NRK Meny
Normal

Har trent Northug i hemmelighet – nå er det slutt

I det skjulte har Morten Aa Djupvik vært Petter Northugs trener helt siden påske. Nå bekrefter han at samarbeidet er avsluttet.

Petter Northug og landslagstrener Morten Aa Djupvik

Morten Aa Djupvik og Petter Northug hadde gjenopptatt samarbeidet. Nå er avsluttet.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

I midten av mai bekreftet tidligere landslagstrener Morten Aa Djupvik at han var forespurt av Petter Northug om å bli den gamle skikongens personlige trener fram mot vinterens VM i Falun.

I dette intervjuet med NRK.no bekrefter Djupvik at han faktisk har fungert som Northugs treningsrådgiver helt siden påske, altså før Northug krasjet i alkoholpåvirket tilstand tidlig i mai.

Nå er imidlertid samarbeidet over – før det i hele tatt har vært offisielt bekreftet.

– Jeg har brukt lang tid på å bestemme meg, vurdert dette fram og tilbake og gått mange runder med meg selv. Jeg følte ikke at partene var nok enige om veivalg og prioriteringer i den kommende skisesongen. Og det er egentlig bakgrunnen for valget, sier Djupvik.

Petter Northug og Eirik Myhr Nossum

Petter Northug og Eirik Myhr Nossum avsluttet samarbeidet etter OL-sesongen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Uenighet om veivalg

– Kan du si hvilke veivalg det dreier seg om?

– Jeg ønsker ikke å gå i detaljer, dette er diskusjoner vi har hatt internt, og det får bli internt. Men skulle jeg kunne gjort en best mulig jobb, som jeg var avhengig av å føle trygghet rundt, så måtte jeg kunne gjøre det på en måte jeg selv kunne stå inne for. Det følte jeg ikke helt at jeg kunne. Da synes jeg det var mest fornuftig for min egen del, og Petter sin del, å takke nei.

– Handler det om treningsmessige ting eller logistikk?

– Jeg vil som sagt ikke gå så mye inn på detaljer rundt det. Jeg velger å si at det handler om prioriteringer – hva som skal prioriteres og veivalg i tida framover. Men det handler ikke om mine personlige betingelser, understreker Djupvik.

Har samarbeidet om planer

Samtidig bekrefter han altså at han har samarbeidet tett med Northug siden i april.

– Petter og jeg har hatt en veldig god dialog, fra påsketider og utover. Vi har diskutert mye trening, vi har laget planer og vi har sett på hva som er blitt gjort tidligere. Jeg føler meg trygg på at Petter er veldig på riktig vei, forteller Djupvik.

– Så du har vært med og satt opp planene Petter trener etter nå?

– Ja, så langt er det noe Petter og jeg har diskutert i samarbeid.

– Hvordan har han faktisk trent?

– Uten å gå i detalj, kan jeg slutte meg til at Petter har trent veldig bra og hatt en veldig god både vår og forsommer. Jeg opplever ham som veldig motivert, og han ønsker å prestere som han har gjort på sitt aller beste. Grunnlaget han legger nå kommer til å gi muligheter for mange gode opplevelser og sterke prestasjoner til vinteren.

Petter Northugs manager Are Sørum Langås er som vanlig sparsom med kommentarene.

– Vi kommer tilbake med informasjon når vi har noe å fortelle om opplegget rundt Petter. Jeg føler ikke at Petter på noen måte blir skadelidende av at Morten Aa Djupvik har sagt nei. Det er som Morten sier, Petter er veldig godt i gang med treninga, sier Langås til NRK.no.

– Har brettet opp ermene

Morten Aa Djupvik føler også at Northug har tatt seg selv i nakkeskinnet – og vil ikke ta noe av æren om Northug skulle få sin revansj til vinteren.

– Nei, den æren fortjener han selv etter en vanskelig sesong med dårlige sportslige resultater og en krevende utenomsportslig vår. Det er han selv som har brettet opp ermene og gjort de endringene som skal til for å kjempe om gull og medalje i Falun, sier Djupvik.

Djupvik og Northug

Petter Northug tok ni gull i VM og OL med Morten Aa Djupvik som trener.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Han bekrefter samtidig at en del av hans vurdering var at Northug ønsker å stå utenfor landslaget.

– Jeg legger ikke skjul på at det har vært utfordrende og vanskelig å jobbe på utsiden av Norges skiforbund, som ligger mitt hjerte veldig nær, sier Djupvik, som var sjef for herrelandslaget fra 2006 og fram til VM på hjemmebane i Holmenkollen i 2011.

– Tar telefonen

Selv om samarbeidet med Northug nå formelt er over, åpner Morten Aa Djupvik for å fortsatt ha kontakt med skistjernen.

– Formelt er samarbeidet opphørt. Men jeg og Petter har jo hatt veldig tett kontakt de årene vi jobbet sammen på landslaget, og har opprettholdt kontakten etter det. Så vi kommer til å beholde den kameratslige kontakten, ja. Jeg har alltid tatt telefonen når det står Petter Northug på displayet, og det kommer jeg nok til å fortsette å gjøre også, sier Morten Aa Djupvik.

Petter Northug har akkurat avsluttet et høydeopphold i Italia. Hans forhold til Nye Høyder – som drev hans private management sist vinter – er ennå ikke avklart. Hovedsponsor Coop har som kjent krevd at Northug får avsluttet samarbeidet med Nye Høyder for å fortsette som sponsor.

Inntil videre har Northugs nærmeste støttespillere sluttet i Nye Høyder og fortsatt samarbeidet med skiløperen. Unntaket er Eirik Myhr Nossum, som var Northugs trener sist vinter.

Siste nytt

 • Mowinckel inn til sjetteplass

  Ragnhild Mowinckel leverte karrierebeste i fredagens verdenscuprenn i utfor. I Cortina endte hun på sjetteplass, 1,07 bak italienske Sofia Goggia, som vant på hjemmebane.

  Lindsey Vonn ble nummer to, mens Mikaela Shiffrin ble treer.

  Ragnhild Mowinckel
  Foto: Marco Trovati / AP
 • Lett match for Nadal

  Topprangerte Rafael Nadal fikk en enkel jobb i tredje runde av Australian Open. Spanjolen slo bosnieren Damir Dzumhur i strake sett med sifrene 6-1, 6-3, 6–1.

  Rafael Nadal
  Foto: Saeed Khan / AFP
 • Kjempeledelse på Lundby

  Maren Lundby utklasset konkurrentene i 1. omgang av verdenscuprennet i Zao fredag formiddag norsk tid.

  Hun hoppet 101,5 meter, og leder med 19,3 poeng på nummer to, Chiara Hölzl fra Østerrike. Verdenscuptoer Katharina Althaus hopper ikke i Zao.

  Maren Lundby

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup alpint: Super-G, menn
Vinterstudio
V-cup alpint: Super-G menn
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup skiskyting: Sprint menn
V-cup skiskyting: Sprint menn
VM skiflyging: Kvalifisering
V-cup skøyter: 500 m menn
Vinterstudio
Vinterstudio