NRK Meny
Normal

Har trent Northug i hemmelighet – nå er det slutt

I det skjulte har Morten Aa Djupvik vært Petter Northugs trener helt siden påske. Nå bekrefter han at samarbeidet er avsluttet.

Petter Northug og landslagstrener Morten Aa Djupvik

Morten Aa Djupvik og Petter Northug hadde gjenopptatt samarbeidet. Nå er avsluttet.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

I midten av mai bekreftet tidligere landslagstrener Morten Aa Djupvik at han var forespurt av Petter Northug om å bli den gamle skikongens personlige trener fram mot vinterens VM i Falun.

I dette intervjuet med NRK.no bekrefter Djupvik at han faktisk har fungert som Northugs treningsrådgiver helt siden påske, altså før Northug krasjet i alkoholpåvirket tilstand tidlig i mai.

Nå er imidlertid samarbeidet over – før det i hele tatt har vært offisielt bekreftet.

– Jeg har brukt lang tid på å bestemme meg, vurdert dette fram og tilbake og gått mange runder med meg selv. Jeg følte ikke at partene var nok enige om veivalg og prioriteringer i den kommende skisesongen. Og det er egentlig bakgrunnen for valget, sier Djupvik.

Petter Northug og Eirik Myhr Nossum

Petter Northug og Eirik Myhr Nossum avsluttet samarbeidet etter OL-sesongen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Uenighet om veivalg

– Kan du si hvilke veivalg det dreier seg om?

– Jeg ønsker ikke å gå i detaljer, dette er diskusjoner vi har hatt internt, og det får bli internt. Men skulle jeg kunne gjort en best mulig jobb, som jeg var avhengig av å føle trygghet rundt, så måtte jeg kunne gjøre det på en måte jeg selv kunne stå inne for. Det følte jeg ikke helt at jeg kunne. Da synes jeg det var mest fornuftig for min egen del, og Petter sin del, å takke nei.

– Handler det om treningsmessige ting eller logistikk?

– Jeg vil som sagt ikke gå så mye inn på detaljer rundt det. Jeg velger å si at det handler om prioriteringer – hva som skal prioriteres og veivalg i tida framover. Men det handler ikke om mine personlige betingelser, understreker Djupvik.

Har samarbeidet om planer

Samtidig bekrefter han altså at han har samarbeidet tett med Northug siden i april.

– Petter og jeg har hatt en veldig god dialog, fra påsketider og utover. Vi har diskutert mye trening, vi har laget planer og vi har sett på hva som er blitt gjort tidligere. Jeg føler meg trygg på at Petter er veldig på riktig vei, forteller Djupvik.

– Så du har vært med og satt opp planene Petter trener etter nå?

– Ja, så langt er det noe Petter og jeg har diskutert i samarbeid.

– Hvordan har han faktisk trent?

– Uten å gå i detalj, kan jeg slutte meg til at Petter har trent veldig bra og hatt en veldig god både vår og forsommer. Jeg opplever ham som veldig motivert, og han ønsker å prestere som han har gjort på sitt aller beste. Grunnlaget han legger nå kommer til å gi muligheter for mange gode opplevelser og sterke prestasjoner til vinteren.

Petter Northugs manager Are Sørum Langås er som vanlig sparsom med kommentarene.

– Vi kommer tilbake med informasjon når vi har noe å fortelle om opplegget rundt Petter. Jeg føler ikke at Petter på noen måte blir skadelidende av at Morten Aa Djupvik har sagt nei. Det er som Morten sier, Petter er veldig godt i gang med treninga, sier Langås til NRK.no.

– Har brettet opp ermene

Morten Aa Djupvik føler også at Northug har tatt seg selv i nakkeskinnet – og vil ikke ta noe av æren om Northug skulle få sin revansj til vinteren.

– Nei, den æren fortjener han selv etter en vanskelig sesong med dårlige sportslige resultater og en krevende utenomsportslig vår. Det er han selv som har brettet opp ermene og gjort de endringene som skal til for å kjempe om gull og medalje i Falun, sier Djupvik.

Djupvik og Northug

Petter Northug tok ni gull i VM og OL med Morten Aa Djupvik som trener.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Han bekrefter samtidig at en del av hans vurdering var at Northug ønsker å stå utenfor landslaget.

– Jeg legger ikke skjul på at det har vært utfordrende og vanskelig å jobbe på utsiden av Norges skiforbund, som ligger mitt hjerte veldig nær, sier Djupvik, som var sjef for herrelandslaget fra 2006 og fram til VM på hjemmebane i Holmenkollen i 2011.

– Tar telefonen

Selv om samarbeidet med Northug nå formelt er over, åpner Morten Aa Djupvik for å fortsatt ha kontakt med skistjernen.

– Formelt er samarbeidet opphørt. Men jeg og Petter har jo hatt veldig tett kontakt de årene vi jobbet sammen på landslaget, og har opprettholdt kontakten etter det. Så vi kommer til å beholde den kameratslige kontakten, ja. Jeg har alltid tatt telefonen når det står Petter Northug på displayet, og det kommer jeg nok til å fortsette å gjøre også, sier Morten Aa Djupvik.

Petter Northug har akkurat avsluttet et høydeopphold i Italia. Hans forhold til Nye Høyder – som drev hans private management sist vinter – er ennå ikke avklart. Hovedsponsor Coop har som kjent krevd at Northug får avsluttet samarbeidet med Nye Høyder for å fortsette som sponsor.

Inntil videre har Northugs nærmeste støttespillere sluttet i Nye Høyder og fortsatt samarbeidet med skiløperen. Unntaket er Eirik Myhr Nossum, som var Northugs trener sist vinter.

Siste nytt

 • Vedvik under EM-kravet

  Marius Vedvik imponerte med tredjeplass på 10.000 meter i et friidrettsstevne i USA natt til fredag. Gular-utøveren løp under EM-kravet med tiden 28.42,15. EM-kravet er på 28.55,00, melder NTB.

  Marius Vedvik
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
 • Lance Armstrong inngår forlik

  Lance Armstrong inngår forlik på 5 millioner dollar for å unngå rettssak i mai, der han ville ha risikert å måtte betale 100 millioner dollar til myndighetene. Det melder amerikanske medier sent torsdag kveld norsk tid, skriver NTB.

  Lance Armstrong
  Foto: Thao Nguyen / AP
 • Chelsea nærmer seg Tottenham

  Chelsea slo Burnley 2-1 på bortebane, og med tre poeng knappet de inn på Tottenham og den viktige fjerdeplassen. Med fire kamper igjen har Chelsea fem poeng opp til byrivalen. Kampen mellom Leicester og Southampton endte 0-0.

  FBL-ENG-PR-BURNLEY-CHELSEA
  Foto: OLI SCARFF / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag