Nytt hinder for Brækhus - idretten sier nei

Idrettsstyret gikk i bokseringen i sitt møte onsdag. Der sa Børre Rognlien og co. et klart nei til Brækhus-kamper i Norge.

Cecilia Brækhus og Børre Rognlien

Børre Rognlien er sterkt imot å tillate kampsporter, slik som proffboksing og MMA, i Norge.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Vi er ikke enige i å oppheve knockoutloven, men vil slå ring rundt de kampsportene vi har i Norge som tillater knockout. Vi har også forstått at Norges Bokseforbund er i en presset situasjon på grunn av nye regler fra Det internasjonale bokseforbundet (AIBA), sier Rognlien til NTB.

– Det er særlig tre endringer eller utfordringer vi står overfor. Det første er å tillate at senior menn bokser kamper uten hjelm, deretter er det å heve aldersgrensen til 40 år, og i tillegg må antallet runder i kampene justeres, forteller idrettspresidenten.

Dette er saken: Solberg-regjeringen vil oppheve forbudet

Les også: Idrettsmedisinerne slakter proffbokse-ja

–Vi vil selvsagt at de kampidrettene vi har nå skal overleve. Vi vil også at pengestrømmene skal forbli i våre særforbund, slik at de eier arrangementene. Samtidig støtter vi ikke innføringen av nye kampsporter. De aktivitetene må i så tilfelle organiseres utenfor norsk idrett.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Cecilia Brækhus

NEI, BRÆKHUS: Det er slag som dette (direkte slag mot hodet) som er bakgrunnen for at idrettsforbundet tviholder på det norske knockout-forbudet.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Spiller ballen videre

Nå spiller idrettsstyret ballen videre til Den internasjonale olympiske komiteen (IOK) i første omgang.

– Vi kommer til å gjøre det vi kan for å få en avklaring fra IOK om hvilke regler som kommer til å gjelde under OL i Rio. Det er ikke sikkert det blir tillatt å bokse uten hjelm der, selv om AIBAs regler sier at det skal være slik, sier Rognlien.

– Vi har muligheten til å gå inn og overprøve regelverket til alle internasjonale særforbund, men det skjer nesten aldri i praksis, forklarer Gerhard Heiberg til NTB.

Det norske IOK-medlemmet sier at det har vært snakk om dette, og han legger ikke skjul på at det er medisinske årsaker som ligger bak IOKs engasjement i denne saken, som gjelder boksing og AIBAs nye regelverk.

– Jeg har vært i kontakt med toppledelsen i AIBA. De har nettopp arrangert et VM etter de nye reglene. Det var svært vellykket og med veldig lite skader, så AIBA vil gå videre med dette, sier Heiberg.

Han sier at saken kommer til å bli tatt opp på IOK-kongressen i Sotsji i februar, og han legger ikke skjul på at han tror det kan bli en kraftig diskusjon rundt dette, men en endelig avgjørelse ligger trolig litt fram i tid.

– Vi har tre år på oss, så denne saken kommer til å få en skikkelig behandling, sier Heiberg til NTB.

Dispensasjon

I mellomtiden har Norges Bokseforbund søkt AIBA om dispensasjon fra de nye reglene for denne sesongen. Idrettsstyret avventer også svaret på denne søknaden. Når IOK og AIBA har gitt sine tilbakemeldinger vil saken om proffboksing etter AIBA-reglene igjen komme på dagsorden i idrettsstyret.

– Jeg er litt skuffet over det idrettsstyret er kommet fram til i denne saken, for jeg hadde håpet de hadde tatt denne saken et skritt videre og foreslått at vi kunne få dispensasjon fra de punktene i knockoutloven som gjelder denne saken. Vi i Norges Bokseforbund ber ikke om annet enn å få drive vår idrett på en lovlig måte, sier Erik Nilsen til NTB.

Han er generalsekretær i bokseforbundet.

– Vi jobber til det beste for norsk idrett. Når det gjelder saken om proffboksing må vi balansere mellom det som har med sikkerhet og idrettens interesser her i landet, sier Rognlien som foreløpig har satt foten ned både for Cecilia Brækhus-kamper på norsk jord og for innføringen av nye kampidretter, som MMA (Mixed Martial Arts).

Siste nytt

 • Slet seg til seier i åpningskampen

  Anders Mol og Christian Sørum fikk store problemer mot Chris McHugh og Damien Schumann fra Australia.

  Kampen endte 21-18, 18-21 og 15-13.

  Norge kom til OL som en av de store favorittene, og begynte også bra i sin første kamp i gruppespillet. Duoen vant det første settet mot Australia.

  I det andre settet fikk imidlertid Mol og Sørum store problemer mot et lag som viste overraskende lite respekt for verdensenerne. Spesielt Chris McHugh skapte problemer for nordmennene.

  På et tidspunkt ledet australierne hele 11-3.

  Den norske duoen kjempet seg tilbake, men Australia vant til slutt det andre settet 21-18. Dermed gikk kampen til et tredje og avgjørende sett.

  Det siste settet ble svært jevnt. De to lagene fulgte hverandre hele tiden, men Norge avgjorde til slutt og vant sin første kamp i OL.

  – Det var utrolig deilig å dra det i land til slutt. Det var tungt og de presset oss hardt i dag, sier Anders Mol til NRK.

  – Jeg visste at de kunne spille god volleyball, men vi har ikke sett dem på lenge. De spiller en utradisjonell form for volleyball. Dessuten server de utrolig tøft, kommenterer Sørum.

  – Det er en boost å krige så hardt og så få igjen for det. Vi står igjen med en seier, og det er det aller viktigste.

  Mol og Sørum møter spanske Pablo Herrera og Adrian Gavira i sin neste kamp mandag. Onsdag avsluttes det innledende spillet mot russerne Konstantin Semenov og Ilja Lesjukov.

  – Det er et vanskelig lag å spille mot, og det visste vi, sier trener Kåre Mol til NRK.

  Anders Mol og Christian Sørum
  Foto: Angela Weiss / AFP
 • Johansen signerte med QPR

  Stefan Johansen (30) blir værende i Queens Park Rangers på permanent basis. Klubben har kjøpt ham ut av kontrakten med Fulham.

  Det får NTB bekreftet lørdag ettermiddag. Johansen skal ha skrevet under på en treårsavtale med London-klubben.

  Dermed fortsetter nordmannen karrieren i den engelske mesterskapsserien. Han var utlånt til nettopp QPR siste halvdel av forrige sesong.

  – Det kjennes veldig bra å kunne fortsette i QPR etter et fint låneopphold i vår. Jeg var fornøyd med vårsesongen for min egen del også, så jeg gleder meg veldig til fortsettelsen med QPR, sier Johansen. (NTB)

  Stefan Johansen
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Vukicevic under norgesrekorden

  Vladimir Vukicevic kom ikke til OL, men viste superform i italienske Sestriere lørdag. Med 13,43 løp han sin raskeste 110 meter hekk noen gang. En medvind på 2,2 m/s gjør at tiden ikke blir tellende som norsk rekord. Vukicevic satte den norske rekorden på 13,49 tidligere i sommer.

  Vladimir Vukicevic
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal