NRK Meny
Normal

Nytt hinder for Brækhus - idretten sier nei

Idrettsstyret gikk i bokseringen i sitt møte onsdag. Der sa Børre Rognlien og co. et klart nei til Brækhus-kamper i Norge.

Cecilia Brækhus og Børre Rognlien

Børre Rognlien er sterkt imot å tillate kampsporter, slik som proffboksing og MMA, i Norge.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Vi er ikke enige i å oppheve knockoutloven, men vil slå ring rundt de kampsportene vi har i Norge som tillater knockout. Vi har også forstått at Norges Bokseforbund er i en presset situasjon på grunn av nye regler fra Det internasjonale bokseforbundet (AIBA), sier Rognlien til NTB.

– Det er særlig tre endringer eller utfordringer vi står overfor. Det første er å tillate at senior menn bokser kamper uten hjelm, deretter er det å heve aldersgrensen til 40 år, og i tillegg må antallet runder i kampene justeres, forteller idrettspresidenten.

Dette er saken: Solberg-regjeringen vil oppheve forbudet

Les også: Idrettsmedisinerne slakter proffbokse-ja

–Vi vil selvsagt at de kampidrettene vi har nå skal overleve. Vi vil også at pengestrømmene skal forbli i våre særforbund, slik at de eier arrangementene. Samtidig støtter vi ikke innføringen av nye kampsporter. De aktivitetene må i så tilfelle organiseres utenfor norsk idrett.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Cecilia Brækhus

NEI, BRÆKHUS: Det er slag som dette (direkte slag mot hodet) som er bakgrunnen for at idrettsforbundet tviholder på det norske knockout-forbudet.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Spiller ballen videre

Nå spiller idrettsstyret ballen videre til Den internasjonale olympiske komiteen (IOK) i første omgang.

– Vi kommer til å gjøre det vi kan for å få en avklaring fra IOK om hvilke regler som kommer til å gjelde under OL i Rio. Det er ikke sikkert det blir tillatt å bokse uten hjelm der, selv om AIBAs regler sier at det skal være slik, sier Rognlien.

– Vi har muligheten til å gå inn og overprøve regelverket til alle internasjonale særforbund, men det skjer nesten aldri i praksis, forklarer Gerhard Heiberg til NTB.

Det norske IOK-medlemmet sier at det har vært snakk om dette, og han legger ikke skjul på at det er medisinske årsaker som ligger bak IOKs engasjement i denne saken, som gjelder boksing og AIBAs nye regelverk.

– Jeg har vært i kontakt med toppledelsen i AIBA. De har nettopp arrangert et VM etter de nye reglene. Det var svært vellykket og med veldig lite skader, så AIBA vil gå videre med dette, sier Heiberg.

Han sier at saken kommer til å bli tatt opp på IOK-kongressen i Sotsji i februar, og han legger ikke skjul på at han tror det kan bli en kraftig diskusjon rundt dette, men en endelig avgjørelse ligger trolig litt fram i tid.

– Vi har tre år på oss, så denne saken kommer til å få en skikkelig behandling, sier Heiberg til NTB.

Dispensasjon

I mellomtiden har Norges Bokseforbund søkt AIBA om dispensasjon fra de nye reglene for denne sesongen. Idrettsstyret avventer også svaret på denne søknaden. Når IOK og AIBA har gitt sine tilbakemeldinger vil saken om proffboksing etter AIBA-reglene igjen komme på dagsorden i idrettsstyret.

– Jeg er litt skuffet over det idrettsstyret er kommet fram til i denne saken, for jeg hadde håpet de hadde tatt denne saken et skritt videre og foreslått at vi kunne få dispensasjon fra de punktene i knockoutloven som gjelder denne saken. Vi i Norges Bokseforbund ber ikke om annet enn å få drive vår idrett på en lovlig måte, sier Erik Nilsen til NTB.

Han er generalsekretær i bokseforbundet.

– Vi jobber til det beste for norsk idrett. Når det gjelder saken om proffboksing må vi balansere mellom det som har med sikkerhet og idrettens interesser her i landet, sier Rognlien som foreløpig har satt foten ned både for Cecilia Brækhus-kamper på norsk jord og for innføringen av nye kampidretter, som MMA (Mixed Martial Arts).

Siste nytt

 • Ronaldo nærmer seg 300-klubben

  Cristiano Ronaldo har for alvor funnet målformen i La Liga. Real Madrid-stjernen gjorde sitt åttende seriemål på under en måned i 5-3-seieren borte mot Betis. Ronaldo er nå tre mål unna å ha scoret 300. ganger i den spanske toppdivisjonen.

  Ronaldo
  Foto: Paul White / AP
 • Svendsen får gå mixed-stafett

  Laget som får gå mixed-stafetten i skiskyting ble klart søndag kveld norsk tid. Det er følger (i alfabetisk rekkefølge): Johannes Thingnes Bø, Tiril Kampenhaug Eckhoff, Marte Olsbu, Emil Hegle Svendsen.

  Morten og broren
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
 • Ny seier for Team Ulsrud

  I natt slo de Danmark før Team Ulsrud i ettermiddag knuste USA i den niende omgangen, med 8-5. Den muligheten fikk de etter en amerikansk kjempeblemme i 5. omgang. Med tre seiere er nå Norge på en delt fjerdeplass. Det er de fire beste som når en semifinale.

  OLYMPICS-2018-CURL-M-RR-USA-NOR/
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal