Det første kastet på 66,50 meter ble fulgt opp med sterke 63,29 meter.

– Det er et godt stykke på veien. Når du presterer opp mot medaljevinnende resultater, så er du oppi der. Det er betryggende å vite å, sier Thorkildsen.

Siste nytt

 • Dagbladet: Alfie Haaland flytter til Sveits

  Alfie Haaland flytter til Sveits. Det skriver Dagbladet.

  Ifølge avisen meldte Haaland flytting til fjellandsbyen Andermatt 5. mai tidligere i år. Dagbladet skriver videre at at opplysningen fremgår i Folkeregisteret.

  Andermatt ligger ganske midt i Sveits, i overkant av 1400 meter over havet. For tre år siden var antall innbyggere 1527 mennesker.

  For øvrig er Andermatt-fjellene populære for skientusiaster.

  Alfie Haaland
  Foto: OLI SCARFF / AFP
 • Haaland og Ødegaard blant Alan Shearers beste

  Premier Leagues mestscorende spiller gjennom tidene, Alan Shearer, har tatt ut sitt sesongens lag for 2022/23-sesongen. Der er både Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard.

  De to norske stjernene var fra før tatt ut på sesongens offisielle lag, og har også fått plass på Shearer sitt. Den gamle Blackburn- og Newcastle-spissen jobber nå som fotballekspert.

  Om de to norske på laget, sier han:

  – Ødegaard har vært kaptein på et Arsenal-lag som akkurat kom til kort i tittelkampen. Men han har vært så imponerende.

  Og om toppscorer Haaland, skriver han:

  – Hvordan kan Haaland ikke være på laget mitt? Antall mål han har scoret har vært skremmende. For en sesong han har hatt. Han har satt en helt ny standard.

  Shearers lag i sin helhet: Nick Pope - Kieran Trippier, John Stones, William Saliba, Pervis Estupiñan - Rodri, Kevin De Bruyne, Martin Ødegaard, Marcus Rashford - Harry Kane, Erling Braut Haaland.

  Shearer valgte også ut Eddie Howe som sesongens trener.

  Ødegaard og Haaland
  Foto: Dave Thompson / AP
 • Ruud videre til tredje runde i Roland Garros: – En tøff kamp

  Casper Ruud levde opp til favorittstempelet mot italienske Giulio Zeppieri da han vant 6-3, 6-2, 4-6, 7-5i den andre runden av Roland Garros. Nordmannen er med det klar for tredje runde i den prestisjetunge Grand Slam-turneringen.

  – Det var en tøff kamp. Jeg startet bra og fikk et tidlig servebrudd. Jeg servet selv bra. Det er det fine med å spille best av fem sett. Her har du sjansen til å kjempe deg tilbake. Han spilte mye bedre i det tredje og fjerde settet og ble veldig tøff. Jeg er veldig glad for å komme meg videre og at jeg ikke måtte ut i fem sett, sier Ruud i et intervju vist på Discovery+.

  Selve kampen varte i rett over tre timer.

  Ruud fikk en drømmestart på kampen og gikk opp i en tidlig 3-0-ledelse i første sett, noe som til slutt holdt til å vinne settet 6-3. I det andre settet brøt han italienerens serve to ganger og vant settet i overlegen stil, 6-2.

  I det tredje settet våknet Zeppieri. Etter at han først reddet fire breakballer i første game, holdt han serve opp til 5-4. Da brøt han også Ruuds serve for første gang i kampen og vant settet 6-4.

  Dermed måtte Ruud ut i et fjerde sett, hvor han brøt italieneren på stillingen 2-2. På stillingen 5-4 kunne Ruud dermed avgjøre kampen i egen serve, men Zeppieri brøt og sørget for ny spenning i settet.

  Den ble imidlertid kortvarig. Ruud brøt tilbake, før han servet settet - og kampen - hjem.

  I tredje runde møter vinneren av kampen mellom Thiago Augustín Tirante og Zhang Zhizhen.

  Ruud tok seg helt til finalen i Roland Garros i fjor, hvor han tapte mot Rafael Nadal.

  Casper Ruud
  Foto: Jean-Francois Badias / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste